Nieuwsbriefoktober23 Mental Precision Study

24 oktober 2023

Wat doen we in dit onderzoek?

­čô▒ We gebruiken twee smartphone apps om te onderzoeken hoe mensen hun telefoon gebruiken, bijvoorbeeld hoe vaak ze communiceren met anderen of hoe vaak ze verschillende plaatsen bezoeken. We zoeken naar veranderingen in hun telefoongebruik die erop kunnen wijzen hoe het mentaal met ze gaat.

­čžá Met de MRI-scans die zijn gemaakt als onderdeel van de ‘Healthy Brain Study’ onderzoeken we of individuele verschillen in de structuur en functie van de hersenen verband houden met psychische klachten.

Wat zouden deze gegevens kunnen aantonen?

Mensen bezoeken mogelijk minder plaatsen wanneer ze een periode van somberheid doormaken, ten opzicht van periodes waarin ze zich goed voelen. Deze veranderingen in gedrag kunnen soms een vroeg waarschuwingssignaal zijn voor mentale gezondheidsproblemen zoals depressie of angst.

We kunnen ook verschillen vinden in de grootte, vorm of functie van de hersenen van mensen die psychische problemen hebben vergeleken met mensen die geen psychische problemen hebben. Zo kunnen we bijvoorbeeld verhoogde of verlaagde activiteit vinden in de amygdala (rechts afgebeeld), een gebied dat betrokken is bij het verwerken van emoties, bij mensen die psychische klachten zoals depressie of angst ervaren.

 

Wat kunnen we hier in de toekomst mee doen?

Het combineren van informatie over het telefoongebruik en de hersenen kan ons helpen om vast te stellen wie er in de toekomst risico loopt op het ontwikkelen van een psychische stoornis. Voor mensen die psychische klachten ervaren, kan het monitoren van veranderingen in hun gebruikelijk telefoongebruik ons helpen te ontdekken wanneer ze zich slechter gaan voelen. Met deze informatie hopen we nieuwe hulpmiddelen te ontwikkelen om ervoor te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk de hulp krijgt die ze nodig hebben.

 

Wanneer je geïnteresseerd bent in het MENTALPRECISION onderzoek of vragen hebt, kun je een mailtje sturen naar mentalprecision.cns@radboudumc.nl.