Over het onderzoek

Op sommige dagen voel je je gelukkiger en ben je efficiënter dan op andere dagen. Hoe komt dat en wat voor invloed heeft dat op wat je voelt, denkt en doet?

lees meer

Over het onderzoek

Op sommige dagen voel je je gelukkiger en ben je efficiënter dan op andere dagen. Hoe komt dat en wat voor invloed heeft dat op wat je voelt, denkt en doet? Wij onderzoeken in de Healthy Brain Study hoe ons brein werkt en hoe ons brein ons dagelijks leven beïnvloedt.
Waarom kies je voor een broodje hamburger, en niet voor een salade? 
Hoe beïnvloedt wat je eet je humeur en je besluit om een nieuwe auto te kopen? Welke invloed heeft veel zitten en weinig slapen op de manier waarop je met stress omgaat? Waarom koop je een huis en hoe beslis je in welke straat je gaat wonen? Voel jij je beter in een relatie of juist alleen? Wat bepaalt of jij je gelukkig voelt?  Kortom, waarom doen mensen wat ze doen?
Bij dit soort vragen speelt het brein een grote rol. Hoe meer we weten over het brein, hoe meer vragen we kunnen beantwoorden over ons dagelijks functioneren.

We kunnen vragen beantwoorden zoals:

• Hoe kan de kennis over ons hersenen gebruikt worden voor het veranderen van gedrag?
• Hoe nemen we beslissingen in ons dagelijks leven?
• Hoe komt het dat wat mensen denken en wat mensen doen vaak niet overeenkomt?
• Hoe belangrijk is slaap voor onze gezondheid?
• Wat is de invloed van media op ons dagelijks functioneren?
• Hoe zijn taal en gevoel tijdens communicatie in het brein met elkaar verweven?

Interesse

Geïnteresseerd in de Healthy Brain Study? Meld je aan als deelnemer. aanmelden

Crowdience Wat is jouw onderzoeksvraag over de Healthy Brain Study?

Crowdience is hét platform om jouw onderzoeksvragen te delen met onderzoekers van de Healthy Brain Study!

lees meer!

Crowdience Wat is jouw onderzoeksvraag over de Healthy Brain Study?

Op deze pagina vind je binnenkort meer informatie over Crowdience. Ook vind je hier een instructie hoe Crowdience werkt!

Wat is Crowdience?
Crowdience is hét platform voor burgerwetenschap. Als deelnemer van de Healthy Brain Study heb jij misschien wel eens bedacht 'He hoe zit dit of dat?' Op Crowdience kun jij jouw onderzoeksvragen plaatsen. Andere deelnemers kunnen aangeven of zij die onderzoeksvraag ook interessant vinden. Dit wordt weer teruggekoppeld aan de onderzoekers die met de data van de Healthy Brain Study aan de slag gaan. Op www.crowdience.nl kun je je aanmelden. De instructie vind je hier.


Maatregelen coronavirus Hervatten Healthy Brain Study

Wat betekent dit voor jouw intakegesprek of testdag?

Lees meer

Maatregelen coronavirus Hervatten Healthy Brain Study

We gaan weer verder met de Healthy Brain Study in het Trigon aan de Kapittelweg 29! We informeren je op deze pagina over de maatregelen die voor jou, als deelnemer aan de Healthy Brain Study, van toepassing zijn. Je krijgt als (nieuwe) deelnemer, binnenkort een telefoontje om een (nieuwe) afspraak in te plannen.


Richtlijnen RIVM
Wij volgen steeds de COVID-19 richtlijnen en adviezen van de Rijksoverheid-RIVM: deze vormen de basis voor al ons handelen. We nemen passende maatregelen om de veiligheid van zowel jou en uiteraard die van onze onderzoeksmedewerkers te kunnen waarborgen.

Wanneer je één van onderstaande vragen met JA kunt beantwoorden, verzoeken we je thuis te blijven. Dan stellen we je intakegesprek of testdag uit totdat op elke vraag NEE beantwoord kan worden.

