Deelnemer Richard 'Deelnemen is leerzaam en het is belangrijk voor je eigen toekomst en van anderen!'
Deelnemer Richard wil graag iets voor volgende generaties doen. Dat kan heel goed met zijn bijdrage aan de studie.
Lees verderDeelnemer Richard 'Deelnemen is leerzaam en het is belangrijk voor je eigen toekomst en van anderen!'
Onlangs heeft deelnemer Richard zijn eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study afgerond. Hij is één van de 1000 dertigers die een jaar lang worden gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Met de resultaten willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze en nog veel vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Richard vertelt graag wat zijn ervaringen zijn.
Richard neemt deel aan de Healthy Brain Study omdat hij het belangrijk vindt voor toekomstige generaties. “Het is gewoon belangrijk dat toekomstige generaties gezond blijven. Bovendien is het heel leerzaam om mee toe doen. Je leert meer over jezelf en het is nuttig voor je naasten.”
Thuis metingen
Binnen een jaar tijd worden deelnemers tijdens drie meetmomenten gevolgd. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters (een week lang) en beantwoorden van vragenlijsten, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis kunt doen. “Ik droeg thuis een week lang een siliconenband om mijn arm, een horloge die mijn hartslag meet en mijn temperatuur, maar ook hoeveel ik bijvoorbeeld zweet. En ik had een beweegmeter op je been. ’s Avonds droeg ik een slaapband. Dat was wel even wennen maar ging na een nachtje ook goed.”
Richard, 36 jaar, woonachtig in Nijmegen, logistiek medewerker
Testdag op de Radboud Campus
De dag op de Radboud Campus heeft Richard goed ervaren. “De begeleiding is erg fijn. De onderzoeksmedewerker had al tijdens het intakegesprek alles goed uitgelegd. Maar ook tijdens de testdag werd duidelijk uitgelegd wat de bedoeling was van de testen. Ze stellen je echt op je gemak.” De testdag begin je nuchter. Dit heeft te maken met het bloed prikken. Maar de catering op de dag maakt dat allemaal goed. Richard: “De catering was erg uitgebreid. Er was fruit, yoghurt met muesli en broodjes. Je kwam niks te kort.”
De testdag is een volle dag die acht uur lang duurt. Er vinden diverse testen en opdrachten plaats. Je doet een fittest op de fiets, gaat in de MRI-scanner en er vinden diverse computertaken plaats. “Het leukste aan de testdag vond ik dat ik in de MRI scanner mocht. En dat ik na afloop een foto van mijn hersenen meekreeg!” Overigens heeft Richard ook nog wel een verbeterpunt. “Ik zou graag meer resultaten terugzien, maar ik heb al begrepen dat vanaf oktober een dashboard beschikbaar komt waar je nog veel meer resultaten kunt terugzien.”
Nijmeegs onderzoek
Dat dit een Nijmeegs onderzoek is, doet Richard wel wat. “Ik ben in Nijmegen geboren en getogen en ik ben er trots op dat dit onderzoek in Nijmegen gedaan wordt. Daarom wil ik er ook graag aan meedoen!”
September 2020
Deelnemer Lilly ‘Waarom kan de ene persoon goed met stress omgaan en de andere niet?’
De 39-jarige Lilly uit Beuningen heeft altijd al interesse gehad in de wetenschap. “De onderzoeken die ik tegenkwam waren met medicijngebruik of waarbij je voor langere tijd ergens moest verblijven. Dat is iets wat ik niet kan en wil combineren met mijn gezin. Ik kwam een advertentie op Facebook tegen van de Healthy Brain Study; zonder medicijngebruik! Toen dacht ik dit is iets voor mij”.
Het leven van een gemiddelde dertiger is druk. Je moet veel tegelijk doen en veel keuzes maken. Daar kan Lilly ook over mee praten, zeker met een samengesteld gezin. “Met vier kinderen in de leeftijd van 4 tot 16 jaar oud hebben we alle verschillende levensfases in huis. Dit maakt dan ook dat we een druk bewogen leven hebben”, vertelt Lilly. Juist dit is erg interessant voor de onderzoekers die uiteindelijk aan de slag gaan met deze grote dataset.
Wekker op je telefoon
In juni 2022 heeft Lilly haar eerste meetmoment gehad en tijdens het interview is Lilly bezig met de thuismetingen van het tweede meetmoment. “De eerste keer was het nog even wennen qua planning. Ik was bijvoorbeeld de speekseltest vergeten mee te nemen naar mijn werk. Nu gaat het veel makkelijker. Ik heb een wekker in mijn telefoon gezet zodat ik niets vergeet”.
Lilly werkt in de gehandicaptenzorg als begeleider dagbesteding. Ze begeleidt cliënten bij het werken in een kaarsenmakerij en in een lunchroom. Tijdens het werk kan Lilly het horloge en het siliconenbandje niet altijd dragen maar ze draagt het zoveel als mogelijk. Ook dit is ingecalculeerd in het onderzoek.
