11 maart 2024

Wil je weten of je koorts hebt, dan gebruik je een thermometer. Als je diabetes hebt, controleer je regelmatig je bloedsuikerspiegel. Maar voor psychiatrische problemen is er geen simpele test. Wat als je smartphone kan helpen om je mentale gezondheid te meten?

📱 Hoe werkt dit precies?

Stel je voor: je zit niet lekker in je vel. Vaak veranderen kleine dingen in je dagelijks leven, zoals je slaapgewoonten, hoeveel je beweegt, en hoeveel je met anderen praat. Deze veranderingen zijn moeilijk te zien, maar je smartphone kan ze helpen vinden.

🌜 Slaappatronen:

Met je smartphone kunnen we zien of je moeite hebt met in slaap vallen, vaak wakker wordt ’s nachts, of te vroeg wakker wordt in de ochtend. Dit kan wijzen op depressie.

 

 

🗣️ Sociale interactie:

We kunnen ook zien hoe vaak je naar buiten gaat en hoeveel je beweegt met je telefoon. Als je je niet zo goed voelt, blijf je misschien meer thuis en beweeg je minder.

Als je meedoet aan het MENTALPRECISION Onderzoek, help je wetenschappers om beter te begrijpen hoe smartphones en beelden van de hersenen kunnen helpen bij het meten van mentale gezondheid. Dit kan helpen om problemen eerder op te sporen en betere behandelingen te vinden voor mensen met psychische problemen.

Wil je meer weten of meedoen aan het onderzoek? Stuur dan een e-mail naar het MENTALPRECISION onderzoeksteam: mentalprecision.cns@radboudumc.nl