Bezoekers van het muZIEum kunnen ervaren hoe het is als je niets kunt zien in een speciale donkerbeleving. Die beleving maakt indruk, maar daarnaast is er veel kennis en informatie te vinden over leven met een visuele beperking. “Door de samenwerking met het Donders wordt nu een extra verdiepingsslag gemaakt”, zegt Heleen Vermeulen, directeur van het MuZIEum. “Bezoekers leren meer over hoe de hersenen en waarneming werken.” Dat gebeurt via experimenten in zogenoemde kiosken in het MuZIEum. Daarnaast komen er workshops en lezingen over de werking van het brein. Dit gebeurt door onderzoekers van het Donders Instituut.
Mysteries van het brein
Het Donders Instituut is onderdeel van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. In totaal zijn zo’n 800 wetenschappers uit tal van disciplines aan het instituut verbonden en zij onderzoeken op allerlei niveaus de mysteries en werking van het brein en het daaruit voortkomende gedrag. Visuele waarnemingen maken hier ook deel van uit. Femke Maij, managing director bij het Donders Instituut, ziet de samenwerking met het MuZIEum als een mooie kans om de maatschappij en de wetenschap met elkaar te verbinden. “We laten de maatschappij kennismaken met echt wetenschappelijk onderzoek. En onze wetenschappers komen meer te weten over de werking van ons brein. Zo leren we van elkaar.”
Lees het hele artikel van Innovation Origins NL hier.
Bron: Innovation Origins NL
Het is belangrijk om de maatschappij te betrekken bij het doen van onderzoek. Ook wij doen dit via Ik onderzoek mee. Via dit platform kunnen deelnemers en niet-deelnemers hun onderzoeksvragen delen met de onderzoekers.