Beweegmeter Zo meten we je beweeggedrag

In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je dag en nacht een beweegmeter.
De beweegmeter wordt gebruikt om je beweeggedrag in kaart te brengen. De mate van zitten en bewegen kan invloed hebben op de gezondheid van je hersenen. Bekijk hier hoe de beweegmeter werkt.

Deelnemer Richard 'Deelnemen is leerzaam en het is belangrijk voor je eigen toekomst en van anderen!'

Deelnemer Richard wil graag iets voor volgende generaties doen. Dat kan heel goed met zijn bijdrage aan de studie.

Lees verder

Deelnemer Richard 'Deelnemen is leerzaam en het is belangrijk voor je eigen toekomst en van anderen!'

Onlangs heeft deelnemer Richard zijn eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study afgerond. Hij is één van de 1000 dertigers die een jaar lang worden gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Met de resultaten willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze en nog veel vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Richard vertelt graag wat zijn ervaringen zijn.


Richard neemt deel aan de Healthy Brain Study omdat hij het belangrijk vindt voor toekomstige generaties. “Het is gewoon belangrijk dat toekomstige generaties gezond blijven. Bovendien is het heel leerzaam om mee toe doen. Je leert meer over jezelf en het is nuttig voor je naasten.” Wil jij ook iets doen voor toekomstige generaties, zoals bijvoorbeeld je eigen kinderen? Meld je dan aan!

Thuis metingen
Binnen een jaar tijd worden deelnemers tijdens drie meetmomenten gevolgd. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters (een week lang) en beantwoorden van vragenlijsten, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis kunt doen. “Ik droeg thuis een week lang een siliconenband om mijn arm, een horloge die mijn hartslag meet en mijn temperatuur, maar ook hoeveel ik bijvoorbeeld zweet. En ik had een beweegmeter op je been. ’s Avonds droeg ik een slaapband. Dat was wel even wennen maar ging na een nachtje ook goed.”

Richard, 36 jaar, woonachtig in Nijmegen, logistiek medewerker

Testdag op de Radboud Campus
De dag op de Radboud Campus heeft Richard goed ervaren. “De begeleiding is erg fijn. De onderzoeksmedewerker had al tijdens het intakegesprek alles goed uitgelegd. Maar ook tijdens de testdag werd duidelijk uitgelegd wat de bedoeling was van de testen. Ze stellen je echt op je gemak.” De testdag begin je nuchter. Dit heeft te maken met het bloed prikken. Maar de catering op de dag maakt dat allemaal goed. Richard: “De catering was erg uitgebreid. Er was fruit, yoghurt met muesli en broodjes. Je kwam niks te kort.”
De testdag is een volle dag die acht uur lang duurt. Er vinden diverse testen en opdrachten plaats. Je doet een fittest op de fiets, gaat in de MRI-scanner en er vinden diverse computertaken plaats. “Het leukste aan de testdag vond ik dat ik in de MRI scanner mocht. En dat ik na afloop een foto van mijn hersenen meekreeg!” Overigens heeft Richard ook nog wel een verbeterpunt. “Ik zou graag meer resultaten terugzien, maar ik heb al begrepen dat vanaf oktober een dashboard beschikbaar komt waar je nog veel meer resultaten kunt terugzien.”

Nijmeegs onderzoek
Dat dit een Nijmeegs onderzoek is, doet Richard wel wat. “Ik ben in Nijmegen geboren en getogen en ik ben er trots op dat dit onderzoek in Nijmegen gedaan wordt. Daarom wil ik er ook graag aan meedoen!”

WIL JE OOK MEER OVER JEZELF LEREN EN IETS VOOR EEN TOEKOMSTIGE GENERATIE DOEN? MELD JE AAN!


Interesse

Geïnteresseerd in de Healthy Brain Study? Meld je aan als deelnemer. AANMELDEN

Deelnemer Marsha 'Je helpt zo samen de wetenschap verder en daar hebben we allemaal baat bij!'

Marsha vindt dat iedere dertiger zou mee moeten doen aan dit onderzoek. "Als namelijk iedereen een keer meedoet aan een onderzoek, dan helpen we samen de wetenschap een stuk verder!”

Lees meer

Deelnemer Marsha 'Je helpt zo samen de wetenschap verder en daar hebben we allemaal baat bij!'

Marsha is één van de 1000 dertigers die helpen het Dertigersbrein te ontrafelen. Door bij te dragen aan de Healthy Brain Study kunnen onderzoekers van de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Het onderzoek bestaat uit drie meetmomenten in het jaar. Ieder meetmoment bestaat uit een week met thuismetingen, een testdag op het lab en het thuis achteraf vragenlijsten invullen. Ze deelt graag haar ervaringen met het eerste meetmoment. 

Als kind was Marsha al betrokken bij onderzoek op de Radboud Campus. Haar ouders meldden haar als baby aan voor een KNO onderzoek en daar heeft ze tot haar 18e jaar aan meegedaan. “Ik was al op vroege leeftijd betrokken bij het onderzoek op de campus. Dus toen ik de advertentie over de Healthy Brain Study op Facebook zag hoefde ik er ook niet over na te denken. Als namelijk iedereen een keer meedoet aan een onderzoek, dan helpen we samen de wetenschap een stuk verder!”, aldus Marsha.

Thuismetingen wennen snel
Toen Marsha het pakket met thuismeters ontving, schrok ze wel even van de omvang van het pakket. “Het leek behoorlijk veel en hoe zat het ook al weer? Gelukkig zat er een uitgebreid instructieboekje bij waarin alles duidelijk werd uitgelegd. Het went ook heel snel. Je hebt eigenlijk niet eens door dat je ze draagt. Het horloge is net een smartwatch en die draag ik ook. Verder ben ik in mijn slaap best wel beweeglijk, dus de slaapband is niet altijd even goed blijven zitten”, aldus Marsha. Naast het dragen van verschillende meters beantwoordde ze ook een week lang meerdere korte vragenlijsten per dag op haar mobiel. “Ik werk op een callcenter, dus ik bel veel en kan niet continu op mijn eigen telefoon kijken. Ik probeerde er onder werktijd wel zo veel mogelijk in te vullen. Eenmaal thuis was het heel makkelijk om de vragenlijsten te beantwoorden. Ik was wel blij dat dit niet een week langer duurde!”.
Ook worden er in de week met thuismetingen lichaamsmaterialen verzameld. “Speeksel en urine heb ik geen moeite mee. Maar mijn eigen ontlasting opvangen vond ik in het begin wel een vies idee. Ik dacht hup schouders eronder! En achteraf denk ik, waar heb ik me nou eigenlijk druk over gemaakt?”

Het maken van een hersenfoto is fascinerend
“Dit was echt een super leuke dag. Ik wist natuurlijk niet wat er precies zou gebeuren, maar alles was heel goed geregeld. Zelfs met heerlijk ontbijt en uitgebreide lunch!” Tijdens de testdag komen deelnemers acht uur lang naar de Radboud Campus voor diverse testen en taken. We maken onder andere ook een hersenfoto van je. Hiervoor lig je in een MRI. “Dit fascineerde me heel erg. Het is namelijk spannend om in zo’n smalle tunnel te gaan en er is best wat lawaai om je heen en toch kun je dan zo ontspannen zijn!”, aldus Marsha. Ook de computertesten vond ze leuk om te doen: “Het zijn veel verschillende testen. Soms begon ik wel aan mezelf te twijfelen. Doe ik het nu wel goed? Zie ik het nu goed? De dag was erg gevarieerd en ging ontzettend snel voorbij!”


