buurtcompetitie BergenDal


Deelnemer Inge ‘Waar heb ik het vandaan gehaald om in een turbulent jaar overeind te blijven?’

‘Waar heb ik het vandaan gehaald om in een turbulent jaar overeind te blijven?’ Dat is dé vraag waarom Inge meedoet aan de Healthy Brain Study. Benieuwd naar de levensgebeurtenissen van Inge en haar deelname aan de studie? Je leest het hier.

Inge, 39 jaar, woont in Millingen aan de Rijn en doet als verpleegkundige zelf ook onderzoek naar temperatuurregulatie rondom de operatie. Toen ze de advertentie op Instagram zag, twijfelde ze geen moment: ‘Ik ben zelf gewoon heel nieuwsgierig aangelegd. Het brein boeit me ontzettend en ik ben erg geïnteresseerd naar wat iemand aan kan.’ 

Inge heeft nogal een turbulent jaar achter de rug. ‘Ik heb mijn HBO V afgerond, ik ben meer gaan werken en naast het moeder zijn van een jongetje, hebben we 10 maanden geleden een meisje uit Thailand geadopteerd! Door corona kregen we minder hulp dan aanvankelijk de bedoeling was. Maar toch gingen we door! Ik vraag me echt af, waar hebben we die energie in deze periode vandaan gehaald?’ En dat is één van de vragen waar onderzoekers straks mee aan de slag gaan. Hoe kan het dat de ene dertiger beter met stressvolle situaties om kan gaan, dan de andere? 

In januari van dit jaar begon het eerste meetmoment voor Inge. ‘Het dragen van de activiteitenmeters was voor mij geen probleem. Ik was veel vrij tijdens het eerste meetmoment en daardoor kon ik ze ook veel dragen. Bij volgende meetmomenten wordt dat wellicht lastiger. Ik vond het wel lastiger om de vragen op de app te beantwoorden. Ik gebruik normaal mijn telefoon niet zo veel en nu zelfs onder het eten. We hebben een afspraak thuis dat we dat niet doen, maar voor de studie maak ik een uitzondering!’, aldus Inge. 

Na de week met thuismetingen kwam Inge een dag naar de Radboud Campus voor allerlei testjes en taken. ‘De testdag heb ik als heel prettig ervaren. Dat komt toch ook vooral door de gezellige begeleiding. De onderzoeksmedewerker was heel toegankelijk, legde goed uit en stelde je gerust wanneer dat nodig was’, aldus Inge. ‘Ik merkte dat ik eigenlijk zo’n gehaast leven heb, dat ik in die modus door wilde gaan tijdens de testdag, maar dat hoefde natuurlijk helemaal niet. Tijdens de tweede testdag zal dat wel makkelijker gaan’, vervolgde Inge haar verhaal. 

Om het eerste meetmoment af te ronden vullen deelnemers na de testdag nog een aantal vragenlijsten in. Binnen twee weken moeten deze zijn afgerond. ‘In twee avonden heb ik de vragenlijsten afgerond. Dit was prima te doen. Wel zonder de kinderen hoor, want anders word ik te snel afgeleid’, lacht Inge. 

Inge roept andere dertigers uit gemeente Berg en Dal ook op om mee te doen! ‘Het is ontzettend interessant om mee te doen met deze studie. Je leert veel over jezelf. En je draagt zo bij aan meer inzichten over de verschillen tussen dertigers.’ 

DOE JE MEE? MELD JE HIER AAN


Interesse

Geïnteresseerd in de Healthy Brain Study? Meld je aan als deelnemer. AANMELDEN

Deelnemer Mark ‘Met mijn deelname wil ik bijdragen aan meer inzicht op wat een werkomgeving voor invloed kan hebben’

‘Wat wil ik nu in mijn werkzame leven?’ Dat was één van de grote vragen die deelnemer Mark kreeg tijdens de corona pandemie. Dit was voor hem de trigger om mee te doen met de Healthy Brain Study. Benieuwd naar Marks verhaal? Lees het hier verder.   

De 32-jarige Mark uit Groesbeek meldde zich in november 2020 aan voor de Healthy Brain Study, midden in de corona pandemie. ‘Ik zag de advertentie op Facebook. Het leek me altijd al een keer leuk om mee te doen aan onderzoek, om zo meer inzicht in je gezondheid te krijgen, dus ik dacht ik meld me aan’, aldus Mark. 

