Computertaken

Deze online taken onderzoeken de manier waarop jij keuzes maakt in verschillende situaties. In een rustige ruimte zit je aan een tafel met een computer. Je krijgt verschillende taken met instructies via de computer waarin je keuzes maakt met een toetsenbord.
Tijdens een van de computertaken krijg je een aantal keren een elektrische prikkel toegediend op je pols. De elektrische prikkels zijn erg kort, en worden door mensen die eerder aan dit soort onderzoek hebben meegedaan omschreven als vervelend, maar niet pijnlijk. In het filmje zie je hoe de taken werken.
 

Deelnemer Richard 'Deelnemen is leerzaam en het is belangrijk voor je eigen toekomst en van anderen!'

Deelnemer Richard wil graag iets voor volgende generaties doen. Dat kan heel goed met zijn bijdrage aan de studie.

Lees verder

Deelnemer Richard 'Deelnemen is leerzaam en het is belangrijk voor je eigen toekomst en van anderen!'

Onlangs heeft deelnemer Richard zijn eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study afgerond. Hij is één van de 1000 dertigers die een jaar lang worden gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Met de resultaten willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze en nog veel vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Richard vertelt graag wat zijn ervaringen zijn.


Richard neemt deel aan de Healthy Brain Study omdat hij het belangrijk vindt voor toekomstige generaties. “Het is gewoon belangrijk dat toekomstige generaties gezond blijven. Bovendien is het heel leerzaam om mee toe doen. Je leert meer over jezelf en het is nuttig voor je naasten.” Wil jij ook iets doen voor toekomstige generaties, zoals bijvoorbeeld je eigen kinderen? Meld je dan aan!

Thuis metingen
Binnen een jaar tijd worden deelnemers tijdens drie meetmomenten gevolgd. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters (een week lang) en beantwoorden van vragenlijsten, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis kunt doen. “Ik droeg thuis een week lang een siliconenband om mijn arm, een horloge die mijn hartslag meet en mijn temperatuur, maar ook hoeveel ik bijvoorbeeld zweet. En ik had een beweegmeter op je been. ’s Avonds droeg ik een slaapband. Dat was wel even wennen maar ging na een nachtje ook goed.”

Richard, 36 jaar, woonachtig in Nijmegen, logistiek medewerker

Testdag op de Radboud Campus
De dag op de Radboud Campus heeft Richard goed ervaren. “De begeleiding is erg fijn. De onderzoeksmedewerker had al tijdens het intakegesprek alles goed uitgelegd. Maar ook tijdens de testdag werd duidelijk uitgelegd wat de bedoeling was van de testen. Ze stellen je echt op je gemak.” De testdag begin je nuchter. Dit heeft te maken met het bloed prikken. Maar de catering op de dag maakt dat allemaal goed. Richard: “De catering was erg uitgebreid. Er was fruit, yoghurt met muesli en broodjes. Je kwam niks te kort.”
De testdag is een volle dag die acht uur lang duurt. Er vinden diverse testen en opdrachten plaats. Je doet een fittest op de fiets, gaat in de MRI-scanner en er vinden diverse computertaken plaats. “Het leukste aan de testdag vond ik dat ik in de MRI scanner mocht. En dat ik na afloop een foto van mijn hersenen meekreeg!” Overigens heeft Richard ook nog wel een verbeterpunt. “Ik zou graag meer resultaten terugzien, maar ik heb al begrepen dat vanaf oktober een dashboard beschikbaar komt waar je nog veel meer resultaten kunt terugzien.”

Nijmeegs onderzoek
Dat dit een Nijmeegs onderzoek is, doet Richard wel wat. “Ik ben in Nijmegen geboren en getogen en ik ben er trots op dat dit onderzoek in Nijmegen gedaan wordt. Daarom wil ik er ook graag aan meedoen!”

WIL JE OOK MEER OVER JEZELF LEREN EN IETS VOOR EEN TOEKOMSTIGE GENERATIE DOEN? MELD JE AAN!

