9 juni 2022

Hugo, inmiddels 40 jaar, woont samen met zijn vrouw Nicole en dochter Ylvi van vijf in het mooie Beek. Samen met zijn vrouw heeft hij ruim 1,5 jaar geleden met veel plezier mee gedaan aan de Healthy Brain Study. “Ik was heel nieuwsgierig naar alle verschillende testen. Het is interessant om bij te dragen aan een onderzoek”. We blikken terug op zijn deelname.

In september 2019 heeft Hugo zich aangemeld voor de studie. In die tijd was hij werkzaam bij een installatiebedrijf. Hugo is de laatste jaren een paar keer gewisseld van baan. Momenteel is hij werkzaam als projectleider vastgoed en technical consultant bij de Radboud Universiteit. Het wisselen van baan is precies een levensgebeurtenis die veel dertigers meemaken. Wat doet dit met jou in je dagelijks leven? Dit en nog veel meer vragen willen we met de Healthy Brain Study beantwoorden.

Intakegesprek
Als je je aanmeldt voor de studie krijg je eerst een intakegesprek. In dit gesprek wordt alle informatie uitgelegd en kun je vragen stellen. Ook teken je het toestemmingsformulier. “Het is van tevoren allemaal duidelijk uitgelegd waardoor je precies weet wat er van je verwacht wordt”, legt Hugo uit.

Thuismetingen in je dagelijkse leven
Als deelnemer word je een jaar lang gevolgd. In dat jaar heb je drie meetmomenten. Aan het begin van elk meetmoment draag je een week thuismeters in je dagelijkse leven. “De thuismeters vond ik prima om te dragen. De slaapband was wel iets lastiger. Het is soms even zoeken hoe het precies werkt, zeker als je ’s avonds laat thuiskomt en je vrouw al ligt te slapen”, aldus Hugo. “Mijn vrouw heeft ook meegedaan en we merkten dat het toch wel een stuk leuker en fijner is om samen mee te doen. We hebben de meetmomenten daarna dan ook op elkaar afgestemd. Je doet samen de thuismetingen en tijdens de testdag kom je elkaar in de pauze tegen. Wij vonden het echt leuk om dit samen mee te maken”, vervolgt Hugo zijn verhaal.

Als je de thuismeters draagt heb je veel bekijks. “Dan kreeg ik de opmerking: hé, wat heb jij voor smartwatch? Dan vertelde ik dat het geen smartwatch is maar dat het voor een onderzoek is. Dan heb je meteen een leuk gesprek”, aldus Hugo.
 

Techno muziek in de MRI-scanner?
Na de week van thuismetingen volgt de testdag op het lab. Tijdens deze testdag doe je veel verschillende testen. “De testdag vloog voorbij. Het zijn afwisselende testen die je normaal nooit doet en daarom is het hartstikke leuk om te doen”, zegt Hugo enthousiast. Tijdens de testdag wordt er ook een hersenfoto gemaakt in de MRI-scanner. Een MRI-scanner maakt behoorlijk veel geluid. “De eerste keer dacht ik: staat er nou techno muziek op? Nee dit was het geluid van de MRI-scanner”, zegt Hugo lachend.

“De gehele testdag vroeg ik mij af wat ze precies aan het onderzoeken zijn. Tijdens het tweede en derde meetmoment probeerde ik het elke keer iets beter te doen. Ik ging echt een competitiestrijd met mezelf aan. Waarom? Ik heb eigenlijk geen idee”. 

Tijdens het derde meetmoment werkte Hugo al een lange tijd thuis vanwege corona. Hij begon met zijn nieuwe baan als adviseur bij een woningcorporatie en sprak weinig collega’s. “Ik kwam in een soort isolement terecht. Veel thuiswerken en weinig bewegen. Tijdens de fietstest merkte ik conditioneel dat ik lange tijd niets meer had gedaan”, zegt Hugo.

Welke dertiger is gezonder?
Hugo is heel nieuwsgierig naar de resultaten en zou het interessant vinden om te weten of dertigers in een bepaalde beroepsgroep gezonder zijn dan in een andere beroepsgroep. Heeft een topsporter bijvoorbeeld veel beter gescoord op bepaalde testen?

Een steentje bijdragen aan de wetenschap was een belangrijke motivatie van Hugo. Daarom vindt hij het ook zo leuk om andere dertigers te enthousiasmeren. Hoe meer dertigers er mee doen, hoe meer resultaten eruit komen.

Doe mee aan draag een steentje bij aan de wetenschap. Doe dit net als Hugo samen met je vriend, vriendin, partner of collega.