Over het onderzoek

Met de Healthy Brain Study willen we nog beter begrijpen hoe onze hersenen werken. Hoe wordt bijvoorbeeld ons brein beïnvloed door slapen, stress, eten en de dingen die we dagelijks meemaken?

lees meer

Over het onderzoek

Op sommige dagen voel je je gelukkiger en ben je efficiënter dan op andere dagen. Hoe komt dat en wat voor invloed heeft dat op wat je voelt, denkt en doet? Wij onderzoeken in de Healthy Brain Study hoe ons brein werkt en hoe ons brein ons dagelijks leven beïnvloedt. Met de uitkomsten van het onderzoek willen we bijdragen aan gelukkigere, productievere, meer weerbare en gezondere mensen.

Waarom kies je voor een broodje hamburger, en niet voor een salade? 
Hoe beïnvloedt wat je eet je humeur en je besluit om een nieuwe auto te kopen? Welke invloed heeft veel zitten en weinig slapen op de manier waarop je met stress omgaat? Waarom koop je een huis en hoe beslis je in welke straat je gaat wonen? Voel jij je beter in een relatie of juist alleen? Wat bepaalt of jij je gelukkig voelt?  Kortom, waarom doen mensen wat ze doen?
Bij dit soort vragen speelt het brein een grote rol. Hoe meer we weten over het brein, hoe meer vragen we kunnen beantwoorden over ons dagelijks functioneren.

We kunnen vragen beantwoorden zoals:

• Hoe kan de kennis over ons hersenen gebruikt worden voor het veranderen van gedrag?
• Hoe nemen we beslissingen in ons dagelijks leven?
• Hoe komt het dat wat mensen denken en wat mensen doen vaak niet overeenkomt?
• Hoe belangrijk is slaap voor onze gezondheid?
• Wat is de invloed van media op ons dagelijks functioneren?
• Hoe zijn taal en gevoel tijdens communicatie in het brein met elkaar verweven?


Interesse

Geïnteresseerd in de Healthy Brain Study? Meld je aan als deelnemer. AANMELDEN


Krijg inzicht in je leefstijl met Mijn Dertigersbrein

Meer inzicht in leefstijl met MijnDertigersbrein

Als deelnemer aan de Healthy Brain Study kun je een groot deel van je testresultaten inzien via de online omgeving MijnDertigersbrein!

Via een speciale button rechts boven op deze website kunnen deelnemers inloggen en hun eigen testresultaten van de drie meetmomenten inzien.

Alle deelnemers krijgen na de eerste testdag een persoonlijke brief bericht met handleiding waarin wordt uitgelegd hoe zij stap voor stap hun testresultaten kunnen inzien. Denk aan resultaten als: lichaamsbouw, beweging en voeding. Deze resultaten geven deelnemers meer inzicht in hun leefstijl.

Let op: het kan voorkomen dat er nog geen gegevens zichtbaar zijn in je MijnDertigersbrein omgeving. Niet alle meetresultaten worden tegelijk geüpload. Het kan dus voorkomen dat een deel wel zichtbaar is en een deel niet. Log dan een paar weken later nog een keer in, waarschijnlijk zijn je resultaten dan wel zichtbaar.


Deelnemer Anke ‘Je doet mee voor de samenleving maar ook voor jezelf!’

Anke is geïnteresseerd in neuromarketing en de werking van het brein en wil iets doen voor de samenleving. Ze deelt graag haar ervaringen met je over haar deelname aan de Healthy Brain Study.

Lees meer

Deelnemer Anke ‘Je doet mee voor de samenleving maar ook voor jezelf!’

Anke, 31 jaar en moeder van de eenjarige Brett, heeft nu twee van de drie meetmomenten afgerond. Haar drijfveer om mee te doen aan de Healthy Brain Study is heel duidelijk: “Ik vind het een interessant thema en je kunt op deze manier ook iets doen voor de samenleving. Het voelt goed om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Maar je doet het ook voor jezelf. Je bent zelf die dertiger. Misschien komen er wel heel interessante dingen uit dit onderzoek, die ook voor jezelf relevant kunnen zijn. Het is eigenlijk een win-win situatie.” 


Interesse in de studie
Ze werd getipt door een collega. “Zij zag een bericht over de studie op LinkedIn en vond dit wel iets voor mij. Ik ben zelf namelijk geïnteresseerd in neuromarketing en de werking van het brein. Ik heb toen op de website gekeken en aangegeven dat ik graag mee wilde doen. Op dat moment was ik zwanger, dus duurde het een tijdje voordat ik ook daadwerkelijk mee kon doen.”

