Nieuwsbriefdecember23 Wat wordt er met de Healthy Brain data gedaan?

19 december 2023

Samenvatting 1: Het effect van bloeddruk op de hersenen onder de loep

Bij ouderen komt schade aan de kleine bloedvaten van de hersenen veel voor, in het Engels wordt dit Small Vessel Disease (SVD) genoemd. SVD is een belangrijke oorzaak van dementie en beroerte. Een hoge bloeddruk is de bekendste risicofactor voor SVD, echter is het onduidelijk in welke mate dit de hersenstructuur aantast. Met dit onderzoek willen we onderzoeken wat de effecten zijn van verhoogde bloeddruk op de hersenen en de bloedvaten in de hersenen. Dit wordt gedaan door het effect van bloeddruk op het brein te bestuderen in gezonde volwassenen. We kijken of een hoge bloeddruk de oorzaak van veranderingen in het brein is, en of we dat op jongere leeftijd al kunnen zien. Op deze manier willen we nieuwe mogelijkheden voor behandeling bieden voor vroege preventie van hersenschade.

 

Samenvatting 2: Het voorspellen van klinische uitkomsten bij jonge patiƫnten met een herseninfarct

Het gaat er om dat een groot gedeelte van jonge mensen met een beroerte, problemen hebben met denken (cognitie), waarom leidt een beroerte tot problemen met denken? Waarom bij de ene wel en bij de andere niet?

Herseninfarcten op jonge leeftijd, in de leeftijdscategorie 18 tot 50 jaar, komen steeds vaker voor. Dit vormt een groeiend probleem. Een herseninfarct is een ernstige aandoening die zonder waarschuwing mensen van het ene op het andere moment bepaalde beperkingen kan geven. Dit kan een grote impact hebben op hun leven, aangezien ze vaak volop in het werkzame of studerende leven staan. De precieze oorzaak voor deze lange termijn gevolgen is niet duidelijk. We gaan kijken hoe bepaalde afwijkingen in ons brein tot veranderingen, zoals geheugenproblemen of stemmingswisselingen leiden. Er worden gegevens uit de Observational Dutch Young Symptomatic StrokE studY (ODYSSEY-studie) en de Healthy Brain Study gebruikt om te kijken welke hersenbeschadigingen en bijbehorende hersennetwerken verband hebben met de gevolgen van de herseninfarcten. Dit levert belangrijke informatie op over de behandeling en kan worden gebruikt voor het bepalen van op maat gemaakte behandelingen voor jonge patiƫnten met een beroerte.