Vergoeding

Voor het meedoen aan dit onderzoek krijg je een onkostenvergoeding (exclusief reiskosten en catering) van € 500,-. Daarnaast kun je extra geld verdienen afhankelijk van de keuzes die je maakt bij het uitvoeren van een aantal taken. De hoogte van dit bedrag verschilt per persoon en is maximaal € 50,-.

Dit wordt aan de Belastingdienst opgegeven als inkomen. Als je meedoet aan dit onderzoek en medewerker bent van het Radboudumc krijg je de vergoeding uitbetaald via je salaris. De vergoeding voor het onderzoek staat apart gespecificeerd op je loonstrook.  

Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Daarnaast ontvang je een foto van je hersenen en krijg je meetresultaten terug na ieder bezoek aan de campus. Hierover stellen we je de online omgeving MijnDertigersbrein beschikbaar.

Als deelnemer word je ook uitgenodigd voor deelnemerevents. 


Over het onderzoek

Met de Healthy Brain Study willen we nog beter begrijpen hoe onze hersenen werken. Hoe wordt bijvoorbeeld ons brein beïnvloed door slapen, stress, eten en de dingen die we dagelijks meemaken? lees meer

Over het onderzoek

Op sommige dagen voel je je gelukkiger en ben je efficiënter dan op andere dagen. Hoe komt dat en wat voor invloed heeft dat op wat je voelt, denkt en doet? Wij onderzoeken in de Healthy Brain Study hoe ons brein werkt en hoe ons brein ons dagelijks leven beïnvloedt.
Waarom kies je voor een broodje hamburger, en niet voor een salade? 
Hoe beïnvloedt wat je eet je humeur en je besluit om een nieuwe auto te kopen? Welke invloed heeft veel zitten en weinig slapen op de manier waarop je met stress omgaat? Waarom koop je een huis en hoe beslis je in welke straat je gaat wonen? Voel jij je beter in een relatie of juist alleen? Wat bepaalt of jij je gelukkig voelt?  Kortom, waarom doen mensen wat ze doen?
Bij dit soort vragen speelt het brein een grote rol. Hoe meer we weten over het brein, hoe meer vragen we kunnen beantwoorden over ons dagelijks functioneren.

We kunnen vragen beantwoorden zoals:

• Hoe kan de kennis over ons hersenen gebruikt worden voor het veranderen van gedrag?
• Hoe nemen we beslissingen in ons dagelijks leven?
• Hoe komt het dat wat mensen denken en wat mensen doen vaak niet overeenkomt?
• Hoe belangrijk is slaap voor onze gezondheid?
• Wat is de invloed van media op ons dagelijks functioneren?
• Hoe zijn taal en gevoel tijdens communicatie in het brein met elkaar verweven?


Interesse

Geïnteresseerd in de Healthy Brain Study? Meld je aan als deelnemer. AANMELDEN

Deelnemer Roy “Ik ben een geluksvogel dat ik zo’n unieke ervaring mag meemaken!”

Roy roept andere dertigers zeker op om mee te doen. “Het is zo’n leuke ervaring voor jezelf. Het is zo anders dan wat je normaal in je dagelijks leven doet. En je doet er ook nog iets goeds mee voor anderen.” Lees meer

Deelnemer Roy “Ik ben een geluksvogel dat ik zo’n unieke ervaring mag meemaken!”

In juli heeft deelnemer Roy zijn tweede meetmoment voor de Healthy Brain Study.  Roy is één van de 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving die een jaar lang worden gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Zijn ervaringen deelt hij graag met je!


Roy werd op de studie geattendeerd door abriposters in de stad. Toen hij later de advertentie zag op Facebook, meldde hij zich aan. “Het is een heel interessant, maar ook heel leuk onderzoek! Ik zie regelmatig die professor Erik Scherder op tv en ik dacht nu kan ik echt meedoen aan een onderzoek in de praktijk”, aldus Roy. “Daarnaast geloof ik ook echt in het doel. Met elkaar een databron verzamelen waarmee verder onderzoek naar de hersenen kan worden gedaan.”