Interesse

Geïnteresseerd in de Healthy Brain Study? Meld je aan als deelnemer. aanmelden

Deelnemer Jacqueline 'Het is een unieke ervaring en je draagt bij aan de wetenschap!'

Deelnemer Jacqueline was al vanaf het begin toen ze hoorde van de studie enthousiast. Lees hier haar verhaal!

Lees verder

Deelnemer Jacqueline 'Het is een unieke ervaring en je draagt bij aan de wetenschap!'

Onlangs nam deelnemer Jacqueline deel aan haar eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study. 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving worden een jaar lang gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Met de resultaten willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze en nog veel vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Jacqueline deelt graag haar ervaringen met je.
 

 

Deelnemer Jacqueline is enthousiast! En dat steekt ze niet onder stoelen of banken.  “Ik ben zo benieuwd naar hoe het brein van dertigers werkt! Bijvoorbeeld is het echt zo dat omgevingsstoffen je keuzes beïnvloeden? En die hersenfoto, wie heeft nou zoiets? Dit is zo’n unieke ervaring. Je draagt bij aan de wetenschap en het is nog leuk ook!”  Wil jij ook zo’n unieke ervaring? Meld je dan aan!

Thuismetingen
Binnen een jaar tijd worden deelnemers tijdens drie meetmomenten gevolgd. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters (een week lang) en beantwoorden van vragenlijsten, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis kunt doen. “Die thuismeters vielen reuze mee. Ik had wel de pech dat het 34 graden was”, lacht ze. “Daardoor gaf de beweegmeter wat lichte irritatie. De slaapmeter was minder vervelend dan ik had verwacht. Het was zelfs zo dat ik de meters miste toen ik ze eenmaal af moest doen. Zo makkelijk wen je eraan.” Jacqueline vult aan: “Daarnaast kreeg ik ook een week lang 10 meldingen per dag op m’n mobieltje om vragen te beantwoorden. Dit vond ik zelf het minst leuke om te doen.” Wil je ook 3 keer per jaar een week thuismetingen doen? Meld je aan!

Testdag op de Radboud Campus
De dag op de Radboud Campus ervaren de meeste deelnemers heel positief. Je moet de dag wel nuchter beginnen in verband met het bloedprikken, maar daarna krijg je een ontbijt. Ook de lunch wordt verzorgd. Er vinden diverse testen en opdrachten plaats. Je doet een fittest op de fiets, gaat in de MRI-scanner en er vinden diverse computertaken plaats. “Je wordt de hele dag begeleid door een onderzoeksmedewerker. Die legt alles heel goed uit. Ze stellen je echt op je gemak. Het was wel even wennen om bepaalde onderdelen met mondkapje op te doen, maar fijn dat de corona voorzorgsmaatregelen zo goed zijn getroffen.” Er worden diverse materialen verzameld, zoals bloed, speeksel, urine en haar. “Ik schrok wel even van de pluk haar die werd afgeknipt, maar je ziet er gelukkig helemaal niks van!”. Het leukste vond Jacqueline de testen waar ze haar grenzen moest verleggen. “Bijvoorbeeld ik moest mijn hand in een bak ijswater doen. Na 1 minuut dacht ik, dit is niet leuk meer. Maar ik wilde volhouden. Dus zocht ik heel erg mijn eigen grenzen op om het toch vol te houden.”

Jacqueline, 32 jaar, woonachtig in Huissen, interieurverzorger

Tip voor toekomstige deelnemers
Jacqueline is zelf heel blanco naar de testdag gegaan. Dat adviseert ze andere deelnemers ook te doen: “Ga er zonder verwachtingen in, laat het op je afkomen, geniet van de dag en heb plezier!”

Wil jij ook bijdragen aan een gelukkigere en gezondere toekomst voor jezelf en je naasten?
MELD JE AAN


Deelnemer Marcel 'Iedere dertiger zou hier aan mee moeten doen!'

Marcel kwam drie keer informatie tegen over de studie. In de Brug, op gelderlander.nl en op de radio bij Omroep Gelderland. Hij moest wel mee doen!

Lees verder

Deelnemer Marcel 'Iedere dertiger zou hier aan mee moeten doen!'