Na de testdag
Als de testdag is afgerond, ontvangen de deelnemers nog een aantal vragenlijsten en computertaken die ze in twee weken thuis kunnen afronden. “De vragenlijsten en computertaken waren erg leuk om te doen. Ik had het in eerste instantie even gemist, maar gelukkig kreeg ik een herinnering. Toen heb ik het in twee etappes gemaakt. Ik was er zo’n 2 a 3 uur mee bezig.” 

Samen komen we verder!
Tijdens de studie leer je ook weer nieuwe dingen over jezelf. “Doordat je in totaal nieuwe situaties komt vraag je jezelf af waarom doe ik dit op deze manier? Of waarom denk ik zo?” Verder vindt Marsha dat iedere dertiger zou mee moeten doen aan dit onderzoek. “Je helpt zo samen de wetenschap verder en daar hebben we allemaal baat bij! 

WIL JE OOK IETS DOEN VOOR DE WETENSCHAP OF MEER OVER JEZELF LEREN? MELD JE AAN! 

Wat verwachten we van je?

Tijdens drie meetmomenten in het jaar doe je thuismetingen, kom je naar een testdag en vul je vragenlijsten in.

Lees verder

Wat verwachten we van je?

Deelname bestaat uit drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit ongeveer vier maanden. In totaal besteed je ongeveer 50 uur in een jaar, verspreid over de drie meetmomenten.


De meetmomenten bestaan uit de volgende onderdelen:

Vragenlijsten thuis – vooraf
Voorafgaande aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl.

Metingen thuis
In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke dag verschillende activiteitenmeters. Deze meten je hartslag, hoeveel je beweegt, de duur en kwaliteit van je slaap en met welke stoffen in de lucht je in aanraking komt. Ook installeer je een app op je smartphone.
 Via deze app krijg je vragen over je dagelijkse bezigheden. Ten slotte vragen wij je om jouw urine, ontlasting en speeksel op te vangen in potjes die je van ons ontvangt.

Bezoek Radboud Campus
Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. We nemen bloed, speeksel en een stukje haar af, we maken foto’s van de hersenen, we doen een lichamelijk onderzoek en we laten je verschillende computertaken doen. Ook doe je een fietstest, maken we een foto van je gezicht en maken we een echo van je hals. Tijdens één van de taken wordt een video-opname gemaakt. Elk bezoek aan de Radboud Campus duurt één werkdag.

Vragenlijsten thuis – achteraf
Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over onder andere je lichamelijke en geestelijke gezondheid, werk en politiek. Tenslotte krijg je een link toegestuurd waarmee je op je computer een aantal taken uitvoert. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Wat wordt er van je verwacht
Om het onderzoek goed te laten verlopen en voor je eigen veiligheid en welzijn, is het belangrijk dat je je aan een aantal afspraken houdt.

 De afspraken zijn dat je:
• de thuismetingen doet;
• afspraken voor bezoeken nakomt;
• de digitale vragenlijsten invult.

 


Deelnemer Roy “Ik ben een geluksvogel dat ik zo’n unieke ervaring mag meemaken!”

Roy roept andere dertigers zeker op om mee te doen. “Het is zo’n leuke ervaring voor jezelf. Het is zo anders dan wat je normaal in je dagelijks leven doet. En je doet er ook nog iets goeds mee voor anderen.”

Lees meer

Deelnemer Roy “Ik ben een geluksvogel dat ik zo’n unieke ervaring mag meemaken!”

In juli heeft deelnemer Roy zijn tweede meetmoment voor de Healthy Brain Study.  Roy is één van de 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving die een jaar lang worden gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Zijn ervaringen deelt hij graag met je!


Roy werd op de studie geattendeerd door abriposters in de stad. Toen hij later de advertentie zag op Facebook, meldde hij zich aan. “Het is een heel interessant, maar ook heel leuk onderzoek! Ik zie regelmatig die professor Erik Scherder op tv en ik dacht nu kan ik echt meedoen aan een onderzoek in de praktijk”, aldus Roy. “Daarnaast geloof ik ook echt in het doel. Met elkaar een databron verzamelen waarmee verder onderzoek naar de hersenen kan worden gedaan.”

Thuismetingen
Voor ieder meetmoment worden verschillende bijdragen van de deelnemer verwacht: een week met metingen in het dagelijks leven, gevolgd door een volledige dag op het lab en het meetmoment wordt afgesloten met het beantwoorden van vragenlijsten. “Toen ik de doos met activiteitenmeters thuis ontving, was het wel overweldigend. Ik dacht ook even ‘waar ben ik aan begonnen?’, maar toen ik alles rustig doornam, was het weer helemaal duidelijk wat er van mij verwacht werd. Natuurlijk was alles mij ook goed uitgelegd tijdens het intakegesprek, maar ze dan daadwerkelijk gaan dragen is toch even spannend.” Naast het dragen van de activiteitenmeters vullen deelnemers ook dagelijks een korte vragenlijst in een app in. Daarnaast verzamelen ze ook urine en ontlasting. “Bij het invullen van de vragen op de app ga je echt goed nadenken over jezelf. Dat is leuk om te doen. Bij het verzamelen van urine en ontlasting moest ik wel een drempel over. De uitleg was van tevoren goed en je weet waarvoor je het doet!” 

Testdag
De testdag vond Roy het leukste onderdeel van het meetmoment. “De testdag was erg leuk om te doen. Een vriend van mij had op dezelfde dag een testdag. Dat is dan wel heel leuk om het tijdens de pauzes ervaringen te delen. Qua tijdsduur was het goed behapbaar. Je weet dat je er een hele dag bent, dus daar stel je je op in. Het was wel intensief, maar er waren voldoende pauzes en goede begeleiding.” De MRI-scan vond Roy het allerleukste. “Ik ben een geluksvogel dat ik zo’n unieke ervaring mag meemaken. Echt een cadeautje!”

Roy, 30 jaar, Financial controller/trainer, Nijmegen

Vragenlijsten achteraf
Na de testdag ontving Roy nog een mail met verschillende vragenlijsten. Hij had twee weken de tijd om ongeveer vier uur aan vragenlijsten in te vullen. “Het is dus wel handig om daarvoor tijd in je agenda te reserveren”, aldus Roy. 


Dertigers doe mee!
Roy roept andere dertigers zeker op om mee te doen. “Het is zo’n leuke ervaring voor jezelf. Het is zo anders dan wat je normaal in je dagelijks leven doet. En je doet er ook nog iets goeds mee voor anderen.”

Mee doen? Meld je aan!

 


Deelnemer Anke ‘Je doet mee voor de samenleving maar ook voor jezelf!’

Anke is geïnteresseerd in neuromarketing en de werking van het brein en wil iets doen voor de samenleving. Ze deelt graag haar ervaringen met je over haar deelname aan de Healthy Brain Study.