Thuismetingen
Voor ieder meetmoment worden verschillende bijdragen van de deelnemer verwacht: een week met metingen in het dagelijks leven, gevolgd door een volledige dag op het lab en het meetmoment wordt afgesloten met het beantwoorden van vragenlijsten. “Toen ik de doos met activiteitenmeters thuis ontving, was het wel overweldigend. Ik dacht ook even ‘waar ben ik aan begonnen?’, maar toen ik alles rustig doornam, was het weer helemaal duidelijk wat er van mij verwacht werd. Natuurlijk was alles mij ook goed uitgelegd tijdens het intakegesprek, maar ze dan daadwerkelijk gaan dragen is toch even spannend.” Naast het dragen van de activiteitenmeters vullen deelnemers ook dagelijks een korte vragenlijst in een app in. Daarnaast verzamelen ze ook urine en ontlasting. “Bij het invullen van de vragen op de app ga je echt goed nadenken over jezelf. Dat is leuk om te doen. Bij het verzamelen van urine en ontlasting moest ik wel een drempel over. De uitleg was van tevoren goed en je weet waarvoor je het doet!” 

Testdag
De testdag vond Roy het leukste onderdeel van het meetmoment. “De testdag was erg leuk om te doen. Een vriend van mij had op dezelfde dag een testdag. Dat is dan wel heel leuk om het tijdens de pauzes ervaringen te delen. Qua tijdsduur was het goed behapbaar. Je weet dat je er een hele dag bent, dus daar stel je je op in. Het was wel intensief, maar er waren voldoende pauzes en goede begeleiding.” De MRI-scan vond Roy het allerleukste. “Ik ben een geluksvogel dat ik zo’n unieke ervaring mag meemaken. Echt een cadeautje!”

Roy, 30 jaar, Financial controller/trainer, Nijmegen

Vragenlijsten achteraf
Na de testdag ontving Roy nog een mail met verschillende vragenlijsten. Hij had twee weken de tijd om ongeveer vier uur aan vragenlijsten in te vullen. “Het is dus wel handig om daarvoor tijd in je agenda te reserveren”, aldus Roy. 


Dertigers doe mee!
Roy roept andere dertigers zeker op om mee te doen. “Het is zo’n leuke ervaring voor jezelf. Het is zo anders dan wat je normaal in je dagelijks leven doet. En je doet er ook nog iets goeds mee voor anderen.”

Mee doen? Meld je aan!

 


Ontvang een foto van je hersenen

Roy is heel enthousiast over de hersenfoto: “Ik ben een geluksvogel dat ik zo’n unieke ervaring mag meemaken. Echt een cadeautje!”

Wat verwachten we van je?

Tijdens drie meetmomenten in het jaar doe je thuismetingen, kom je naar een testdag en vul je vragenlijsten in. Lees verder

Wat verwachten we van je?

Deelname bestaat uit drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit ongeveer vier maanden. In totaal besteed je ongeveer 50 uur in een jaar, verspreid over de drie meetmomenten.


De meetmomenten bestaan uit de volgende onderdelen:

Vragenlijsten thuis – vooraf
Voorafgaande aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl.

Metingen thuis
In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke dag verschillende activiteitenmeters. Deze meten je hartslag, hoeveel je beweegt, de duur en kwaliteit van je slaap en met welke stoffen in de lucht je in aanraking komt. Ook installeer je een app op je smartphone.
 Via deze app krijg je vragen over je dagelijkse bezigheden. Ten slotte vragen wij je om jouw urine, ontlasting en speeksel op te vangen in potjes die je van ons ontvangt.

Bezoek Radboud Campus
Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. We nemen bloed, speeksel en een stukje haar af, we maken foto’s van de hersenen, we doen een lichamelijk onderzoek en we laten je verschillende computertaken doen. Ook doe je een fietstest, maken we een foto van je gezicht en maken we een echo van je hals. Tijdens één van de taken wordt een video-opname gemaakt. Elk bezoek aan de Radboud Campus duurt één werkdag.