Computertaken
Na de week met thuismetingen volgt de testdag. Het leukste aan deze dag vond Lilly de verschillende computertaken. “Ik ben graag bezig op de computer, thuis en op mijn werk, het geeft mij dan het gevoel dat ik ontspannend bezig ben”, aldus Lilly.
Tijdens een van de andere testen hou je je hand in een bak met water van 1-4 °C. Tijdens deze test maken we met een echo apparaat een video-opname van jouw halsslagader. “Ik had verwacht dat ik het veel langer vol zou houden. Dat viel mij heel erg op en viel mij wat tegen”.
Inzicht in jezelf
Deelnemers kunnen verschillende meetresultaten inzien in de online omgeving MijnDertigersbrein. “Het is heel leuk dat je een stukje inzicht krijgt in je eigen levensstijl. Zo ben ik erachter gekomen dat ik meer moet bewegen”. Zo wordt je deelname aan het onderzoek ook tastbaar”, aldus Lilly.
Ook krijg je een foto van je hersenen mee naar huis. “Wanneer krijg je nou de kans om een foto van je hersenen te krijgen?! Dat is heel bijzonder!”, aldus een enthousiaste Lilly.
Eigen onderzoeksvragen
“Sommige binnen mijn gezin vinden mij nogal gestrest. Daar ben ik het zelf soms ook wel mee eens, zegt Lilly lachend. “Maar waarom kan de ene persoon heel goed met stress omgaan en de andere niet? Waarom heeft de een daar meer last van dan de ander? Zit er bijvoorbeeld ook verschil tussen dertigers met kinderen en dertigers zonder kinderen?”, vraagt Lilly zich af.
Lilly wilt de volgende generatie, waaronder haar eigen kinderen, helpen. “Het zou super mooi zijn als hier resultaten uit komen waarbij we in de toekomst zaken zoals bijvoorbeeld stress beter kunnen voorkomen.”
September 2022
Deelnemer Karin ‘Je thirties zijn echt een cruciale fase in je leven, alleen daarom is het al interessant mee te doen aan deze studie!’
Samen met haar man was Karin bij het winkelcentrum in Malden toen ze een flyer onder de ruitenwisser van de auto aantroffen. ‘Normaal gooien we die meteen weg, dus we zochten de prullenbak al. Maar toen las mijn man de flyer en we waren al snel enthousiast om mee te doen.’ Karin is gepromoveerd in microbiologie en is dus al heel geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met hoe het leven werkt. ‘En daar hoort ons brein ook bij’, vult Karin aan. ‘Mijn man wilde ook meedoen, maar door een ongelukje met de mountainbike heeft hij een ijzeren pin in zijn lichaam, waardoor dat helaas niet kon. Hij is best een beetje jaloers op mij geweest!’, lacht Karin.
De 35-jarige Weurtse was twee jaar terug tijdens haar bevallingsverlof aan het promoveren. Twee grote levensgebeurtenissen bepaalden op dat moment veel in haar leven. Wat had zij toen al graag meegedaan met de studie! ‘Ik had heel graag het verschil willen weten hoe ik voordat ik moeder werd de testen zou hebben gemaakt en hoe erna. Maar sowieso heb ik door het meedoen ook veel over mezelf geleerd.’
Karin wilde met haar deelname vooral een bijdrage leveren aan de wetenschap. Dat de studie zo compleet is, was echt een trigger. ‘Mijn man en ik zeggen altijd dat juist de periode tussen je 30e en 40e heel cruciaal is met al die levensgebeurtenissen. Dat maakt deze studie zo interessant! Er wordt zo veel onderzocht en zo leer je dus ook heel veel over jezelf, meer dan ik van tevoren had gedacht.’
Deelnemers kunnen een deel van hun resultaten, van zowel de thuismetingen, testdagen op het lab als de vragenlijsten, achteraf inzien via een online omgeving. ‘Ik vond het zo gaaf om in MijnDertigersbrein al die resultaten terug te zien. Bmi, vetpercentage, bewegen en zitten. Je krijgt zo echt een health check. Dat had ik van tevoren niet verwacht. Je kunt zo dus ook de verschillen tussen de drie meetmomenten inzien. En ik kon wel terugzien dat ik bij meetmoment 2, tijdens onze verhuizing, minder goed in mijn vel zat dan meetmoment 1 en 3’, lacht Karin.
De thuismetingen vond Karin goed te doen. ‘Ik heb wel alles netjes in mijn agenda gezet tijdens die eerste week met thuismetingen. Ik wilde natuurlijk niets vergeten. Eigenlijk is mijn ervaring dat met een relatief kleine moeite in zo’n week heel veel data wordt verzameld’, aldus Karin. Ook de testdag vond ze erg leuk. ‘Ik vroeg me constant af wat de onderzoekers straks met de verschillende data gaan doen. Het maakte me alleen nog maar meer nieuwsgierig. Ik kijk dus ook echt heel erg uit naar de resultaten en ik ben benieuwd naar wat voor verdiepend onderzoek dit nog meer gaat leiden!’