Lees meer

Deelnemer Anke ‘Je doet mee voor de samenleving maar ook voor jezelf!’

Anke, 31 jaar en moeder van de eenjarige Brett, heeft nu twee van de drie meetmomenten afgerond. Haar drijfveer om mee te doen aan de Healthy Brain Study is heel duidelijk: “Ik vind het een interessant thema en je kunt op deze manier ook iets doen voor de samenleving. Het voelt goed om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Maar je doet het ook voor jezelf. Je bent zelf die dertiger. Misschien komen er wel heel interessante dingen uit dit onderzoek, die ook voor jezelf relevant kunnen zijn. Het is eigenlijk een win-win situatie.” 


Interesse in de studie
Ze werd getipt door een collega. “Zij zag een bericht over de studie op LinkedIn en vond dit wel iets voor mij. Ik ben zelf namelijk geïnteresseerd in neuromarketing en de werking van het brein. Ik heb toen op de website gekeken en aangegeven dat ik graag mee wilde doen. Op dat moment was ik zwanger, dus duurde het een tijdje voordat ik ook daadwerkelijk mee kon doen.”

Anke werkt sinds kort als docent communicatie aan de HAN in Nijmegen. “Ik heb een carrièreswitch gemaakt. Dit is precies zo’n voorbeeld waarbij er onderzocht wordt wat de invloed van zo’n belangrijke levensgebeurtenis is op je brein en hoe je je voelt.”

Inzicht in je meetresultaten
Tijdens het intakegesprek heeft ze aangegeven graag inzicht te krijgen in haar testresultaten. “Toen was het antwoord nog nee. Dat vond ik echt een gemiste kans.” Inmiddels kun je als deelnemer aan de Healthy Brain Study een groot deel van je testresultaten inzien via de online omgeving MijnDertigersbrein, denk aan resultaten als: lichaamsbouw, beweging en voeding. Deze resultaten geven je meer inzicht in je leefstijl. Door de verschillende meetmomenten kun je je resultaten vergelijken. “Het is erg leuk om dit te hebben”, zegt Anke enthousiast.


Anke, 31 jaar, docent communicatie, HAN Nijmegen

 

Thuismeters
Voorafgaand aan iedere testdag krijg je een doos met de thuismeters opgestuurd. “Dan open je de doos en denk je wel even, holy moly, dit moet ik allemaal gaan dragen”, zegt ze lachend. “Ik vind het prima om te doen maar ik ben ook altijd blij als de testweek voorbij is, dat zeg ik wel eerlijk.” Volgens Anke heeft de slaapband de meeste impact. “Mijn man, Mitch, lacht zich kapot. Mijn zoontje van 16 maanden hoor ik ’s nachts weleens. Ik loop dan naar zijn slaapkamer toe met mijn hand voor het lampje, omdat hij anders wakker wordt. Dat maakt het wel iets ingewikkelder, maar uiteindelijk valt het allemaal reuze mee en is dat prima te doen.” 

De vragenlijsten in de app probeert ze zo vaak mogelijk te beantwoorden. “Dit lukt mij niet altijd, want ik geef les.” Wat ze kan invullen, vult ze in “Het kost maar eventjes van je tijd en je moet het gewoon even doen. Je weet waar je het voor doet.”

Intensieve maar superleuke testdag
Na de thuismetingen volgt de testdag op het lab. “Ik heb deze testdag als intensief ervaren. Aan het eind van de dag was ik best wel vermoeid maar het was wel superleuk.” Vóór haar eerste testdag heeft Anke nog nooit eerder in een MRI-scanner gelegen. “Ik hoorde dat het claustrofobisch en hartstikke eng is. Toen ik er eenmaal in lag viel het zó mee. Het was ergens ook wel heel leuk.” Door de nieuwe ervaring was dit het hoogtepunt van haar testdag. 

Een testdag is qua tijd te vergelijken met een werkdag, “Je denkt iedere keer dat een dag van 8 uur best wel lang is, maar op het moment dat je dan een testdag doorloopt zit er zoveel afwisseling in. Voordat je het weet is het alweer voorbij.” 

Vragenlijsten achteraf
Na de testdag op het lab krijg je een aantal vragenlijsten toegestuurd per e-mail. “Ik vind het wel leuk om deze in te vullen, omdat je dan weer even bewust bent hoe je je op dat moment voelt. Soms is het goed om daar even bij stil te staan”, zegt ze. “Het zijn flinke vragenlijsten maar ze zijn niet vervelend om in te vullen, omdat ze echt van toepassing zijn op jezelf.”

Vastberaden om de studie af te ronden
Anke zou heel graag vrijwilligerswerk doen, maar kan daar nu even niet de ruimte voor maken. “Ik vind het leuk dat ik op deze manier toch iets voor de samenleving kan doen. Het wekt mijn interesse. Het is een interessant onderzoek en ik ben benieuwd wat eruit komt.” Ze is dan ook vastberaden om de studie af te ronden, “Nu heb ik er al twee achter de rug. Het zou heel erg zonde zijn als je de derde niet meer doet”, aldus Anke. 

Ben je door het enthousiaste verhaal van Anke ook geïnteresseerd in deelname aan de studie?

MELD JE NU AAN!


Een testdag met Judith Bekijk het filmpje

Ben je benieuwd hoe een testdag in coronatijd gaat? Judith laat het je zien!

lees meer

Een testdag met Judith Bekijk het filmpje

Ben je benieuwd hoe een testdag in coronatijd gaat? Judith laat het je zien!


Deelnemer Monique ‘Meedoen aan de studie is intens, maar absoluut de moeite waard!’

‘We hebben nog zo weinig grip op de hersenen. Door mee te doen aan de studie wil ik een bijdrage leveren aan verder onderzoek ernaar’.

Lees verder

Deelnemer Monique ‘Meedoen aan de studie is intens, maar absoluut de moeite waard!’

In november rondde deelnemer Monique haar eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study af. 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving worden een jaar lang gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Haar ervaringen deelt ze graag met je.

De Healthy Brain Study kwam op haar pad. Ze zag op de Facebook pagina van een vriendin dat ze meedeed aan de studie en dat leek haar erg interessant. ‘Meestal zie je onderzoek naar medicijnen, maar dat zie ik niet zo zitten, stel dat ik daar als jonge moeder bijwerkingen van krijg? Maar dit betrof een onderzoek zonder medicijnen, dat gaf me een veilig gevoel’, aldus Monique. Hersenen zijn het meest complexe orgaan volgens Monique, die zelf werkzaam is in de zorg. ‘We hebben nog zo weinig grip op de hersenen. Door mee te doen aan de studie wil ik een bijdrage leveren aan verder onderzoek ernaar’.

Informatie over de studie
Monique vond veel informatie op de website. ‘Op de website heb ik veel filmpjes bekeken. Onder andere de animaties over de verschillende testen, maar ook de filmpjes van andere deelnemers. Al met al kreeg ik hier een goed beeld van de studie. Ook tijdens het intakegesprek dat je nog hebt voorafgaand aan de meetmomenten werden bijvoorbeeld de meters voor de thuismetingen goed uitgelegd’, aldus Monique.
Bij het pakket met thuismeters dat alle deelnemers voorafgaand aan de metingen ontvangen was een mapje toegevoegd met meer informatie per meter. ‘Dat was heel fijn, want zo kon ik me goed voorbereiden’.