• Heb je de afgelopen 24 uur of op dit moment één of meerdere van de volgende (milde) klachten: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak?

• Heb je op dit moment een huisgenoot/gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?

• Heb je het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?

• Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heb je korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?

• Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

• Vind jij je jezelf medisch kwetsbaar?

 

Ontvangst in het Trigon
Bij binnenkomst in het gebouw aan de Kapittelweg 29 word je ontvangen door een medewerker. Deze medewerker vraagt je of je één van bovengenoemde symptomen hebt.

Wij vragen je vriendelijk:
• Stipt op de afgesproken tijd te komen en 1,5 meter afstand aan te houden zowel binnen als buiten het gebouw.
• Je handen te desinfecteren bij binnenkomst
• Geen handen te schudden


1.5 meter afstand
Voor bepaalde testonderdelen is het niet mogelijk 1,5 meter afstand aan te houden, denk bijvoorbeeld aan het prikken van bloed of bij het maken van een foto van de hersenen.
De onderzoeksmedewerker zal dan volgens de richtlijnen passende en mogelijk ook beschermende maatregelen nemen. Wij vragen je de aanwijzingen van de betreffende medewerker op te volgen.

Vragen?
Mocht je nog vragen hebben over je deelname en/of de maatregelen? Stel ze gerust! Je kunt ons bereiken via info@dertigersbrein of 06-50008389. Wij zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.

Extra vragenlijst
Onze deelnemers ontvangen een extra vragenlijst over de media-aandacht rondom het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan vragen als 'Maak je je zorgen dat je besmet raakt met het coronavirus?' of 'Wat doe je om besmetting te voorkomen?'
We weten dat media-aandacht voor bepaalde onderwerpen invloed kan hebben op gedachten, gevoelens en gedrag in het dagelijks leven. Dit sluit dus goed aan bij wat we onderzoeken in de Healthy Brain Study.


Dertigers gezocht!

Ben je een dertiger en wil je meedoen aan dit onderzoek? lees meer

Waarom deelnemen?

Wat is jouw motivatie? lees meer

Nieuwsbrieven voor deelnemers

Lees het laatste nieuws voor deelnemers.

Nieuwsbrieven

Onderzoekers

Ben je onderzoeker en wil je met de data van de Healthy Brain Study aan de slag? Lees dan meer op onze Engelstalige pagina. lees meer

Vacatures

Wil je meewerken aan een uniek onderzoeksproject en werken in een open en collegiaal team met veel vrijheid en ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid?

Bekijk de vacatures

Vacatures

De Healthy Brain Study is een project van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. De komende jaren bouwen wij aan een unieke onderzoeksbron met als doel het beter begrijpen van gedachten, gevoelens en gedrag in het dagelijks leven in relatie tot biologische factoren, waaronder het brein, en de omgeving waarin we leven. De Healthy Brain Study is een grootschalig wetenschappelijk onderzoek onder 1000 gezonde dertigers die één jaar lang intensief gevolgd worden. Voor het projectteam zijn wij op zoek naar de volgende collega's:

Privacy


Bescherming van je privacy

Voor dit onderzoek worden je persoonsgegevens en lichaamsmateriaal verzameld, gebruikt en in beginsel voor onbepaalde tijd bewaard in een speciaal archief, dat specifiek voor dit onderzoek is bestemd.

lees meer

Bescherming van je privacy

Voor dit onderzoek worden je persoonsgegevens en lichaamsmateriaal verzameld, gebruikt en in beginsel voor onbepaalde tijd bewaard in een speciaal archief, dat specifiek voor dit onderzoek is bestemd. Dit maakt het mogelijk om nu en in de toekomst verschillende wetenschappelijke onderzoeksvragen te beantwoorden vanuit verschillende invalshoeken en verschillende specialismen. Bij de opslag en het latere gebruik gelden strikte privacyregels. Wij vragen voor het gebruik van je gegevens en lichaamsmateriaal je toestemming.

