Over het onderzoek

Met de Healthy Brain Study willen we nog beter begrijpen hoe onze hersenen werken. Hoe wordt bijvoorbeeld ons brein beïnvloed door slapen, stress, eten en de dingen die we dagelijks meemaken? lees meer

Over het onderzoek

Op sommige dagen voel je je gelukkiger en ben je efficiënter dan op andere dagen. Hoe komt dat en wat voor invloed heeft dat op wat je voelt, denkt en doet? Wij onderzoeken in de Healthy Brain Study hoe ons brein werkt en hoe ons brein ons dagelijks leven beïnvloedt. Met de uitkomsten van het onderzoek willen we bijdragen aan gelukkigere, productievere, meer weerbare en gezondere mensen.

Waarom kies je voor een broodje hamburger, en niet voor een salade? 
Hoe beïnvloedt wat je eet je humeur en je besluit om een nieuwe auto te kopen? Welke invloed heeft veel zitten en weinig slapen op de manier waarop je met stress omgaat? Waarom koop je een huis en hoe beslis je in welke straat je gaat wonen? Voel jij je beter in een relatie of juist alleen? Wat bepaalt of jij je gelukkig voelt?  Kortom, waarom doen mensen wat ze doen?
Bij dit soort vragen speelt het brein een grote rol. Hoe meer we weten over het brein, hoe meer vragen we kunnen beantwoorden over ons dagelijks functioneren.

We kunnen vragen beantwoorden zoals:

• Hoe kan de kennis over ons hersenen gebruikt worden voor het veranderen van gedrag?
• Hoe nemen we beslissingen in ons dagelijks leven?
• Hoe komt het dat wat mensen denken en wat mensen doen vaak niet overeenkomt?
• Hoe belangrijk is slaap voor onze gezondheid?
• Wat is de invloed van media op ons dagelijks functioneren?
• Hoe zijn taal en gevoel tijdens communicatie in het brein met elkaar verweven?

Healthy Brain Study steunt (sport)clubs uit Nijmegen en omgeving.

Langzaamaan komt het verenigingsleven weer op gang, maar er is geld nodig om de clubs te ondersteunen. Daar dragen we met de Healthy Brain Study graag aan bij. Lees hier hoe! Lees verder

Healthy Brain Study steunt (sport)clubs uit Nijmegen en omgeving.

Voor veel verenigingen zijn er door de coronacrisis en bijhorende maatregelen veel financiële uitdagingen ontstaan. Langzaamaan komt het verenigingsleven weer op gang, maar er is geld nodig om de clubs te ondersteunen. Daar dragen we met de Healthy Brain Study van Radboud Universiteit, Radboudumc en Max Planck Instituut graag aan bij!

Wat is de Healthy Brain Study?
Met de Healthy Brain Study onderzoeken we het dagelijks leven van dertigers. Tijdens drie meetmomenten in het jaar dragen deelnemers thuismeters, komen ze een dag naar het lab voor testen, vullen ze vragenlijsten in en doen ze computertaken. De grote vraag die we willen beantwoorden is ‘Hoe worden mensen fitter, gelukkiger en zelfredzamer?’ 

Werven van deelnemers
Voor het onderzoek zijn we op zoek naar deelnemers uit Nijmegen en nabije omgeving. Veel dertigers zijn actief bij een vereniging of club. Daarom zou het een mooie kans zijn om de studie te promoten via uw vereniging. Dit kan op één van de volgende manieren:

1) U ontvangt een vergoeding van 50 euro voor het plaatsen van het Healthy Brain Study logo op uw website (bij nieuws en homepage) met een link naar onze website én u plaatst een bericht in uw (email) nieuwsbrief of in de verenigingsapp.
2) U ontvangt een vergoeding van 75 euro voor de tegenprestaties bij 1) en u hangt minimaal twee Healthy Brain Study posters op uw (sport) locatie. Ook liggen er flyers in de (kantine)ruimte.

Doet uw vereniging mee?
Laat het ons weten! Stuur een mailtje naar info@dertigersbrein.nl ovv Steun voor uw club!


Wat verwachten we van deelnemers?

Tijdens drie meetmomenten in het jaar doe je thuismetingen, kom je naar een testdag en vul je vragenlijsten in. Lees verder

Wat verwachten we van deelnemers?

Deelname bestaat uit drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit ongeveer vier maanden. In totaal besteed je ongeveer 50 uur in een jaar, verspreid over de drie meetmomenten.


De meetmomenten bestaan uit de volgende onderdelen:

Vragenlijsten thuis – vooraf
Voorafgaande aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl.

Metingen thuis
In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke dag verschillende activiteitenmeters. Deze meten je hartslag, hoeveel je beweegt, de duur en kwaliteit van je slaap en met welke stoffen in de lucht je in aanraking komt. Ook installeer je een app op je smartphone.
 Via deze app krijg je vragen over je dagelijkse bezigheden. Ten slotte vragen wij je om jouw urine, ontlasting en speeksel op te vangen in potjes die je van ons ontvangt.

Bezoek Radboud Campus
Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. We nemen bloed, speeksel en een stukje haar af, we maken foto’s van de hersenen, we doen een lichamelijk onderzoek en we laten je verschillende computertaken doen. Ook doe je een fietstest, maken we een foto van je gezicht en maken we een echo van je hals. Tijdens één van de taken wordt een video-opname gemaakt. Elk bezoek aan de Radboud Campus duurt één werkdag.

Vragenlijsten thuis – achteraf
Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over onder andere je lichamelijke en geestelijke gezondheid, werk en politiek. Tenslotte krijg je een link toegestuurd waarmee je op je computer een aantal taken uitvoert. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Wat wordt er van je verwacht
Om het onderzoek goed te laten verlopen en voor je eigen veiligheid en welzijn, is het belangrijk dat je je aan een aantal afspraken houdt.

 De afspraken zijn dat je:
• de thuismetingen doet;
• afspraken voor bezoeken nakomt;
• de digitale vragenlijsten invult.

 


Interesse

Geïnteresseerd in de Healthy Brain Study? Meld je aan als deelnemer. AANMELDEN


Deelnemers krijgen inzicht in hun leefstijl met Mijn Dertigersbrein

Meer inzicht in leefstijl met MijnDertigersbrein

Als deelnemer aan de Healthy Brain Study kun je een groot deel van je testresultaten inzien via de online omgeving MijnDertigersbrein!

Via een speciale button rechts boven op deze website kunnen deelnemers inloggen en hun eigen testresultaten van de drie meetmomenten inzien.

Alle deelnemers krijgen na de eerste testdag een persoonlijke brief bericht met handleiding waarin wordt uitgelegd hoe zij stap voor stap hun testresultaten kunnen inzien. Denk aan resultaten als: lichaamsbouw, beweging en voeding. Deze resultaten geven deelnemers meer inzicht in hun leefstijl.

Let op: het kan voorkomen dat er nog geen gegevens zichtbaar zijn in je MijnDertigersbrein omgeving. Niet alle meetresultaten worden tegelijk geüpload. Het kan dus voorkomen dat een deel wel zichtbaar is en een deel niet. Log dan een paar weken later nog een keer in, waarschijnlijk zijn je resultaten dan wel zichtbaar.