Het maken van hersenscans is een van de onderdelen van de Healthy Brain Study. Dit doen we met behulp van een zogenaamde MRI-scanner. Daarmee kunnen we een kijkje nemen in de hersenen van onze deelnemers. MRI staat voor “Magnetic Resonance Imaging”, en zoals de naam al zegt, maakt deze techniek gebruik van magnetisme.
Onze hersenen bestaan uit verschillende soorten hersenweefsels. Die hebben verschillende magnetische eigenschappen. Daardoor kunnen we met een aantal verschillende scans de bouw en structuur van de hersenen heel precies in beeld brengen. Ook zuurstof in het bloed heeft magnetische eigenschappen. Onze hersenen verbruiken zuurstof als ze aan het werk zijn. Met MRI scans meten we welke hersengebieden aan het werk zijn en hoe hard ze aan het werk zijn. Deze slimme techniek noemen we ook wel functionele MRI.
Door middel van de hersenscans, die niet veel langer dan drie kwartier duren, krijgen we dus inzicht in de anatomie en het functioneren van de hersenen van onze deelnemers.
Het uiteindelijke doel is om de informatie die deze hersenscans opleveren samen te bekijken met andere dingen die van invloed zijn op ons denken en voelen. Dit doen we met statistische modellen. Deze modellen verbinden op een slimme manier individuele verschillen in hersenstructuur en -functie aan individuele verschillen in bijvoorbeeld gedrag, lichamelijk en emotionele welbevinden, eetpatronen of genetische factoren. Op deze manier hopen we een beter begrip te krijgen wat het betekent om een gezond brein te hebben, en welke factoren daar aan bijdragen.
Dr. Koen Haak, hersenonderzoeker, Radboudumc