Daarnaast vragen wij ook om toestemming om je in de toekomst te mogen benaderen. Het kan zijn dat we meer gegevens van je willen hebben. Ook kan het zijn dat het materiaal dat van je bewaard wordt opraakt. Daarom vragen we je toestemming om je ook in de toekomst te mogen benaderen voor het verzamelen van extra gegevens of lichaamsmateriaal. Je kunt altijd weigeren om extra gegevens te verstrekken of extra materiaal af te laten nemen als wij jou daarvoor benaderen.

Al jouw persoonsgegevens vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Persoonlijke gegevens, zoals je adres of andere gegevens die naar jou als persoon kunnen worden herleid, blijven bewaard in een veilige database gescheiden van jouw onderzoeksgegevens. De onderzoeksgegevens en het lichaamsmateriaal worden bewaard met een unieke code zodat verwisseling van gegevens wordt voorkomen, maar ook zodanig dat degene die de gegevens verder gaat verwerken geen beschikking heeft over jouw persoonsgegevens. Voor algemene informatie over je rechten bij verwerking van je persoonsgegevens kun je de website van de Autoriteit Persoonsgegevens raadplegen. (https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/algemene-informatie-avg/rechten-van-betrokkenen)

Ook kun je de informatie op de website van het Radboudumc raadplegen: https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/rechten-en-plichten/privacy. Het onderzoeksteam is verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens.

Bij vragen of klachten over de verwerking van je persoonsgegevens raden we je aan eerst contact op te nemen met het onderzoeksteam. Je kunt ook contact opnemen met de Functionaris voor de Gegevensbescherming van het Radboudumc.


Social Media en privacy

Het geeft voor veel deelnemers een goed gevoel om een bijdrage te leveren aan dit wetenschappelijk onderzoek. Het is logisch dat je dit graag deelt om bijvoorbeeld anderen te stimuleren om deel te nemen aan de studie.

lees meer

Social Media en privacy

Het geeft voor veel deelnemers een goed gevoel om een bijdrage te leveren aan dit wetenschappelijk onderzoek. Het is logisch dat je dit graag deelt om bijvoorbeeld anderen te stimuleren om deel te nemen aan de studie. Wel is het daarbij belangrijk om via social media terughoudend te zijn over je deelname.

Met uitgebreide veiligheidsmaatregelen voldoen we namelijk aan de Nederlandse Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Algemene Europese Verordening Gegevensbescherming. We slaan alle onderzoeksgegevens onder een pseudoniem op en versleutelen ze. Daarnaast maken we tijdens transport en opslag de gegevens onleesbaar. Dit doen we door middel van geavanceerde versleuteltechnieken. Hierdoor is niets te koppelen aan jou als persoon.

Door het plaatsen van een bericht op social media, waarin je bijvoorbeeld vermeldt dat je zojuist een meting voor de studie hebt ondergaan, kunnen de onderzoeksgegevens aan jou als persoon gelinkt worden doordat de datum en tijd in je bericht staan en de onderzoeker hier ook over beschikt. Het is belangrijk om te realiseren dat de onderzoeksgegevens niet alleen over jezelf gaan, maar ook over de mensen in je omgeving. Het is dus belangrijk om informatie over je deelname aan het onderzoek binnen de context van het onderzoek te houden en dit niet te delen op social media.

De Healthy Brain Study promoten
Als je de Healthy Brain Study onder de aandacht wil brengen via social media, dan moedigen wij dit natuurlijk aan. Maar wij adviseren je geen informatie over je eigen deelname te plaatsen. Dit is je eigen bijdrage aan de bescherming van je privacy en die van je naasten.  Toestemming intrekken

Jouw onderzoeksgegevens worden voor onbepaalde tijd bewaard ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Je hebt de mogelijkheid om de toestemming voor nadere verwerking van je gegevens en lichaamsmateriaal op elk moment weer in te trekken. Na intrekking van je toestemming wordt er met jouw onderzoeksgegevens geen nieuw wetenschappelijk onderzoek meer gedaan. De tot dan toe verzamelde gegevens blijven echter wel bewaard. 

Projectteam