Onlangs is deelnemer Marcel begonnen aan zijn eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study. 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving worden een jaar lang gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Met de resultaten willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze en nog veel vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Marcel vertelt je graag hoe hij kennis maakte met de studie.

Marcel las De Brug, keek op gelderlander.nl en hoorde vervolgens ook nog op Omroep Gelderland over de Healthy Brain Study. “Als het drie keer op je pad komt….en dan ook nog een Nijmeegs onderzoek, de stad waar ik geboren ben en weer ben terug gekomen, tja dan doe ik met alle liefde mee!” Meld je ook aan als je graag bijdraagt aan dit unieke Nijmeegse onderzoek.

Thuis metingen
Deelnemer Marcel heeft het eerste meetmoment positief ervaren. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters in de thuis situatie, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis doet.  “Je krijgt een horloge om, een rubberen armbandje, een beweegmeter op je been en ’s nachts een hele mooie hoofdband. Dat is wel even wennen, maar daarna gaat het prima”, zegt Marcel.  “Verder krijg je 10 keer per dag een melding op je mobieltje dat je vragenlijsten moet invullen. Dat ging prima”, vult hij aan.

Marcel Ripke, 34 jaar, woonachtig in Nijmegen, aircomonteur

Testdag op de Radboud Campus
De dag op de Radboud Campus is heel gevarieerd. Van een fittest op de fiets tot een foto van je hersenen. Bloedafname en computertaken en nog veel meer.. “Je wordt de hele dag begeleid door een onderzoeksmedewerker. Die legt alles heel goed uit. Het leukste vond ik het om in de MRI scanner te gaan. Ik heb nu gewoon een high-tech selfie!” zegt Marcel enthousiast.

Dertigers doe mee!
Marcel doet graag een oproep aan andere dertigers uit Nijmegen en de regio. “Iedereen heeft hier baat bij. We zitten in een leeftijdsgroep waar juist veel gebeurt. Er wordt gekeken welke keuzes we maken en waardoor we die keuzes maken. Iedere dertiger moet hier gewoon aan meedoen.”

MELD JE OOK AAN EN HELP NET ALS MARCEL MEE!

 


Instructiefilmpjes Hoe ziet een dag op het lab eruit?

Scroll naar beneden voor de filmpjes!

Wat houdt meedoen in?

Je leest het in onze deelnemerinformatie.

lees meer

Wat houdt meedoen in?
Hieronder lees je wat er van jou als deelnemer wordt verwacht en wat jij van ons kunt verwachten. Je kunt het ook lezen in de Deelnemerinformatie. Als je interesse hebt in het onderzoek kun je je aanmelden via deze website. Daarna ontvang je een mail met bevestiging van je aanmelding. De deelnemerinformatie krijg je ook als bijlage in de mail.

Telefonisch contact
Wij nemen binnen twee weken telefonisch contact op om de intake in te plannen. Uiteraard mag je ook zelf contact met ons opnemen.

Intakegesprek
De intake bestaat uit een gesprek op de Radboud Campus. Tijdens dit gesprek lichten wij het onderzoek graag toe en is er ruimte om vragen te stellen. Het duurt ongeveer 45-60 minuten.
Je kunt niet deelnemen aan het onderzoek als één of meerdere van de volgende criteria van toepassing zijn:

- je hebt open wonden aan het bovenlichaam;
- je hebt metaal in je bovenlichaam;
- je bent ooit aan je hersenen geopereerd;
- je hebt last van ernstige claustrofobie;
- je hebt een actief implantaat (bijvoorbeeld een pacemaker);
- je begrijpt de Nederlandse taal niet voldoende;
- je slikt antidepressiva of ritalin;
- je bent (mogelijk) zwanger (na je zwangerschap kun je tot circa augustus 2021 instromen in het onderzoek);
- je hebt één van de volgende diagnoses: fenomeen van Raynaud, chronisch pijnsyndroom aan schouder of arm, sclerodermie, AV-fistel of shunt, angina pectoris (pijn op de borst).

