Nieuwsbriefdecember23 Alcoholgebruik tijdens de Feestdagen

15 december 2023

De Feestdagen komen er weer aan. Veel van jullie zullen bij het kerstdiner een glaasje wijn nemen. Maar wist je dat het best ingewikkeld kan zijn om te praten en drinken tegelijk? In deze Blog  op Donders Wonders staat wat mensen doen als ze een vraag krijgen terwijl ze wat willen drinken. Sommige mensen slikken snel hun slok door. Anderen wachten even met een slok nemen en geven meteen het antwoord. Weer anderen hummen wat mee en drinken lekker door. Leuk om eens te bekijken hoe jouw familie hier op reageert tijdens het Kerstdiner.

In de eerste testweek heb je een vragenlijst over alcohol gekregen. Daarin vroegen wij hoeveel alcohol je dronk. Drie van de vier deelnemers antwoordden dat ze 0 glazen alcohol hadden gedronken (75%). Maar 5 op de 100 deelnemers zeiden dat ze 3 of meer glazen op een dag hadden gedronken (2%). Dit kan je zien in de grafiek hieronder.

Tijdens de Feestdagen drink je waarschijnlijk iets meer dan je tijdens de testweek hebt ingevuld. Veel mensen proosten met champagne op het nieuwe jaar. In deze blog van Donders Wonders  lees je dat dit ook bepaalde voordelen heeft. Als je alcohol op hebt, ga je namelijk beter een vreemde taal spreken. Hoe dat kan is nog niet duidelijk. Onderzoekers denken dat je door alcohol een minder sterk accent hebt van je eerste taal in je tweede taal. Mocht je nou nog geen genoeg hebben van het uitvoeren van testen, dan zou je dit zelf eens kunnen uitproberen tijdens de Feestdagen. Geniet, maar drink met mate. Wil je op de hoogte blijven van soortgelijke feiten? Houdt de blog van Donders Wonders in de gaten.