NieuwsbriefSept22 Deelnemer Kees

7 september 2022

Kees, 37 jaar, woont in Elst (Gelderland) en heeft zich in november vorig jaar aangemeld voor de Healthy Brain Study. Kees heeft nu twee meetmomenten volbracht en deelt graag zijn ervaringen met andere (toekomstige) deelnemers. “Het is een combinatie van iets doen voor de wetenschap en je eigen lichaam iets beter leren kennen”. Dat is voor hem dan ook een van de redenen om mee te doen aan de Healthy Brain Study.

Kees zag zijn collega met verschillende thuismeters om en was gelijk nieuwsgierig. “Naar mate mijn collega enthousiast vertelde, werd ik ook steeds enthousiaster. Ik ben nieuwsgierig naar hoe mijn lichaam in elkaar zit. De combinatie van iets doen voor de wetenschap en je eigen lichaam iets beter leren kennen was mijn motivatie om mee te doen”, legt Kees uit.  

Slapen met een slaapband
Alle deelnemers worden een jaar lang gevolgd. In dat jaar heb je drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit ongeveer vier maanden tijd. Elk meetmoment begint met een week van thuismetingen en sluit je af met een testdag op het lab. Tijdens deze week draag je ook een week lang, elke nacht, een slaapband. “In de eerste nacht had ik de slaapband niet goed aangezet, waardoor hij een heel fel lampje gaf. Mijn vriendin grapte dat ze naast een ambulance lag. De volgende dag heb ik nog een keer goed naar de handleiding gekeken en hem goed aangezet en toen was het felle licht weg”, zegt Kees lachend.

Beweegmeter op je bovenbeen
De teamgenoten van Kees zijn voetbalteam waren wel nieuwsgierig naar wat Kees voor klein apparaatje op zijn bovenbeen had zitten. Dit is de beweegmeter. Deze wordt gebruikt om het beweeggedrag in kaart te brengen. De mate van zitten en bewegen kan invloed hebben op de gezondheid van je hersenen. Het apparaatje wordt 8 dagen gedragen om inzicht te krijgen in iemands beweegpatroon. “Ik heb ze uitleg gegeven over de beweegmeter en ik heb ze geprobeerd te enthousiasmeren om ook mee te doen aan het onderzoek”.

In die week vul je ook vragenlijsten in via een app op je telefoon. Hiermee kunnen we vragen beantwoorden als: Wat is het effect van een sterk wisselende stemming over de dag op later gedrag of zelfvertrouwen? “Ik heb een drukke baan dus soms lukte het mij niet om de vragenlijsten in te vullen. Dit vond ik het lastigste en gaf mij de meeste onrust. Je krijgt iedere dag een motiverend berichtje. Dit helpt wel”, aldus Kees.

Echo van je halsslagader
De testdag is een vol programma. “De opdrachten worden goed uitgelegd en de begeleiding is goed. De combinatie van actieve en minder actieve testen is prima en daardoor is de testdag goed vol te houden”, aldus Kees. 

Tijdens deze dag wordt er ook een echo gemaakt van je halsslagader. Met deze test meten we de reactie van de halsslagader op een pijnprikkel. Dit zegt iets over de halsslagader, die zorgt voor de belangrijkste toevoer van bloed naar de hersenen. “Het is heel interessant om te zien hoe ver je kan gaan. Je merkt tijdens het tweede meetmoment ook echt dat je jezelf uitdaagt”, vertelt Kees. 

Hersenfoto
Tijdens de testdag wordt er ook een foto van je hersenen gemaakt. Door een nare ervaring uit het verleden vond Kees de hersenscan best wel spannend. 

“Ik had het warm en was heel zenuwachtig. Dat was even niet zo prettig. Toen heb ik mijn schoenen en trui uit gedaan, zodat ik comfortabel lag. Daarna was het prima. Het was zelfs zo ontspannend dat ik bijna in slaap viel. Het is gewoon even wennen”, aldus Kees.

Effect van social media 
Tijdens het onderzoek krijg je ook vragen over je social media gebruik. “Ik heb zelf twee jonge kinderen van 2 en 4 en mijn grootste angst is dat social media een negatief effect (denk aan pesten) heeft op de toekomst van mijn kinderen. Alles ziet er perfect uit, iedereen verwacht van elkaar het ideale huis, de mooiste inrichting, het perfecte lichaam. Ik ben heel benieuwd wat social media daadwerkelijk voor effect heeft op je brein”, legt Kees uit.

Doe mee en draag bij aan een gezondere en gelukkigere samenleving!
 

MELD JE NU AAN!