Mocht je onlangs bij een medisch specialist onder behandeling zijn geweest (of nog onder behandeling zijn) of je gebruikt medicatie, dan vragen wij je contact met ons op te nemen om te kijken of je deel kunt nemen.
Indien je ervoor kiest om deel te nemen aan het onderzoek dan vul je tijdens de intake het toestemmingsformulier in. Vervolgens plannen we de afspraken voor de meetmomenten in.Meetmomenten
Deelname bestaat uit drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit vier maanden. De meetmomenten bestaan uit de volgende onderdelen.

Vragenlijsten thuis – vooraf
Voorafgaande aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl.

Metingen thuis
In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke dag verschillende activiteitenmeters. Deze meten je hartslag, hoeveel je beweegt, de duur en kwaliteit van je slaap en met welke stoffen in de lucht je in aanraking komt. Ook installeer je een app op je smartphone.
Via deze app krijg je vragen over je dagelijkse bezigheden. Ten slotte vragen wij je om jouw urine, ontlasting en speeksel op te vangen in potjes die je van ons ontvangt.

Bezoek Radboud Campus
Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. We nemen bloed, speeksel en een stukje haar af, we maken foto’s van de hersenen, we doen een lichamelijk onderzoek en we laten je verschillende computertaken doen. Ook doe je een fietstest, maken we een foto van je gezicht en maken we een echo van je hals. Tijdens één van de taken wordt een video-opname gemaakt. Elk bezoek aan de Radboud Campus duurt één werkdag.

Vragenlijsten thuis – achteraf
Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over onder andere je lichamelijke en geestelijke gezondheid, werk en politiek. Tenslotte krijg je een link toegestuurd waarmee je op je computer een aantal taken uitvoert. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Wat wordt er van je verwacht
Om het onderzoek goed te laten verlopen en voor je eigen veiligheid en welzijn, is het belangrijk dat je je aan een aantal afspraken houdt.

De afspraken zijn dat je:

 • de thuismetingen doet;
 • afspraken voor bezoeken nakomt;
 • de digitale vragenlijsten invult.

Het is belangrijk dat je contact opneemt met het onderzoeksteam:

 • als je zwanger wordt tijdens het onderzoek;
 • als je niet meer wilt meedoen aan het onderzoek;
 • als jouw contactgegevens wijzigen.
Mogelijke nadelige effecten en andere ongemakken
Alle onderzoeken brengen een verwaarloosbaar risico en minimale last met zich mee. Je krijgt op geen enkele manier stoffen toegediend. Er worden enkel metingen verricht. De onderzoeken vragen wel om een grote investering in tijd. Hieronder beschrijven wij mogelijk nadelige effecten. Wij zijn verplicht je daarover te informeren.

Mogelijke nadelige effecten en andere ongemakken van de metingen
De activiteitenmeters zitten om je pols en op je bovenbeen terwijl je dagelijkse bezigheden uitvoert in je eigen omgeving. Tijdens het slapen krijg je een band om je hoofd. Dit kan onwennig zijn. Gedurende dethuismetingen krijg je meldingen op je smartphone. Dit kan je dagelijkse bezigheden onderbreken. Je kunt de meldingen van de app als irritant ervaren.

Bloedafnames kunnen pijnlijk zijn of soms een bloeduitstorting geven. Er zal bij het eerste bezoek 86,5 ml, en bij het tweede en derde bezoek 80,5 ml bloed bij je worden afgenomen. Deze hoeveelheden geven bij volwassenen geen problemen. Ter vergelijking: bij de bloedbank wordt 500 ml bloed per keer afgenomen. Voor de bloedafname moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je op de dag van het bezoek aan de Radboud Campus niet mag ontbijten tot na de bloedafname.

De foto’s van je hersenen maken we met een MRI-scanner. Deze maakt harde geluiden tijdens het meten. De geluiden zul je, ondanks de verplichte gehoorbescherming, horen. Daarnaast kan het liggen in de MRI-scanner een onaangename ervaring zijn voor mensen die zich onprettig voelen in kleine ruimtes.

Tijdens een van de metingen wordt je verzocht je hand voor een bepaalde tijd in water van 1-4 °C te houden. Dit kan onaangenaam zijn.

