NieuwsbriefMrt23 Het waarom van de robot taak

9 maart 2023

Cognitie is de verzamelnaam voor alles wat wij nodig hebben om ons slim te kunnen gedragen. Ook de samenwerking tussen zien en bewegen hoort hierbij. De hersenen kunnen dit veranderen als de samenwerking tussen zien en bewegen verstoord is. Maar niet elke toevallige verstoring moet leiden tot een standaard verandering van de samenwerking. Alleen met blijvende verstoringen moeten we rekening houden. Met andere woorden, niet met elke hobbel in de weg moeten we ons rijgedrag aanpassen, maar met winterbanden moeten we wel anders rijden dan met zomerbanden. 

Hoe deze nieuwe verbindingen in je hersenen gemaakt kunnen worden, verschilt per persoon en heeft te maken met het kunnen van je hersenen om nieuwe verbindingen te maken.

De verbinding tussen zien en bewegen moet goed 'afgeregeld' zijn door de hersenen. Dat betekent dat de verbindingen tussen de cellen in het zenuwstelsel de goede sterkte moeten hebben. In een aantal jaren veranderen je lichaamseigenschappen door te groeien. Ook kunnen je lichaamseigenschappen nu anders zijn dan over een paar minuten. Dit kan door vermoeidheid komen. 
De seintjes die een spier aansturen moeten dan ook veranderen om dezelfde beweging te blijven maken. De samenwerking tussen zien en bewegen wordt, voor een deel, aangepast als je een beloofde beloning krijgt. 
 
In de Healthy Brain Study vragen we deelnemers om een beweging te maken alsof ze iets proberen te pakken. We kijken naar aanpassingen in de zoektocht naar bewegingen die leiden tot hogere beloningen. We onderzoeken hoe goed je je eigen motorische/bewegingsvaardigheden kent.

Pieter Medendorp, hersenonderzoeker, Radboud Universiteit - Donders Instituut 
Luc Selen, hersenonderzoeker, Radboud Universiteit - Donders Instituut