Anke werkt sinds kort als docent communicatie aan de HAN in Nijmegen. “Ik heb een carrièreswitch gemaakt. Dit is precies zo’n voorbeeld waarbij er onderzocht wordt wat de invloed van zo’n belangrijke levensgebeurtenis is op je brein en hoe je je voelt.”

Inzicht in je meetresultaten
Tijdens het intakegesprek heeft ze aangegeven graag inzicht te krijgen in haar testresultaten. “Toen was het antwoord nog nee. Dat vond ik echt een gemiste kans.” Inmiddels kun je als deelnemer aan de Healthy Brain Study een groot deel van je testresultaten inzien via de online omgeving MijnDertigersbrein, denk aan resultaten als: lichaamsbouw, beweging en voeding. Deze resultaten geven je meer inzicht in je leefstijl. Door de verschillende meetmomenten kun je je resultaten vergelijken. “Het is erg leuk om dit te hebben”, zegt Anke enthousiast.


Anke, 31 jaar, docent communicatie, HAN Nijmegen

 

Thuismeters
Voorafgaand aan iedere testdag krijg je een doos met de thuismeters opgestuurd. “Dan open je de doos en denk je wel even, holy moly, dit moet ik allemaal gaan dragen”, zegt ze lachend. “Ik vind het prima om te doen maar ik ben ook altijd blij als de testweek voorbij is, dat zeg ik wel eerlijk.” Volgens Anke heeft de slaapband de meeste impact. “Mijn man, Mitch, lacht zich kapot. Mijn zoontje van 16 maanden hoor ik ’s nachts weleens. Ik loop dan naar zijn slaapkamer toe met mijn hand voor het lampje, omdat hij anders wakker wordt. Dat maakt het wel iets ingewikkelder, maar uiteindelijk valt het allemaal reuze mee en is dat prima te doen.” 

De vragenlijsten in de app probeert ze zo vaak mogelijk te beantwoorden. “Dit lukt mij niet altijd, want ik geef les.” Wat ze kan invullen, vult ze in “Het kost maar eventjes van je tijd en je moet het gewoon even doen. Je weet waar je het voor doet.”

Intensieve maar superleuke testdag
Na de thuismetingen volgt de testdag op het lab. “Ik heb deze testdag als intensief ervaren. Aan het eind van de dag was ik best wel vermoeid maar het was wel superleuk.” Vóór haar eerste testdag heeft Anke nog nooit eerder in een MRI-scanner gelegen. “Ik hoorde dat het claustrofobisch en hartstikke eng is. Toen ik er eenmaal in lag viel het zó mee. Het was ergens ook wel heel leuk.” Door de nieuwe ervaring was dit het hoogtepunt van haar testdag. 

Een testdag is qua tijd te vergelijken met een werkdag, “Je denkt iedere keer dat een dag van 8 uur best wel lang is, maar op het moment dat je dan een testdag doorloopt zit er zoveel afwisseling in. Voordat je het weet is het alweer voorbij.” 

Vragenlijsten achteraf
Na de testdag op het lab krijg je een aantal vragenlijsten toegestuurd per e-mail. “Ik vind het wel leuk om deze in te vullen, omdat je dan weer even bewust bent hoe je je op dat moment voelt. Soms is het goed om daar even bij stil te staan”, zegt ze. “Het zijn flinke vragenlijsten maar ze zijn niet vervelend om in te vullen, omdat ze echt van toepassing zijn op jezelf.”

Vastberaden om de studie af te ronden
Anke zou heel graag vrijwilligerswerk doen, maar kan daar nu even niet de ruimte voor maken. “Ik vind het leuk dat ik op deze manier toch iets voor de samenleving kan doen. Het wekt mijn interesse. Het is een interessant onderzoek en ik ben benieuwd wat eruit komt.” Ze is dan ook vastberaden om de studie af te ronden, “Nu heb ik er al twee achter de rug. Het zou heel erg zonde zijn als je de derde niet meer doet”, aldus Anke. 

Ben je door het enthousiaste verhaal van Anke ook geïnteresseerd in deelname aan de studie?

MELD JE NU AAN!

Wat verwachten we van je?

Tijdens drie meetmomenten in het jaar doe je thuismetingen, kom je naar een testdag en vul je vragenlijsten in.

Lees verder

Wat verwachten we van je?

Deelname bestaat uit drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit ongeveer vier maanden. In totaal besteed je ongeveer 50 uur in een jaar, verspreid over de drie meetmomenten.


De meetmomenten bestaan uit de volgende onderdelen:

Vragenlijsten thuis – vooraf
Voorafgaande aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl.

Metingen thuis
In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke dag verschillende activiteitenmeters. Deze meten je hartslag, hoeveel je beweegt, de duur en kwaliteit van je slaap en met welke stoffen in de lucht je in aanraking komt. Ook installeer je een app op je smartphone.
 Via deze app krijg je vragen over je dagelijkse bezigheden. Ten slotte vragen wij je om jouw urine, ontlasting en speeksel op te vangen in potjes die je van ons ontvangt.