De fietstest vraagt om een lichamelijke inspanning die gelijk staat aan flink doorfietsen.

Tijdens een van de computertaken krijg je een aantal keren een elektrisch schokje toegediend op je pols. Het gevoel is te vergelijken met een strakgespannen elastiekje dat van dichtbij tegen de huid losschiet.

Mogelijke voor- en nadelen
Het is belangrijk dat je de mogelijke voor- en nadelen goed afweegt voordat je besluit mee te doen. Je hebt zelf geen direct voordeel van deelname aan dit onderzoek, maar jouw deelname kan wel bijdragen aan het beter begrijpen van de hersenen en het functioneren van mensen.
Nadelen van meedoen aan het onderzoek kunnen zijn:
 • de tijdsinvestering die deelname met zich meebrengt;
 • mogelijke ongemakken van de metingen in het onderzoek;
 • mogelijke onverwachte bevindingen die leiden tot nieuwe inzichten in je gezondheidstoestand
 • mogelijk confronterende vragenlijsten.
Als je niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek
Je beslist zelf of je meedoet aan het onderzoek.
Als je besluit mee te doen, kun je je op elk moment bedenken en toch stoppen, ook tijdens het onderzoek. Je hoeft niet te zeggen waarom je stopt. Wel verzoeken wij je dit direct te melden aan het onderzoeksteam.

Einde van het onderzoek
Jouw deelname aan het onderzoek stopt als:
 • alle metingen zoals beschreven voltooid zijn;
 • je zelf kiest om te stoppen;
 • het onderzoeksteam besluit dat het beter voor je is om te stoppen.

Het hele onderzoek is afgelopen als alle deelnemers klaar zijn.
Na het verwerken van alle gegevens informeert het onderzoeksteam je over de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek. Dit gebeurt na afloop van het onderzoek, vanaf de zomer van 2022. Het gaat hierbij om uitkomsten van het onderzoek in zijn geheel, niet om individuele uitkomsten.
Samengevat ziet jouw bijdrage aan de Healthy Brain Study er als volgt uit:

 

 

 


Waarom deelnemen?

Wat is jouw motivatie?

lees meer

Waarom deelnemen?

Deelnemers hebben verschillende motivaties om deel te nemen. Zo wil Eveline een bijdrage leveren aan de wetenschap en Jeffrey wil dat zijn kinderen later gezond en fit blijven. En Mark wil graag bijdragen aan deze studie omdat hij zich betrokken voelt bij Nijmegen.

Of je nu meedoet omdat je graag maatschappelijke vraagstukken mee wilt beantwoorden, of omdat je graag wat extra's wil verdienen? Met jouw deelname lever je een bijdrage aan het beter begrijpen van het brein. En op deze manier willen we een bijdrage leveren aan fittere, meer weerbare en gezondere mensen.


Brochure

Verdere informatie over meedoen aan onderzoek staat in de digitale brochure ‘Medisch wetenschappelijk onderzoek’

lees meer

Brochure

Verdere informatie over meedoen aan onderzoek staat in de digitale brochure ‘Medisch wetenschappelijk onderzoek’

Dit onderzoek wordt gedaan door de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. De lokale toetsingscommissie Commissie Mensgebonden Onderzoek Radboudumc heeft dit onderzoek goedgekeurd. Deze commissie test of het onderzoek aan alle regels voldoet. Algemene informatie over de toetsing van onderzoek vind je in de brochure ‘Medisch-wetenschappelijk onderzoek’.

Vergoeding

Welke onkostenvergoeding krijg je voor je deelname?

lees meer

Vergoeding

Voor het meedoen aan dit onderzoek krijg je een onkostenvergoeding (exclusief reiskosten en catering) van € 150,-. Daarnaast kun je extra geld verdienen afhankelijk van de keuzes die je maakt bij het uitvoeren van een aantal taken. De hoogte van dit bedrag verschilt per persoon en is maximaal € 50,-.

Dit wordt aan de Belastingdienst opgegeven als inkomen. Als je meedoet aan dit onderzoek en medewerker bent van het Radboudumc krijg je de vergoeding uitbetaald via je salaris. De vergoeding voor het onderzoek staat apart gespecificeerd op je loonstrook.  

Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Daarnaast ontvang je een foto van je hersenen en krijg je meetresultaten terug na ieder bezoek aan de Radboud Campus.

Als deelnemer word je ook uitgenodigd voor deelnemerevents en kun je op het Crowdience platform samen met onderzoekers van de Radboud Campus onderzoeksvragen opstellen. 

 


Waaraan moet je voldoen?

Aan deze kenmerken moet je voldoen om mee te kunnen doen.

lees meer

Waaraan moet je voldoen?

De belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen is dat je de Nederlandse taal vaardig bent (minimaal VMBO niveau) en dat je een dertiger bent.

Mocht je 40 jaar oud worden tijdens het jaar dat wij je volgen, dan kun je helaas niet meedoen. Als je nog geen 30 jaar bent kun je je aanmelden, maar het eerste meetmoment kan pas ingepland worden wanneer je 30 jaar bent. Je kan uiterlijk instromen in oktober 2021.

Ook kom je uit de regio Nijmegen. Dit betekent dat je woonachtig bent in de gemeentes Arnhem (zuid), Beuningen, Berg en Dal, Heumen, Lingewaard, Overbetuwe (ten Oosten van A50), Wijchen en Nijmegen. Het betreft dus grofweg het gebied tussen de Rijn, Pannerdensch Kanaal, Duitse grens, Maas en A50.

Je kunt niet deelnemen aan het onderzoek als één of meerdere van de volgende criteria op jou van toepassing zijn:

 • je hebt open wonden aan het bovenlichaam;
 • je hebt metaal in je bovenlichaam (draadje achter je tanden is geen probleem);
 • je bent ooit aan je hersenen geopereerd;
 • je hebt last van ernstige claustrofobie;
 • je hebt een actief implantaat (bijvoorbeeld een pacemaker);
 • je begrijpt de Nederlandse taal niet voldoende;
 • je slikt antidepressiva of ritalin;
 • je bent (mogelijk) zwanger (na je zwangerschap kun je tot circa oktober 2021 instromen in het onderzoek); Wil je meedoen aan onderzoek tijdens je zwangerschap? Kijk dan eens op smileyonderzoek.org
 • je hebt één van de volgende diagnoses: fenomeen van Raynaud, chronisch pijnsyndroom aan schouder of arm, sclerodermie, AV-fistel of shunt, angina pectoris (pijn op de borst).

Mocht je onlangs bij een medisch specialist onder behandeling zijn geweest (of nog onder behandeling zijn) of je gebruikt medicatie, dan vragen wij je contact met ons op te nemen om te kijken of je deel kunt nemen.
Indien je ervoor kiest om deel te nemen aan het onderzoek dan vul je tijdens de intake het toestemmingsformulier in. Vervolgens plannen we de afspraken voor de meetmomenten in.


5 vragen aan deelnemer Leon

Leon vertelt je graag waarom hij meedoet aan de Healthy Brain Study.

lees meer

5 vragen aan deelnemer Leon

Leon (36) doet mee aan de Healthy Brain Study omdat hij het een interessant onderwerp vindt. Bovendien vindt hij het gemakkelijk om mee te doen en erg leuk! Luister hier naar zijn verhaal.

Voorbereiding op je bezoek aan de Radboud Campus

Hoe bereid je je voor op jouw bezoek aan de Radboud Campus?

lees meer

Voorbereiding op je bezoek aan de Radboud Campus

Je komt ‘s ochtends nuchter aan bij de Radboud Campus. Dit betekent dat je niets gegeten en gedronken hebt. Een glas water is wél toegestaan. Je hoeft geen ontbijt en lunch mee te nemen, daar zorgen wij voor. Ben je vegetariër? Wij horen dit graag van je, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

Op de testdag moet je de activiteitenmeters, polsbandjes, speeksel, urine en ontlasting inleveren.