Monique, 33 jaar, medewerker GGD, Nijmegen

Thuismetingen
De eerste dagen was Monique heel bewust van het dragen van de meters. ‘Ik wilde alles graag goed doen. Ik was bang dat ik op verkeerde knopjes zou drukken en daardoor data zou missen, dus dat maakte het intensief. Na die paar dagen, was ik gewoon met mijn dagelijkse dingen bezig en minder met de meters’. Ook beantwoordde ze dagelijks, 10 keer per dag, een aantal vragen op haar mobieltje. ‘Voorafgaand aan deze week stond ik er niet zo bij stil dat ik dit ook moest doen. Het is prima gegaan. Soms kwam het niet goed uit deze vragen te beantwoorden,  Maar dan was dat zo. Ik vond het motiverend dat ik elke dag een appje kreeg waarin stond hoeveel vragen ik had beantwoord.’

Testdag op het lab
Tijdens de drie meetmomenten in het jaar staat de testdag op het lab centraal. ‘De testdag heb ik heel leuk ervaren! De begeleiding was goed. Vooraf namen we de dag door en bij elke test was er voldoende uitleg. Op het einde van de dag was ik best moe. Door de variatie kon ik me wel goed focussen op bijvoorbeeld de verschillende computertaken. Tussendoor kreeg ik ook een goed ontbijt en uitgebreide lunch’. Veel deelnemers vinden de MRI scan het leukst, zo ook Monique: ‘Die hersenscan is echt bijzonder. Ik heb ‘m ook gedeeld met mijn volgers op Instagram! De hele dag was heel leerzaam, je leert namelijk ook van alles over jezelf. Maar de fietstest vond ik toch wel confronterend, dat vond ik minder leuk’.

Intens, maar de moeite waard
Net als de meeste andere dertigers heeft Monique een druk leven. Ze heeft een gezin met drie jonge kinderen en werkt daarnaast 24 uur per week bij de GGD Gelderland Zuid. Haar eerste meetmoment heeft ze als intens ervaren. ‘Het was een intense week. De thuismetingen vooraf, de testdag zelf en na afloop hiervan nog vragenlijsten beantwoorden vraagt best wat van je. Maar het is absoluut de moeite waard om zo een bijdrage te kunnen leveren. Hoe meer mensen meedoen, hoe completer het beeld wordt. Bijkomstig voordeel is dat je voor jezelf ook weer een beeld hebt waar je staat met je gezondheid!’

DOE MEE!


Deelnemer Ian ‘Ik ben heel benieuwd hoe levensgebeurtenissen je keuzes beïnvloeden, daarom doe ik mee!’

Ian vertelt waarom hij samen met zijn vriendin meedoet aan de Healthy Brain Study.

Lees meer

Deelnemer Ian ‘Ik ben heel benieuwd hoe levensgebeurtenissen je keuzes beïnvloeden, daarom doe ik mee!’

De belangrijkste reden voor Ian om mee te doen is dat hij zelf benieuwd is naar de uitkomsten. Waarom maakt de ene dertiger andere keuzes dan de andere? Waardoor wordt dat bepaald? “Mijn vriendin en ik doen allebei mee omdat in deze fase in ons leven allerlei levensgebeurtenissen plaats vinden. En wat is daarvan nou van invloed op de keuzes die je maakt? Dat houdt ons bezig en daarom doen wij zelf graag mee. En bovendien leer je zo meer over jezelf!”

Informatie
Ian en zijn vriendin werden op de studie gewezen door een gezamenlijke vriendin. “Toen we ervan hoorden zijn we op de website gaan kijken. Daar konden we alles op vinden. Ook kregen we voordat we echt ‘ja’ zeiden deelnemerinformatie toegestuurd.”

Thuismetingen
Voorafgaand aan iedere testdag, die je drie keer per jaar hebt op het lab, draag je een week lang thuismeters. Een beweegmeter op je been, een horloge en siliconenbandje om je pols en een slaapmeter om je hoofd. “We moesten wel even wennen aan de slaapmeter. Met z’n tweeën, mijn vriendin en ik doen tegelijkertijd mee aan de studie, geeft dat best veel licht.”, lacht Ian.
“Ik moest ook in die week dagelijks, tot 10 keer per dag, vragen op mijn telefoon beantwoorden. Het is leuk om te zien dat je bepaalde vragen later op de dag anders beantwoordt dan aan het begin van de dag. Bijvoorbeeld omdat er een bepaalde situatie is voorgevallen.”

Leuke testdag
De testdag heeft Ian erg leuk en interessant gevonden. “Alles vond plaats in een rustige sfeer en alles werd goed uitgelegd. Ik was af en toe aan het vissen naar achterliggende gedachten van testen, maar die antwoorden kreeg ik niet, omdat dit anders mogelijk mijn resultaten van een test zou beïnvloeden.”
Een testdag duurt een volledige werkdag, 8 uur lang. Deze vinden drie keer per jaar plaats, zodat er onderzocht kan worden hoe de testen door het jaar heen gedaan worden. In februari heeft Ian zijn tweede meetmoment. “Het is heel fijn dat dit op zaterdagen kan, zodat ik er geen extra vrije dag voor hoef te vragen.”

Grenzen verkennen
De testen tijdens deze dag zijn heel divers. Zo vond Ian de verschillende computertesten erg leuk, maar ook de testen waar je pijndrempels worden getest. “Ik ben dan heel benieuwd wat er in mijn lichaam gebeurt en waar mijn grens ligt. Het was ook erg leuk om dit te vergelijken met het resultaat van mijn vriendin. Wie heeft de hoogste pijngrens?”

Vragenlijsten achteraf
Na de testdag kregen Ian en zijn vriendin ook nog een aantal vragenlijsten. “Dat waren nog behoorlijk lange lijsten en daar hadden we eerlijk gezegd ook niet zo’n rekening mee gehouden. Hier moet je nog wel rekening houden met een aardige tijdsinvestering.”, aldus Ian. De vragenlijsten na iedere testdag duren ongeveer 4 uur en worden door deelnemers binnen twee weken ingevuld.

Wil je ook meedoen met de Healthy Brain Study en een bijdrage leveren aan een maatschappij met  gelukkigere en gezondere mensen? Houd dan rekening met een tijdsinvestering van ongeveer 50 uur, verdeeld over drie momenten in een jaar. Doe ook mee!


Deelnemer Jacqueline 'Het is een unieke ervaring en je draagt bij aan de wetenschap!'

Deelnemer Jacqueline was al vanaf het begin toen ze hoorde van de studie enthousiast. Lees hier haar verhaal!

Lees verder

Deelnemer Jacqueline 'Het is een unieke ervaring en je draagt bij aan de wetenschap!'

Onlangs nam deelnemer Jacqueline deel aan haar eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study. 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving worden een jaar lang gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Met de resultaten willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze en nog veel vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Jacqueline deelt graag haar ervaringen met je.
 