Dat door het thuis werken een groot deel van Marks werk weg viel, zette hem aan het denken. ‘Ik was al negen jaar werkzaam als werktuigbouwkundige. Door corona werkte ik veel thuis en ik merkte dat er daardoor veel sociale dingen van het werk wegvielen. Eigenlijk vond ik nog maar 20% van mijn werk leuk!’ Hij twijfelde over een studie biomedische wetenschappen, omdat gezondheid hem interesseerde, maar uiteindelijk is hij begonnen met een omscholingstraject tot software developer. ‘Sinds 6 maanden werk ik als software engineer en haal ik echt weer voldoening uit mijn werk, dat is heel fijn!’, aldus Mark. ‘Met mijn deelname hoop ik dus bij te dragen aan meer inzicht op wat een werkomgeving voor invloed op de mens kan hebben.’

Elk meetmoment van Mark begon met de week met thuismetingen. ‘Op zich gingen de metingen goed. Ik vond het ook wel geinig. Helaas werkte de slaapband tijdens de eerste week met thuismetingen niet zo goed. Dat ging gelukkig wel goed tijdens het tweede en derde meetmoment. Ook kreeg ik goede instructies. Ik wist daardoor precies wat ik moest doen.’ Naast het dragen van thuismeters moest Mark ook een week lang vragen beantwoorden via een app op zijn mobiel. ‘Dit ging de eerste dagen prima. Ik haalde makkelijk 7 tot 8 vragenlijsten per dag. Op een gegeven moment wordt het wel eentonig om constant dezelfde vragen te beantwoorden, maar ja het hoort erbij.’

Na de weken met thuismetingen vonden de testdagen op de Radboud Campus plaats. ‘Die dagen waren echt super leuk’, vertelt Mark. ‘Tijdens de corona pandemie heb ik deze dagen echt als uitjes ervaren. De dagen zijn zo anders dan wat je gewend bent. De onderzoeken/testjes zijn heel interessant en de MRI scanner (hersenfoto) werkte voor mij heel ontspannend.’ Tijdens bepaalde testen wordt ook je pijngrens gemeten. ‘Ik speelde echt een wedstrijd tegen mezelf’, vervolgt Mark, ‘Ik wilde het de tweede en derde keer langer volhouden dan de eerste keer. Bijzonder om te merken hoe dat dan bij mij werkt. Ik ben blijkbaar toch behoorlijk competitief ingesteld’, lacht hij. 

Mark vond het dus interessant om op deze manier meer inzicht in zichzelf te krijgen. Daarvoor hebben we ook het online platform MijnDertigersbrein ontwikkeld. Via MijnDertigersbrein krijgen deelnemers inzicht in een deel van resultaten. Bijvoorbeeld de uitslag van de fietstest. Hier staat dan ook een toelichting bij hoe fit je bent. Gedurende de looptijd van het onderzoek worden steeds meer resultaten teruggekoppeld. 

Door zijn deelname heeft Mark zelf ook onderzoeksvragen bedacht. ‘Wat heeft een ongelukkige werkomgeving voor invloed op het brein?’ Deze vraag wordt toegevoegd op de website ikonderzoekmee.nl. Op deze site kunnen deelnemers en andere geïnteresseerden hun eigen onderzoeksvragen delen. Vervolgens kan bij deze onderzoeksvragen worden aangegeven in hoeverre anderen deze interessant vinden. Op deze manier komen de ideeën niet alleen vanuit de onderzoekers, maar kun je ook zelf aangeven wat je belangrijk vindt.

Mark wil andere dertigers uit de gemeente Berg en Dal zeker aanmoedigen ook met de studie mee te doen: ‘Je draagt zo bij aan een mooi wetenschappelijk onderzoek, waardoor jezelf in de toekomst ook meer inzicht krijgt. En het zijn gewoon hele leuke dagen op het lab!’ 


WIL JE JE AANMELDEN? KLIK HIER


Ga de competitie tussen Beek-Ubbergen, Berg en Dal, Erlecom, Groesbeek, Heilig Landstichting, Kekerdom, Leuth, Millingen aan de Rijn, Ooij, Persingen en Ubbergen aan!

Alle deelnemers van het dorp met de meest deelnemende inwoners (in procenten) wint een cadeaubon van Thermen Berendonck of BOL.com.


Actie voorwaarden

1. Dertigers (30-39 jarigen) in de gemeente Berg en Dal worden gevraagd mee te doen met de Healthy Brain Study (HBS). De woonplaats (binnen gemeente Berg en Dal) met de meeste deelnemers (procentueel), is de winnaar. 

2. Looptijd van de actie: Alle deelnemers uit gemeente Berg en Dal die zich uiterlijk 31 mei 2022 hebben aangemeld en waarmee een intakegesprek is gepland tellen mee in de actie. 

3. De actie wordt gepromoot via huis-aan-huis flyers, uitdelen van flyers op diverse drukke plekken in de gemeente, via ambassadeurs binnen de gemeente en via social media. We moedigen huidige deelnemers en andere promotors van de studie aan, de actie via social media te delen. 