Bezoek Radboud Campus
Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. We nemen bloed, speeksel en een stukje haar af, we maken foto’s van de hersenen, we doen een lichamelijk onderzoek en we laten je verschillende computertaken doen. Ook doe je een fietstest, maken we een foto van je gezicht en maken we een echo van je hals. Tijdens één van de taken wordt een video-opname gemaakt. Elk bezoek aan de Radboud Campus duurt één werkdag.

Vragenlijsten thuis – achteraf
Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over onder andere je lichamelijke en geestelijke gezondheid, werk en politiek. Tenslotte krijg je een link toegestuurd waarmee je op je computer een aantal taken uitvoert. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Wat wordt er van je verwacht
Om het onderzoek goed te laten verlopen en voor je eigen veiligheid en welzijn, is het belangrijk dat je je aan een aantal afspraken houdt.

 De afspraken zijn dat je:
• de thuismetingen doet;
• afspraken voor bezoeken nakomt;
• de digitale vragenlijsten invult.

 


Waaraan moet je voldoen?

Aan deze kenmerken moet je voldoen om mee te kunnen doen.

lees meer

Waaraan moet je voldoen?

De belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen is dat je de Nederlandse taal vaardig bent (minimaal VMBO niveau) en dat je een dertiger bent.

Mocht je 40 jaar oud worden tijdens het jaar dat wij je volgen, dan kun je helaas niet meedoen. Als je nog geen 30 jaar bent kun je je aanmelden, maar het eerste meetmoment kan pas ingepland worden wanneer je 30 jaar bent. 

Ook kom je uit de regio Nijmegen. Als je binnen 15 km van ons lab op de Radboud campus (kapittelweg 29 in Nijmegen) woont, dan kun je meedoen! (denk aan: arnhem-zuid, gemeente Beuningen, gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen, gemeente Lingewaard, gemeente Nijmegen, gemeente Wijchen, Elst, Oosterhout, Valburg, Grave, Cuijck)

Je kunt niet deelnemen aan het onderzoek als één of meerdere van de volgende criteria op jou van toepassing zijn:

  • je hebt open wonden aan het bovenlichaam;
  • je hebt metaal in je bovenlichaam (draadje achter je tanden is geen probleem);
  • je bent ooit aan je hersenen geopereerd;
  • je hebt last van ernstige claustrofobie;
  • je hebt een actief implantaat (bijvoorbeeld een pacemaker);
  • je begrijpt de Nederlandse taal niet voldoende;
  • je slikt antidepressiva of ritalin;
  • je bent (mogelijk) zwanger (na je zwangerschap kun je tot circa oktober 2021 instromen in het onderzoek); Wil je meedoen aan onderzoek tijdens je zwangerschap? Kijk dan eens op smileyonderzoek.org
  • je hebt één van de volgende diagnoses: fenomeen van Raynaud, chronisch pijnsyndroom aan schouder of arm, sclerodermie, AV-fistel of shunt, angina pectoris (pijn op de borst).

Mocht je onlangs bij een medisch specialist onder behandeling zijn geweest (of nog onder behandeling zijn) of je gebruikt medicatie, dan vragen wij je contact met ons op te nemen om te kijken of je deel kunt nemen.
Indien je ervoor kiest om deel te nemen aan het onderzoek dan vul je tijdens de intake het toestemmingsformulier in. Vervolgens plannen we de afspraken voor de meetmomenten in.


Tip van Anke voor toekomstige deelnemers

Ontvang een foto van je hersenen


Vergoeding

Welke onkostenvergoeding krijg je voor je deelname?

lees meer

Vergoeding

Voor het meedoen aan dit onderzoek krijg je een onkostenvergoeding (exclusief reiskosten en catering) van € 150,-. Daarnaast kun je extra geld verdienen afhankelijk van de keuzes die je maakt bij het uitvoeren van een aantal taken. De hoogte van dit bedrag verschilt per persoon en is maximaal € 50,-.

Dit wordt aan de Belastingdienst opgegeven als inkomen. Als je meedoet aan dit onderzoek en medewerker bent van het Radboudumc krijg je de vergoeding uitbetaald via je salaris. De vergoeding voor het onderzoek staat apart gespecificeerd op je loonstrook.  

Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Daarnaast ontvang je een foto van je hersenen en krijg je meetresultaten terug na ieder bezoek aan de campus. Hierover stellen we je de online omgeving MijnDertigersbrein beschikbaar.

Als deelnemer word je ook uitgenodigd voor deelnemerevents.

Ontvang minimaal 150 euro.