 

Deelnemer Jacqueline is enthousiast! En dat steekt ze niet onder stoelen of banken.  “Ik ben zo benieuwd naar hoe het brein van dertigers werkt! Bijvoorbeeld is het echt zo dat omgevingsstoffen je keuzes beïnvloeden? En die hersenfoto, wie heeft nou zoiets? Dit is zo’n unieke ervaring. Je draagt bij aan de wetenschap en het is nog leuk ook!”  Wil jij ook zo’n unieke ervaring? Meld je dan aan!

Thuismetingen
Binnen een jaar tijd worden deelnemers tijdens drie meetmomenten gevolgd. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters (een week lang) en beantwoorden van vragenlijsten, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis kunt doen. “Die thuismeters vielen reuze mee. Ik had wel de pech dat het 34 graden was”, lacht ze. “Daardoor gaf de beweegmeter wat lichte irritatie. De slaapmeter was minder vervelend dan ik had verwacht. Het was zelfs zo dat ik de meters miste toen ik ze eenmaal af moest doen. Zo makkelijk wen je eraan.” Jacqueline vult aan: “Daarnaast kreeg ik ook een week lang 10 meldingen per dag op m’n mobieltje om vragen te beantwoorden. Dit vond ik zelf het minst leuke om te doen.” Wil je ook 3 keer per jaar een week thuismetingen doen? Meld je aan!

Testdag op de Radboud Campus
De dag op de Radboud Campus ervaren de meeste deelnemers heel positief. Je moet de dag wel nuchter beginnen in verband met het bloedprikken, maar daarna krijg je een ontbijt. Ook de lunch wordt verzorgd. Er vinden diverse testen en opdrachten plaats. Je doet een fittest op de fiets, gaat in de MRI-scanner en er vinden diverse computertaken plaats. “Je wordt de hele dag begeleid door een onderzoeksmedewerker. Die legt alles heel goed uit. Ze stellen je echt op je gemak. Het was wel even wennen om bepaalde onderdelen met mondkapje op te doen, maar fijn dat de corona voorzorgsmaatregelen zo goed zijn getroffen.” Er worden diverse materialen verzameld, zoals bloed, speeksel, urine en haar. “Ik schrok wel even van de pluk haar die werd afgeknipt, maar je ziet er gelukkig helemaal niks van!”. Het leukste vond Jacqueline de testen waar ze haar grenzen moest verleggen. “Bijvoorbeeld ik moest mijn hand in een bak ijswater doen. Na 1 minuut dacht ik, dit is niet leuk meer. Maar ik wilde volhouden. Dus zocht ik heel erg mijn eigen grenzen op om het toch vol te houden.”

Jacqueline, 32 jaar, woonachtig in Huissen, interieurverzorger

Tip voor toekomstige deelnemers
Jacqueline is zelf heel blanco naar de testdag gegaan. Dat adviseert ze andere deelnemers ook te doen: “Ga er zonder verwachtingen in, laat het op je afkomen, geniet van de dag en heb plezier!”

Wil jij ook bijdragen aan een gelukkigere en gezondere toekomst voor jezelf en je naasten?
MELD JE AAN


Deelnemer Anneke 'Door de ziekte van mijn vader weet ik hoe belangrijk het is aan onderzoek mee te doen.'

Anneke vond de computertaken het leukste om te doen. Ze merkte dat ze dan toch best competitief is ingesteld. Haar verhaal lees je hier.

Lees verder

Deelnemer Anneke 'Door de ziekte van mijn vader weet ik hoe belangrijk het is aan onderzoek mee te doen.'

Onlangs nam deelnemer Anneke deel aan haar eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study. Met de resultaten van de studie willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Oftewel de Radboud campus onderzoekt hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Anneke vertelt je over haar deelname.

Motivatie
Annekes vader overleed in 2019 aan de gevolgen van de ziekte Parkinson. “Mijn vader was geïnteresseerd in diverse onderzoeken. Als Parkinsonpatiënt wilde hij echt een bijdrage leveren aan onderzoek naar het brein. Uit eigen interesse, maar ook als soort eerbetoon aan mijn vader wil ik nu een bijdrage leveren aan hersenonderzoek waar gezonde jonge mensen voor nodig zijn. En gelukkig hoefde er geen medicijnen voor de studie geslikt te worden, waardoor het voor mij een veilig onderzoek is.”

Anneke - 34 jaar - Docent - Nijmegen

Informatie
“Ik hoorde via Facebook over het onderzoek. Als dertiger voel je je dan toch aangesproken als er staat ‘Dertigers gezocht’. Er stond veel informatie op de site en tijdens het intakegesprek werd er van alles uitgelegd over de thuismetingen die je doet, voorafgaand aan een testdag. In een instructieboekje bij de thuismeters stond ook alles duidelijk uitgelegd, ik herkende weer wat er tijdens het intakegesprek door de onderzoeksmedewerker was uitgelegd.”

Thuismetingen
De thuismetingen gingen goed bij Anneke, maar omdat ze een gevoelige huid heeft, irriteerden sommige meters wel. “De beweegmeter plak je op je been en daar voel je verder niets van. Maar door de slaapmeter en het horloge irriteerde mijn huid een beetje.” Naast de thuismeters beantwoordde Anneke ook een week lang allerlei vragen via een app op haar mobieltje. “Ik had gedeeltelijk vakantie, dus toen kon ik de vragen makkelijk beantwoorden, tijdens werkdagen ging dat iets lastiger.”

Computertaken zijn het leukst
Tijdens de testdag, die drie keer binnen het jaar plaatsvindt, nemen de deelnemers deel aan diverse testen. “Een testdag is best vermoeiend, maar wel heel afwisselend. De testen waar je pijndrempel wordt gemeten vond ik minder prettig. En de fietstest is ook best confronterend. Het blijkt toch wel dat ik meer een wandelaar ben”, lacht Anneke. “Het leukste vond ik de computertaken, vooral de taken waar je moest handelen. Ik merk dat ik dan toch best competitief ben ingesteld!”

Onderzoek in Corona tijd
Anneke moest wel even wennen aan de maatregelen die genomen zijn ivm Covid-19. “In combinatie met mijn bril is een mondkapje niet altijd even handig, maar ik heb me altijd veilig gevoeld tijdens de testdag. Ook waren er niet veel mensen in het lab waar ik de testen deed. Je kunt dus met een gerust hart meedoen”.


Deelnemer Marcel 'Iedere dertiger zou hier aan mee moeten doen!'

Marcel kwam drie keer informatie tegen over de studie. In de Brug, op gelderlander.nl en op de radio bij Omroep Gelderland. Hij moest wel mee doen!

Lees verder

Deelnemer Marcel 'Iedere dertiger zou hier aan mee moeten doen!'

Onlangs is deelnemer Marcel begonnen aan zijn eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study. 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving worden een jaar lang gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Met de resultaten willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze en nog veel vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Marcel vertelt je graag hoe hij kennis maakte met de studie.

Marcel las De Brug, keek op gelderlander.nl en hoorde vervolgens ook nog op Omroep Gelderland over de Healthy Brain Study. “Als het drie keer op je pad komt….en dan ook nog een Nijmeegs onderzoek, de stad waar ik geboren ben en weer ben terug gekomen, tja dan doe ik met alle liefde mee!” Meld je ook aan als je graag bijdraagt aan dit unieke Nijmeegse onderzoek.