Vragenlijsten thuis – achteraf
Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over onder andere je lichamelijke en geestelijke gezondheid, werk en politiek. Tenslotte krijg je een link toegestuurd waarmee je op je computer een aantal taken uitvoert. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Wat wordt er van je verwacht
Om het onderzoek goed te laten verlopen en voor je eigen veiligheid en welzijn, is het belangrijk dat je je aan een aantal afspraken houdt.

 De afspraken zijn dat je:
• de thuismetingen doet;
• afspraken voor bezoeken nakomt;
• de digitale vragenlijsten invult.

 


Waaraan moet je voldoen?

Aan deze kenmerken moet je voldoen om mee te kunnen doen. lees meer

Waaraan moet je voldoen?

De belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen is dat je de Nederlandse taal vaardig bent (minimaal VMBO niveau) en dat je een dertiger bent.

Mocht je 40 jaar oud worden tijdens het jaar dat wij je volgen, dan kun je helaas niet meedoen. Als je nog geen 30 jaar bent kun je je aanmelden, maar het eerste meetmoment kan pas ingepland worden wanneer je 30 jaar bent. 

Ook kom je uit de regio Nijmegen. Als je binnen 15 km van ons lab op de Radboud campus (kapittelweg 29 in Nijmegen) woont, dan kun je meedoen! (denk aan: arnhem-zuid, gemeente Beuningen, gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen, gemeente Lingewaard, gemeente Nijmegen, gemeente Wijchen, Elst, Oosterhout, Valburg, Grave, Cuijck)

Je kunt niet deelnemen aan het onderzoek als één of meerdere van de volgende criteria op jou van toepassing zijn:

  • je hebt open wonden aan het bovenlichaam;
  • je hebt metaal in je bovenlichaam (draadje achter je tanden is geen probleem);
  • je bent ooit aan je hersenen geopereerd;
  • je hebt last van ernstige claustrofobie;
  • je hebt een actief implantaat (bijvoorbeeld een pacemaker);
  • je begrijpt de Nederlandse taal niet voldoende;
  • je slikt antidepressiva of ritalin;
  • je bent (mogelijk) zwanger (na je zwangerschap kun je tot circa oktober 2021 instromen in het onderzoek); Wil je meedoen aan onderzoek tijdens je zwangerschap? Kijk dan eens op smileyonderzoek.org
  • je hebt één van de volgende diagnoses: fenomeen van Raynaud, chronisch pijnsyndroom aan schouder of arm, sclerodermie, AV-fistel of shunt, angina pectoris (pijn op de borst).

Mocht je onlangs bij een medisch specialist onder behandeling zijn geweest (of nog onder behandeling zijn) of je gebruikt medicatie, dan vragen wij je contact met ons op te nemen om te kijken of je deel kunt nemen.
Indien je ervoor kiest om deel te nemen aan het onderzoek dan vul je tijdens de intake het toestemmingsformulier in. Vervolgens plannen we de afspraken voor de meetmomenten in.



Meer inzicht in je leefstijl met Mijn Dertigersbrein

Meer inzicht in leefstijl met MijnDertigersbrein

Als deelnemer aan de Healthy Brain Study kun je een groot deel van je testresultaten inzien via de online omgeving MijnDertigersbrein!

Via een speciale button rechts boven op deze website kunnen deelnemers inloggen en hun eigen testresultaten van de drie meetmomenten inzien.

Alle deelnemers krijgen na de eerste testdag een persoonlijke brief bericht met handleiding waarin wordt uitgelegd hoe zij stap voor stap hun testresultaten kunnen inzien. Denk aan resultaten als: lichaamsbouw, beweging en voeding. Deze resultaten geven deelnemers meer inzicht in hun leefstijl.

Let op: het kan voorkomen dat er nog geen gegevens zichtbaar zijn in je MijnDertigersbrein omgeving. Niet alle meetresultaten worden tegelijk geüpload. Het kan dus voorkomen dat een deel wel zichtbaar is en een deel niet. Log dan een paar weken later nog een keer in, waarschijnlijk zijn je resultaten dan wel zichtbaar.


Vergoeding

Welke onkostenvergoeding krijg je voor je deelname? lees meer