4. De prijs: alle deelnemers van de winnende woonplaats binnen gemeente Berg en Dal, ontvangen na afloop van de actie hun prijs. Dat is een bol.com bon of Thermen bon ter waarde van 15 euro.  Dit wordt eind juni/begin juli 2022 bekend gemaakt.

5. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gesteld van de uitslag.

6. Lees hier meer informatie over de studie. Ben je na het lezen van alle informatie geïnteresseerd in deelname? Meld je dan aan via de aanmeldbutton. 

7. Deze actievoorden zijn een aanvulling op de reguliere HBS deelnemervoorwaarden.

8. HBS heeft het recht deze actievoorwaarden tussentijds aan te passen.


Welke vergoeding krijg je?

Lees hier wat je terugkrijgt voor jouw vrijwillige deelname. Lees meer

Welke vergoeding krijg je?

Voor het meedoen aan dit onderzoek krijg je een onkostenvergoeding van *€500,-. Verder krijg je reiskosten en catering. Daarnaast kun je extra geld verdienen afhankelijk van de keuzes die je maakt bij het uitvoeren van een aantal taken. De hoogte van dit bedrag verschilt per persoon en is maximaal €50,-. Dit wordt aan de Belastingdienst opgegeven als inkomen. Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Als je meedoet aan dit onderzoek en medewerker bent van het Radboudumc krijg je de vergoeding uitbetaald via je salaris. De vergoeding voor het onderzoek staat apart gespecificeerd op je loonstrook.  

Daarnaast ontvang je een foto van je hersenen en krijg je meetresultaten terug na ieder bezoek aan de campus. Hierover stellen we je de online omgeving MijnDertigersbrein beschikbaar.

Als deelnemer word je ook uitgenodigd voor deelnemerevents en na iedere testdag ontvang je een leuke gadget!

* April 2022: Het unieke van de Healthy Brain Study zijn de herhaalde metingen. Om het belang van die herhaalde metingen te onderstrepen en deelnemers extra te motiveren de drie metingen helemaal af te ronden, hebben wij het voorstel gedaan de vergoeding voor de huidige en toekomstige deelnemers te verhogen. 

De lokale toetsingscommissie Commissie Mensgebonden Onderzoek Radboudumc heeft het voorstel tot verhoging van de vergoeding goed gekeurd. De toetsingscommissie gaf aan dat wij niet verplicht zijn oud-deelnemers de extra vergoeding uit te betalen. Daarom hebben we besloten dit niet te doen.

Wat verwachten we van je?

Tijdens drie meetmomenten in het jaar doe je thuismetingen, kom je naar een testdag en vul je vragenlijsten in.

Lees verder

Wat verwachten we van je?

Deelname bestaat uit drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit ongeveer vier maanden. In totaal besteed je ongeveer 50 uur in een jaar, verspreid over de drie meetmomenten.


De meetmomenten bestaan uit de volgende onderdelen:

Vragenlijsten thuis – vooraf
Voorafgaande aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl.

Metingen thuis
In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke dag verschillende activiteitenmeters. Deze meten je hartslag, hoeveel je beweegt, de duur en kwaliteit van je slaap en met welke stoffen in de lucht je in aanraking komt. Ook installeer je een app op je smartphone.
Via deze app krijg je vragen over je dagelijkse bezigheden. Ten slotte vragen wij je om jouw urine, ontlasting en speeksel op te vangen in potjes die je van ons ontvangt.
De activiteitenmeters en de bijbehorende laptop heb je deze week in bruikleen. Dat betekent dat ze eigendom van Radboudumc blijven en dat je verplicht bent de zaken weer in te leveren bij Radboudumc. We vragen je ze weer mee te nemen bij je eerstvolgende bezoek aan de Radboud Campus.

Bezoek Radboud Campus
Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. We nemen bloed, speeksel en een stukje haar af, we maken foto’s van de hersenen, we doen een lichamelijk onderzoek en we laten je verschillende computertaken doen. Ook doe je een fietstest, maken we een foto van je gezicht en maken we een echo van je hals. Tijdens één van de taken wordt een video-opname gemaakt. Elk bezoek aan de Radboud Campus duurt één werkdag.

Vragenlijsten thuis – achteraf
Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over onder andere je lichamelijke en geestelijke gezondheid, werk en politiek. Tenslotte krijg je een link toegestuurd waarmee je op je computer een aantal taken uitvoert. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Wat wordt er van je verwacht
Om het onderzoek goed te laten verlopen en voor je eigen veiligheid en welzijn, is het belangrijk dat je je aan een aantal afspraken houdt.

 De afspraken zijn dat je:
• de thuismetingen doet;
• afspraken voor bezoeken nakomt;
• de digitale vragenlijsten invult.