Thuis metingen
Deelnemer Marcel heeft het eerste meetmoment positief ervaren. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters in de thuis situatie, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis doet.  “Je krijgt een horloge om, een rubberen armbandje, een beweegmeter op je been en ’s nachts een hele mooie hoofdband. Dat is wel even wennen, maar daarna gaat het prima”, zegt Marcel.  “Verder krijg je 10 keer per dag een melding op je mobieltje dat je vragenlijsten moet invullen. Dat ging prima”, vult hij aan.

Marcel Ripke, 34 jaar, woonachtig in Nijmegen, aircomonteur

Testdag op de Radboud Campus
De dag op de Radboud Campus is heel gevarieerd. Van een fittest op de fiets tot een foto van je hersenen. Bloedafname en computertaken en nog veel meer.. “Je wordt de hele dag begeleid door een onderzoeksmedewerker. Die legt alles heel goed uit. Het leukste vond ik het om in de MRI scanner te gaan. Ik heb nu gewoon een high-tech selfie!” zegt Marcel enthousiast.

Dertigers doe mee!
Marcel doet graag een oproep aan andere dertigers uit Nijmegen en de regio. “Iedereen heeft hier baat bij. We zitten in een leeftijdsgroep waar juist veel gebeurt. Er wordt gekeken welke keuzes we maken en waardoor we die keuzes maken. Iedere dertiger moet hier gewoon aan meedoen.”

MELD JE OOK AAN EN HELP NET ALS MARCEL MEE!

 


Instructiefilmpjes Hoe ziet een dag op het lab eruit?

Scroll naar beneden voor de filmpjes!

Wat houdt meedoen in?

Je leest het in onze deelnemerinformatie.

lees meer

Wat houdt meedoen in?
Hieronder lees je wat er van jou als deelnemer wordt verwacht en wat jij van ons kunt verwachten. Je kunt het ook lezen in de Deelnemerinformatie. Als je interesse hebt in het onderzoek kun je je aanmelden via deze website. Daarna ontvang je een mail met bevestiging van je aanmelding. De deelnemerinformatie krijg je ook als bijlage in de mail.

Telefonisch contact
Wij nemen binnen twee weken telefonisch contact op om de intake in te plannen. Uiteraard mag je ook zelf contact met ons opnemen.

Intakegesprek
De intake bestaat uit een gesprek op de Radboud Campus. Tijdens dit gesprek lichten wij het onderzoek graag toe en is er ruimte om vragen te stellen. Het duurt ongeveer 45-60 minuten.
Je kunt niet deelnemen aan het onderzoek als één of meerdere van de volgende criteria van toepassing zijn:

- je hebt open wonden aan het bovenlichaam;
- je hebt metaal in je bovenlichaam;
- je bent ooit aan je hersenen geopereerd;
- je hebt last van ernstige claustrofobie;
- je hebt een actief implantaat (bijvoorbeeld een pacemaker);
- je begrijpt de Nederlandse taal niet voldoende;
- je slikt antidepressiva of ritalin;
- je bent (mogelijk) zwanger (na je zwangerschap kun je tot circa augustus 2021 instromen in het onderzoek);
- je hebt één van de volgende diagnoses: fenomeen van Raynaud, chronisch pijnsyndroom aan schouder of arm, sclerodermie, AV-fistel of shunt, angina pectoris (pijn op de borst).

Mocht je onlangs bij een medisch specialist onder behandeling zijn geweest (of nog onder behandeling zijn) of je gebruikt medicatie, dan vragen wij je contact met ons op te nemen om te kijken of je deel kunt nemen.
Indien je ervoor kiest om deel te nemen aan het onderzoek dan vul je tijdens de intake het toestemmingsformulier in. Vervolgens plannen we de afspraken voor de meetmomenten in.Meetmomenten
Deelname bestaat uit drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit vier maanden. De meetmomenten bestaan uit de volgende onderdelen.

Vragenlijsten thuis – vooraf
Voorafgaande aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl.

Metingen thuis
In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke dag verschillende activiteitenmeters. Deze meten je hartslag, hoeveel je beweegt, de duur en kwaliteit van je slaap en met welke stoffen in de lucht je in aanraking komt. Ook installeer je een app op je smartphone.
Via deze app krijg je vragen over je dagelijkse bezigheden. Ten slotte vragen wij je om jouw urine, ontlasting en speeksel op te vangen in potjes die je van ons ontvangt.

Bezoek Radboud Campus
Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. We nemen bloed, speeksel en een stukje haar af, we maken foto’s van de hersenen, we doen een lichamelijk onderzoek en we laten je verschillende computertaken doen. Ook doe je een fietstest, maken we een foto van je gezicht en maken we een echo van je hals. Tijdens één van de taken wordt een video-opname gemaakt. Elk bezoek aan de Radboud Campus duurt één werkdag.

Vragenlijsten thuis – achteraf
Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over onder andere je lichamelijke en geestelijke gezondheid, werk en politiek. Tenslotte krijg je een link toegestuurd waarmee je op je computer een aantal taken uitvoert. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Wat wordt er van je verwacht
Om het onderzoek goed te laten verlopen en voor je eigen veiligheid en welzijn, is het belangrijk dat je je aan een aantal afspraken houdt.

De afspraken zijn dat je:

 • de thuismetingen doet;
 • afspraken voor bezoeken nakomt;
 • de digitale vragenlijsten invult.

Het is belangrijk dat je contact opneemt met het onderzoeksteam:

 • als je zwanger wordt tijdens het onderzoek;
 • als je niet meer wilt meedoen aan het onderzoek;
 • als jouw contactgegevens wijzigen.

Mogelijke nadelige effecten en andere ongemakken
Alle onderzoeken brengen een verwaarloosbaar risico en minimale last met zich mee. Je krijgt op geen enkele manier stoffen toegediend. Er worden enkel metingen verricht. De onderzoeken vragen wel om een grote investering in tijd. Hieronder beschrijven wij mogelijk nadelige effecten. Wij zijn verplicht je daarover te informeren.

Mogelijke nadelige effecten en andere ongemakken van de metingen
De activiteitenmeters zitten om je pols en op je bovenbeen terwijl je dagelijkse bezigheden uitvoert in je eigen omgeving. Tijdens het slapen krijg je een band om je hoofd. Dit kan onwennig zijn. Gedurende dethuismetingen krijg je meldingen op je smartphone. Dit kan je dagelijkse bezigheden onderbreken. Je kunt de meldingen van de app als irritant ervaren.

Bloedafnames kunnen pijnlijk zijn of soms een bloeduitstorting geven. Er zal bij het eerste bezoek 86,5 ml, en bij het tweede en derde bezoek 80,5 ml bloed bij je worden afgenomen. Deze hoeveelheden geven bij volwassenen geen problemen. Ter vergelijking: bij de bloedbank wordt 500 ml bloed per keer afgenomen. Voor de bloedafname moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je op de dag van het bezoek aan de Radboud Campus niet mag ontbijten tot na de bloedafname.

