13 april 2022

We dragen allemaal biljoenen micro-organismen, zoals bacteriën, met ons mee. Ze wegen samen ongeveer evenveel als onze hersenen, namelijk 1.5 kg! Ze zitten vooral in onze darmen, waar ze een belangrijke rol hebben in de vertering en cruciaal zijn voor een gezond immuunsysteem. Daarnaast maken bacteriën stoffen aan die op allerlei manieren ook de hersenen kunnen beïnvloeden. Muizen die helemaal zonder bacteriën opgroeien in een steriele lab-kooi, vertonen bijvoorbeeld heel ander gedrag dan hun broertjes en zusjes in een gewone kooi. 


Ongeveer de helft van onze ontlasting bestaat uit bacteriën uit de darm. Door ontlasting te verzamelen, krijgen we een idee wie welke soort bacteriën met zich meedraagt. Dit verschilt namelijk enorm tussen twee mensen. Deze verschillen in darmbacteriën willen we koppelen aan de hersenactiviteit die we meten tijdens het maken van de hersenfoto (MRI-scan). Eerdere onderzoeken vonden inderdaad relaties tussen het soort darmbacteriën en hersenactiviteit. Maar deze onderzoeken zijn meestal in kleine groepen proefpersonen gedaan en vinden allemaal wat anders. 
Omdat het bestuderen van darmbacterie-brein relaties nog niet zo lang plaats vindt, is het belangrijk dat er samenhangende bevindingen worden gedaan, die bij herhaling opnieuw gevonden kunnen worden. Daarnaast is uit de eerdere onderzoeken bij mensen niet zo goed bekend wat het betekent dat een bepaalde combinatie van bacteriesoorten samengaat met bepaalde hersenactiviteit. 

In de Healthy Brain Study willen we ook dit soort vragen beantwoorden, bijvoorbeeld: voorspellen jouw darmbacteriën dat je beter of slechter tegen stress kunt in het dagelijks leven?

Esther Aarts, Principal Investigator - Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour