8 september 2021

Marsha is één van de 1000 dertigers die helpen het Dertigersbrein te ontrafelen. Door bij te dragen aan de Healthy Brain Study kunnen onderzoekers van de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Het onderzoek bestaat uit drie meetmomenten in het jaar. Ieder meetmoment bestaat uit een week met thuismetingen, een testdag op het lab en het thuis achteraf vragenlijsten invullen. Ze deelt graag haar ervaringen met het eerste meetmoment. 

Als kind was Marsha al betrokken bij onderzoek op de Radboud Campus. Haar ouders meldden haar als baby aan voor een KNO onderzoek en daar heeft ze tot haar 18e jaar aan meegedaan. “Ik was al op vroege leeftijd betrokken bij het onderzoek op de campus. Dus toen ik de advertentie over de Healthy Brain Study op Facebook zag hoefde ik er ook niet over na te denken. Als namelijk iedereen een keer meedoet aan een onderzoek, dan helpen we samen de wetenschap een stuk verder!”, aldus Marsha.

Thuismetingen wennen snel
Toen Marsha het pakket met thuismeters ontving, schrok ze wel even van de omvang van het pakket. “Het leek behoorlijk veel en hoe zat het ook al weer? Gelukkig zat er een uitgebreid instructieboekje bij waarin alles duidelijk werd uitgelegd. Het went ook heel snel. Je hebt eigenlijk niet eens door dat je ze draagt. Het horloge is net een smartwatch en die draag ik ook. Verder ben ik in mijn slaap best wel beweeglijk, dus de slaapband is niet altijd even goed blijven zitten”, aldus Marsha. Naast het dragen van verschillende meters beantwoordde ze ook een week lang meerdere korte vragenlijsten per dag op haar mobiel. “Ik werk op een callcenter, dus ik bel veel en kan niet continu op mijn eigen telefoon kijken. Ik probeerde er onder werktijd wel zo veel mogelijk in te vullen. Eenmaal thuis was het heel makkelijk om de vragenlijsten te beantwoorden. Ik was wel blij dat dit niet een week langer duurde!”.
Ook worden er in de week met thuismetingen lichaamsmaterialen verzameld. “Speeksel en urine heb ik geen moeite mee. Maar mijn eigen ontlasting opvangen vond ik in het begin wel een vies idee. Ik dacht hup schouders eronder! En achteraf denk ik, waar heb ik me nou eigenlijk druk over gemaakt?”

Het maken van een hersenfoto is fascinerend
“Dit was echt een super leuke dag. Ik wist natuurlijk niet wat er precies zou gebeuren, maar alles was heel goed geregeld. Zelfs met heerlijk ontbijt en uitgebreide lunch!” Tijdens de testdag komen deelnemers acht uur lang naar de Radboud Campus voor diverse testen en taken. We maken onder andere ook een hersenfoto van je. Hiervoor lig je in een MRI. “Dit fascineerde me heel erg. Het is namelijk spannend om in zo’n smalle tunnel te gaan en er is best wat lawaai om je heen en toch kun je dan zo ontspannen zijn!”, aldus Marsha. Ook de computertesten vond ze leuk om te doen: “Het zijn veel verschillende testen. Soms begon ik wel aan mezelf te twijfelen. Doe ik het nu wel goed? Zie ik het nu goed? De dag was erg gevarieerd en ging ontzettend snel voorbij!”


Na de testdag
Als de testdag is afgerond, ontvangen de deelnemers nog een aantal vragenlijsten en computertaken die ze in twee weken thuis kunnen afronden. “De vragenlijsten en computertaken waren erg leuk om te doen. Ik had het in eerste instantie even gemist, maar gelukkig kreeg ik een herinnering. Toen heb ik het in twee etappes gemaakt. Ik was er zo’n 2 a 3 uur mee bezig.” 

Samen komen we verder!
Tijdens de studie leer je ook weer nieuwe dingen over jezelf. “Doordat je in totaal nieuwe situaties komt vraag je jezelf af waarom doe ik dit op deze manier? Of waarom denk ik zo?” Verder vindt Marsha dat iedere dertiger zou mee moeten doen aan dit onderzoek. “Je helpt zo samen de wetenschap verder en daar hebben we allemaal baat bij! 

WIL JE OOK IETS DOEN VOOR DE WETENSCHAP OF MEER OVER JEZELF LEREN? MELD JE AAN!