De foto’s van je hersenen maken we met een MRI-scanner. Deze maakt harde geluiden tijdens het meten. De geluiden zul je, ondanks de verplichte gehoorbescherming, horen. Daarnaast kan het liggen in de MRI-scanner een onaangename ervaring zijn voor mensen die zich onprettig voelen in kleine ruimtes.

Tijdens een van de metingen wordt je verzocht je hand voor een bepaalde tijd in water van 1-4 °C te houden. Dit kan onaangenaam zijn.

De fietstest vraagt om een lichamelijke inspanning die gelijk staat aan flink doorfietsen.

Tijdens een van de computertaken krijg je een aantal keren een elektrisch schokje toegediend op je pols. Het gevoel is te vergelijken met een strakgespannen elastiekje dat van dichtbij tegen de huid losschiet.

Mogelijke voor- en nadelen
Het is belangrijk dat je de mogelijke voor- en nadelen goed afweegt voordat je besluit mee te doen. Je hebt zelf geen direct voordeel van deelname aan dit onderzoek, maar jouw deelname kan wel bijdragen aan het beter begrijpen van de hersenen en het functioneren van mensen.
Nadelen van meedoen aan het onderzoek kunnen zijn:

 • de tijdsinvestering die deelname met zich meebrengt;
 • mogelijke ongemakken van de metingen in het onderzoek;
 • mogelijke onverwachte bevindingen die leiden tot nieuwe inzichten in je gezondheidstoestand
 • mogelijk confronterende vragenlijsten.

Als je niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek
Je beslist zelf of je meedoet aan het onderzoek.
Als je besluit mee te doen, kun je je op elk moment bedenken en toch stoppen, ook tijdens het onderzoek. Je hoeft niet te zeggen waarom je stopt. Wel verzoeken wij je dit direct te melden aan het onderzoeksteam.

Einde van het onderzoek
Jouw deelname aan het onderzoek stopt als:

 • alle metingen zoals beschreven voltooid zijn;
 • je zelf kiest om te stoppen;
 • het onderzoeksteam besluit dat het beter voor je is om te stoppen.

Het hele onderzoek is afgelopen als alle deelnemers klaar zijn.
Na het verwerken van alle gegevens informeert het onderzoeksteam je over de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. Dit gebeurt na afloop van het onderzoek, vanaf de zomer van 2022. Het gaat hierbij om uitkomsten van het onderzoek in zijn geheel, niet om individuele uitkomsten.
Samengevat ziet jouw bijdrage aan de Healthy Brain Study er als volgt uit:

 

 

 


Waarom deelnemen?

Wat is jouw motivatie?

lees meer

Waarom deelnemen?

Deelnemers hebben verschillende motivaties om deel te nemen. Zo wil Anke een bijdrage leveren aan de samenleving en Richard vind deelnemen leerzaam en belangrijk voor zijn eigen toekomst en van anderen. En Ian is heel benieuwd hoe levensgebeurtenissen je keuzes beïnvloeden.

Of je nu meedoet omdat je graag maatschappelijke vraagstukken mee wilt beantwoorden, of omdat je graag wat extra's wil verdienen? Met jouw deelname lever je een bijdrage aan het beter begrijpen van het brein. En op deze manier willen we een bijdrage leveren aan fittere, meer weerbare en gezondere mensen.


Brochure

Verdere informatie over meedoen aan onderzoek staat in de digitale brochure ‘Medisch wetenschappelijk onderzoek’

lees meer

Brochure

Verdere informatie over meedoen aan onderzoek staat in de digitale brochure ‘Medisch wetenschappelijk onderzoek’

Dit onderzoek wordt gedaan door de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. De lokale toetsingscommissie Commissie Mensgebonden Onderzoek Radboudumc heeft dit onderzoek goedgekeurd. Deze commissie test of het onderzoek aan alle regels voldoet. Algemene informatie over de toetsing van onderzoek vind je in de brochure ‘Medisch-wetenschappelijk onderzoek’.

Vergoeding

Welke onkostenvergoeding krijg je voor je deelname?

lees meer

Vergoeding

Voor het meedoen aan dit onderzoek krijg je een onkostenvergoeding (exclusief reiskosten en catering) van € 150,-. Daarnaast kun je extra geld verdienen afhankelijk van de keuzes die je maakt bij het uitvoeren van een aantal taken. De hoogte van dit bedrag verschilt per persoon en is maximaal € 50,-.

Dit wordt aan de Belastingdienst opgegeven als inkomen. Als je meedoet aan dit onderzoek en medewerker bent van het Radboudumc krijg je de vergoeding uitbetaald via je salaris. De vergoeding voor het onderzoek staat apart gespecificeerd op je loonstrook.  

Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Daarnaast ontvang je een foto van je hersenen en krijg je meetresultaten terug na ieder bezoek aan de campus. Hierover stellen we je de online omgeving MijnDertigersbrein beschikbaar.

Als deelnemer word je ook uitgenodigd voor deelnemerevents en kun je op het Crowdience platform samen met onderzoekers van de Radboud Campus onderzoeksvragen opstellen. 


Waaraan moet je voldoen?

Aan deze kenmerken moet je voldoen om mee te kunnen doen.

lees meer

Waaraan moet je voldoen?

De belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen is dat je de Nederlandse taal vaardig bent (minimaal VMBO niveau) en dat je een dertiger bent.

Mocht je 40 jaar oud worden tijdens het jaar dat wij je volgen, dan kun je helaas niet meedoen. Als je nog geen 30 jaar bent kun je je aanmelden, maar het eerste meetmoment kan pas ingepland worden wanneer je 30 jaar bent. 

Ook kom je uit de regio Nijmegen. Als je binnen 15 km van ons lab op de Radboud campus (kapittelweg 29 in Nijmegen) woont, dan kun je meedoen! (denk aan: arnhem-zuid, gemeente Beuningen, gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen, gemeente Lingewaard, gemeente Nijmegen, gemeente Wijchen, Elst, Oosterhout, Valburg, Grave, Cuijck)

Je kunt niet deelnemen aan het onderzoek als één of meerdere van de volgende criteria op jou van toepassing zijn:

 • je hebt open wonden aan het bovenlichaam;
 • je hebt metaal in je bovenlichaam (draadje achter je tanden is geen probleem);
 • je bent ooit aan je hersenen geopereerd;
 • je hebt last van ernstige claustrofobie;
 • je hebt een actief implantaat (bijvoorbeeld een pacemaker);
 • je begrijpt de Nederlandse taal niet voldoende;
 • je slikt antidepressiva of ritalin;
 • je bent (mogelijk) zwanger (na je zwangerschap kun je tot circa oktober 2021 instromen in het onderzoek); Wil je meedoen aan onderzoek tijdens je zwangerschap? Kijk dan eens op smileyonderzoek.org
 • je hebt één van de volgende diagnoses: fenomeen van Raynaud, chronisch pijnsyndroom aan schouder of arm, sclerodermie, AV-fistel of shunt, angina pectoris (pijn op de borst).

Mocht je onlangs bij een medisch specialist onder behandeling zijn geweest (of nog onder behandeling zijn) of je gebruikt medicatie, dan vragen wij je contact met ons op te nemen om te kijken of je deel kunt nemen.
Indien je ervoor kiest om deel te nemen aan het onderzoek dan vul je tijdens de intake het toestemmingsformulier in. Vervolgens plannen we de afspraken voor de meetmomenten in.