Tijdens de testdag nemen we bloed bij je af. Hiervoor moeten we je mouw opstropen. Ook doe je een fitheidstest. We vragen je daarom gemakkelijke kleding aan te trekken op de dag van het onderzoek. We nemen ook een foto van je hersenen. Daarom is het het handigste om geen metaal en sieraden om te doen naar de testdag.

 


Huisarts informeren

Tijdens dit onderzoek kan er bij toeval iets gevonden worden dat niet van belang is voor het onderzoek maar wel voor jou. Als dit belangrijk is voor jouw gezondheid, dan zal je op de hoogte worden gesteld door je huisarts. Je kunt dan met de huisarts bespreken wat er gedaan moet worden. Hiervoor hebben wij de contactgegevens van je huisarts nodig. Ook hiervoor geef je toestemming.


 

Deelnemer Jacqueline aan het woord

'Meedoen aan de Healthy Brain Study is zo’n unieke ervaring!'

lees verder

Deelnemer Jacqueline aan het woord

Onlangs heeft deelnemer Jacqueline haar eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study afgerond. 1000 Dertigers uit Nijmegen en omgeving worden een jaar lang gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Haar ervaringen over de Healthy Brain Study deelt ze graag met je.
 


Jacqueline - 32 jaar - interieurverzorgster


Deelnemer Jacqueline is enthousiast! En dat steekt ze niet onder stoelen of banken. “Ik ben zo benieuwd naar hoe het brein van dertigers werkt! Bijvoorbeeld is het echt zo dat omgevingsstoffen je keuzes beïnvloeden? En die hersenfoto, wie heeft nou zoiets? Dit is zo’n unieke ervaring. Je draagt bij aan de wetenschap en het is nog leuk ook!”

Binnen een jaar tijd worden deelnemers tijdens drie meetmomenten gevolgd. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters (een week lang) en beantwoorden van vragenlijsten, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis kunt doen. “Die thuismeters vielen reuze mee. Ik had wel de pech dat het 34 graden was”, lacht ze. “Daardoor gaf de beweegmeter wat lichte irritatie. De slaapmeter was minder vervelend dan ik had verwacht. Het was zelfs zo dat ik de meters miste toen ik ze eenmaal af moest doen. Zo makkelijk wen je er aan.”


Jacqueline met haar man en dochter bij een wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen

De dag op de Radboud Campus ervaren de meeste deelnemers heel positief. Je moet de dag wel nuchter beginnen in verband met het bloedprikken, maar daarna krijg je een ontbijt. Ook de lunch wordt verzorgd. Er vinden diverse testen en opdrachten plaats. Je doet een fittest op de fiets, gaat in de MRI-scanner en er vinden diverse computertaken plaats. “Je wordt de hele dag begeleid door een onderzoeksmedewerker. Die legt alles heel goed uit. Ze stellen je echt op je gemak. Het was wel even wennen om bepaalde onderdelen met mondkapje op te doen, maar fijn dat de corona voorzorgsmaatregelen zo goed zijn getroffen.” Er worden diverse materialen verzameld, zoals bloed, speeksel, urine en haar. “Ik schrok wel even van de pluk haar die werd afgeknipt, maar je ziet er gelukkig helemaal niks van!”. De fysieke opdrachten vond Jacqueline het leukst. “Het is gewoon heel interessant om te merken hoe je je eigen grenzen aan het verleggen bent. Maar die bak ijswater, dat was niet heel prettig.”

Na de dag op de campus krijgen deelnemers twee weken de tijd om nog een aantal vragenlijsten in te vullen en een aantal computertaken te doen. Dit kan gewoon vanuit huis. “Dat je het kan verspreiden is wel erg fijn, maar als je eenmaal bezig bent, dan wil je het ook gewoon afmaken.”

“Alle dertigers zouden eigenlijk mee moeten doen. Je levert een bijdrage aan de wetenschap, je leert meer over jezelf en het kost je maar één dag in de vier maanden. Ik zeg doen!”

Wil jij ook mee doen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier!