MijnDertigersbrein

Meer inzicht in je leefstijl met MijnDertigersbrein

lees meer

MijnDertigersbrein

Meer inzicht in leefstijl met MijnDertigersbrein

Als deelnemer aan de Healthy Brain Study kun je een groot deel van je testresultaten inzien via de online omgeving MijnDertigersbrein!

Via een speciale button rechts boven op deze website kunnen deelnemers inloggen en hun eigen testresultaten van de drie meetmomenten inzien.

Alle deelnemers krijgen na de eerste testdag een persoonlijke brief bericht met handleiding waarin wordt uitgelegd hoe zij stap voor stap hun testresultaten kunnen inzien. Denk aan resultaten als: lichaamsbouw, beweging en voeding. Deze resultaten geven deelnemers meer inzicht in hun leefstijl.

Let op: het kan voorkomen dat er nog geen gegevens zichtbaar zijn in je MijnDertigersbrein omgeving. Niet alle meetresultaten worden tegelijk geüpload. Het kan dus voorkomen dat een deel wel zichtbaar is en een deel niet. Log dan een paar weken later nog een keer in, waarschijnlijk zijn je resultaten dan wel zichtbaar.


Voorbereiding op je bezoek aan de Radboud Campus

Hoe bereid je je voor op jouw bezoek aan de Radboud Campus?

lees meer

Voorbereiding op je bezoek aan de Radboud Campus

Je komt ‘s ochtends nuchter aan bij de Radboud Campus. Dit betekent dat je niets gegeten en gedronken hebt. Een glas water is wél toegestaan. Je hoeft geen ontbijt en lunch mee te nemen, daar zorgen wij voor. Ben je vegetariër? Wij horen dit graag van je, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

Op de testdag moet je de activiteitenmeters, polsbandjes, speeksel, urine en ontlasting inleveren.

Tijdens de testdag nemen we bloed bij je af. Hiervoor moeten we je mouw opstropen. Ook doe je een fitheidstest. We vragen je daarom gemakkelijke kleding aan te trekken op de dag van het onderzoek. We nemen ook een foto van je hersenen. Daarom is het het handigste om geen metaal en sieraden om te doen naar de testdag.

 


Huisarts informeren

Tijdens dit onderzoek kan er bij toeval iets gevonden worden dat niet van belang is voor het onderzoek maar wel voor jou. Als dit belangrijk is voor jouw gezondheid, dan zal je op de hoogte worden gesteld door je huisarts. Je kunt dan met de huisarts bespreken wat er gedaan moet worden. Hiervoor hebben wij de contactgegevens van je huisarts nodig. Ook hiervoor geef je toestemming.


 

Instructiefilmpjes


Intakegesprek

Zo verloopt het intakegesprek

lees verder

Intakegesprek

De intake bestaat uit een gesprek op de Radboud Campus. Tijdens dit gesprek lichten wij het onderzoek graag toe en is er ruimte om vragen te stellen. Dit gesprek duurt ongeveer een uur. Bekijk hier het instructiefilmpje


Slaapband

Zo werkt de slaapband

lees verder

Slaapband

In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke nacht een slaapband. We meten hoe lang en hoe diep je slaapt, omdat dit invloed heeft op bijvoorbeeld ons afweersysteem, ons geheugen en onze gevoelens. Bekijk hier hoe de slaapband werkt.
 

App

Hoe werkt de app?

lees verder

App

Via je smartphone krijg je een week lang, verspreid over de dag, tien keer een melding. Wanneer je de melding opent krijg je een vragenlijst waarvan het invullen gemiddeld 3 minuten duurt. Hierin staan vragen over wat je op dat moment aan het doen bent, hoe je je voelt en of je met andere mensen bent. Gevoelens hebben een grote invloed op ons gedrag en onze gezondheid. Om te bekijken hoe en welke gevoelens ons dagelijks leven beïnvloeden, onderzoeken we verschillende soorten gevoelens. 
Probeer dagelijks 7 van de 10 meldingen in te vullen. Je kunt de meldingen als irritant ervaren. In het filmpje zie je hoe het werkt.


Dag op het lab Hoe ziet de dag op het lab eruit?

Via dit filmpje kun je zien hoe een dag op het lab er ongeveer uit ziet.


Ontlasting

Zo vang je je ontlasting op

Speeksel

Hoe neem je speeksel af?

Urine

Zo vang je je urine op

Ochtend

Zo start de ochtend op de Radboud Campus

lees verder

Ochtend

Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. Je komt nuchter op de campus (geen eten en drinken, met uitzondering van een glas water). We starten in de ochtend met het afnemen van bloed en het afknippen van een plukje van je haar. Daarna krijg je een ontbijt. Bekijk hier hoe de ochtend verloopt.

Vragenlijsten

Zo beantwoord je de vragen

lees verder

Vragenlijsten

Voorafgaand aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl. Via één van de vragenlijsten willen we achterhalen wat de invloed van jouw eetpatroon is op de gezondheid van jouw brein.

Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over je lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefstijl en dagelijkse bezigheden. Ten slotte voer je op je computer of tablet een aantal taken uit. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Bekijk hier het filmpje.


Computertaken

Zo maak je computertaken

lees verder

Computertaken

Deze online taken onderzoeken de manier waarop jij keuzes maakt in verschillende situaties. In een rustige ruimte zit je aan een tafel met een computer. Je krijgt verschillende taken met instructies via de computer waarin je keuzes maakt met een toetsenbord.
Tijdens een van de computertaken krijg je een aantal keren een elektrische prikkel toegediend op je pols. De elektrische prikkels zijn erg kort, en worden door mensen die eerder aan dit soort onderzoek hebben meegedaan omschreven als vervelend, maar niet pijnlijk. In het filmje zie je hoe de taken werken.
 


Pijndrempels Zo meten we jouw pijndrempels

Met deze test meten we de reactie van de halsslagader op een pijnprikkel. Dit zegt iets over de halsslagader en die zorgt voor de belangrijkste toevoer van bloed naar de hersenen. Tijdens deze test houd je je hand in een bak met water van 1-4 °C. Voor en na de test nemen we speeksel af. Ook meten we hoe je pijn waarneemt.
Met deze test meten we de reactie van de halsslagader op een pijnprikkel. Dit zegt iets over de halsslagader en die zorgt voor de belangrijkste toevoer van bloed naar de hersenen.

Fietstest

Met de fietstest bepalen we de fitheid van deelnemers. Fitheid zegt wat over iemands gezondheid.

Foto van je hersenen

Hoe maken we een hersenfoto?

lees verder

Foto van je hersenen

In een nepscanner kun je eerst oefenen hoe het voelt om in een soort tunnel te liggen. Ook krijg je via een koptelefoon de geluiden te horen die de MRI-scanner maakt.
In de echte MRI-scanner krijg je oordopjes in om je gehoor te beschermen. Wij zullen je vragen zo stil mogelijk te liggen terwijl de MRI-scanner afbeeldingen maakt van jouw hersenen. Je kunt met de onderzoeker praten door een microfoon. Bekijk hier hoe de MRI-scanner werkt.
 

Gehoortest

Zo werkt de gehoortest