Instructiefilmpjes


Intakegesprek

Zo verloopt het intakegesprek

lees verder

Intakegesprek

De intake bestaat uit een gesprek op de Radboud Campus. Tijdens dit gesprek lichten wij het onderzoek graag toe en is er ruimte om vragen te stellen. Dit gesprek duurt ongeveer een uur. Bekijk hier het instructiefilmpje


Beweegmeter Zo meten we je beweeggedrag

In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je dag en nacht een beweegmeter.
De beweegmeter wordt gebruikt om je beweeggedrag in kaart te brengen. De mate van zitten en bewegen kan invloed hebben op de gezondheid van je hersenen. Bekijk hier hoe de beweegmeter werkt.

Slaapband

Zo werkt de slaapband

lees verder

Slaapband

In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke nacht een slaapband. We meten hoe lang en hoe diep je slaapt, omdat dit invloed heeft op bijvoorbeeld ons afweersysteem, ons geheugen en onze gevoelens. Bekijk hier hoe de slaapband werkt.
 

App

Hoe werkt de app?

lees verder

App

Via je smartphone krijg je een week lang, verspreid over de dag, tien keer een melding. Wanneer je de melding opent krijg je een vragenlijst waarvan het invullen gemiddeld 3 minuten duurt. Hierin staan vragen over wat je op dat moment aan het doen bent, hoe je je voelt en of je met andere mensen bent. Gevoelens hebben een grote invloed op ons gedrag en onze gezondheid. Om te bekijken hoe en welke gevoelens ons dagelijks leven beïnvloeden, onderzoeken we verschillende soorten gevoelens. 
Probeer dagelijks 7 van de 10 meldingen in te vullen. Je kunt de meldingen als irritant ervaren. In het filmpje zie je hoe het werkt.


Dag op het lab Hoe ziet de dag op het lab eruit?

Via dit filmpje kun je zien hoe een dag op het lab er ongeveer uit ziet.

Ontlasting

Zo vang je je ontlasting op

Speeksel

Hoe neem je speeksel af?

Urine

Zo vang je je urine op

Ochtend

Zo start de ochtend op de Radboud Campus

lees verder

Ochtend

Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. Je komt nuchter op de campus (geen eten en drinken, met uitzondering van een glas water). We starten in de ochtend met het afnemen van bloed en het afknippen van een plukje van je haar. Daarna krijg je een ontbijt. Bekijk hier hoe de ochtend verloopt.

Vragenlijsten

Zo beantwoord je de vragen

lees verder

Vragenlijsten

Voorafgaand aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl. Via één van de vragenlijsten willen we achterhalen wat de invloed van jouw eetpatroon is op de gezondheid van jouw brein.

Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over je lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefstijl en dagelijkse bezigheden. Ten slotte voer je op je computer of tablet een aantal taken uit. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Bekijk hier het filmpje.


Computertaken

Zo maak je computertaken

lees verder


Pijndrempels Zo meten we jouw pijndrempels

Met deze test meten we de reactie van de halsslagader op een pijnprikkel. Dit zegt iets over de halsslagader en die zorgt voor de belangrijkste toevoer van bloed naar de hersenen. Tijdens deze test houd je je hand in een bak met water van 1-4 °C. Voor en na de test nemen we speeksel af. Ook meten we hoe je pijn waarneemt.
Met deze test meten we de reactie van de halsslagader op een pijnprikkel. Dit zegt iets over de halsslagader en die zorgt voor de belangrijkste toevoer van bloed naar de hersenen.

Fietstest

Met de fietstest bepalen we de fitheid van deelnemers. Fitheid zegt wat over iemands gezondheid.

Foto van je hersenen

Hoe maken we een hersenfoto?

lees verder

Foto van je hersenen

In een nepscanner kun je eerst oefenen hoe het voelt om in een soort tunnel te liggen. Ook krijg je via een koptelefoon de geluiden te horen die de MRI-scanner maakt.
In de echte MRI-scanner krijg je oordopjes in om je gehoor te beschermen. Wij zullen je vragen zo stil mogelijk te liggen terwijl de MRI-scanner afbeeldingen maakt van jouw hersenen. Je kunt met de onderzoeker praten door een microfoon. Bekijk hier hoe de MRI-scanner werkt.
 

Gehoortest

Zo werkt de gehoortest