Augustus 2022
Deelnemer Jeroen ‘Ben je enigszins in onderzoek geïnteresseerd? Doe dan mee!’
De 38-jarige Jeroen uit Hernen is in januari van dit jaar gestart met de Healthy Brain Study. Hij wilde altijd al meedoen aan een onderzoek, maar zag er toch vanaf omdat het vaak medicijnenstudies betrof. Toen hij de Healthy Brain Study, een onderzoek zonder medicijnen, op Instagram voorbij zag komen, zag hij zijn kans schoon!
“Als hippe dertiger ben ik natuurlijk actief of Instagram”, lacht Jeroen. “Daar zag ik de studie voorbijkomen. De studie leek me heel interessant, omdat ik geïnteresseerd ben in het menselijk lichaam en de werking daarvan. Ik aarzelde geen moment en meldde mij meteen aan”, vervolgt hij zijn verhaal. Jeroen werkt bij de werkorganisatie van de gemeentes Druten en Wijchen, waar hij financieel adviseur is. Daarnaast korfbalt hij al 30 jaar in Lindenholt in Nijmegen, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Samen met zijn vrouw en twee zoontjes woont hij al een aantal jaar in de gemeente Wijchen.
“Zowel de week met activiteitenmeters, als de testdag heb ik niet als belastend ervaren”, geeft Jeroen aan. “Bij het intakegesprek had ik natuurlijk alle meters al gezien en werd er uitleg over gegeven. De snelhechter die werd meegeleverd bij de activiteitenmeters vond ik wel heel fijn. Daar stond alles nog een keer heel duidelijk in. De filmpjes van de verschillende meters heb ik daarom niet hoeven te bekijken, behalve natuurlijk het filmpje van de slaapmeter”, aldus Jeroen. “Mijn zoontjes vonden die meters overigens wel heel interessant. ‘Papa, waar zijn die voor?’ vroegen ze zich af. Toen heb ik uitgelegd dat het voor onderzoek is en dat papa niet ziek is.” De vragen op de app kon Jeroen ook prima beantwoorden. Jeroen: “Als ik in een vergadering zat, tja dan ga ik niet de app beantwoorden, maar verder ging dat heel snel en makkelijk”.
De testdag verliep voor Jeroen prima. “Je wordt goed begeleid, alles loopt heel soepel door dus de dag vliegt voorbij. Ook de catering was goed, zeker meer dan genoeg voor mij! “. Voor het geven van bloed draait Jeroen zijn hand niet om. “Ik geef al bloed via Sanquin, dus dat was voor mij niets nieuws. De pijnprikkel testen vond hij wat minder prettig. Dit was volgens hem echter niet zo erg om daarom niet aan het onderzoek mee te doen. En het leukst vond Jeroen de computertaken. “Die appels plukken vond ik het leukst, waarschijnlijk omdat dat met geld, mijn vakgebied, te maken had”, lacht hij.
Inmiddels heeft hij al twee meetmomenten achter de rug. “Het tweede meetmoment gaat sneller dan de eerste. Je weet dan van tevoren wat je die dag kunt verwachten. Tijdens het intakegesprek wordt alles al goed uitgelegd, maar zeker na zo’n eerste meetmoment is alles helemaal duidelijk”, aldus Jeroen.
Jeroen, 38, Hernen, Financieel adviseur
Na de week met thuismetingen en de testdag op het lab, beantwoorden deelnemers nog vier uur aan vragenlijsten, binnen twee weken tijd. Die vond Jeroen meer belastend. ”Dit is eigenlijk het saaiste onderdeel van het hele onderzoek. Je kunt de vragen gelukkig wel opknippen in blokken, als je ze maar binnen twee weken beantwoordt. De herinneringsmailtjes kwamen voor mij ook goed van pas”, glimlacht Jeroen.
Via de online omgeving MijnDertigersbrein kunnen deelnemers een deel van hun resultaten terugzien. Ook Jeroen heeft al eens zijn resultaten teruggekeken. ”Je moet wel even wachten voordat je je resultaten terug kunt zien, maar het is heel interessant. Ik vind het leuk om de resultaten van het tweede meetmoment te vergelijken met de eerste. Ik ben namelijk benieuwd of ik de werkstress, die tijdens de twee meetmomenten duidelijk anders waren, kan terugzien in de resultaten”, aldus Jeroen.
Voor andere dertigers heeft Jeroen nog een suggestie. ”Als je maar enigszins geïnteresseerd bent in onderzoek, doe dan mee! Want de belastbaarheid voor jezelf is heel laag, en je krijgt er naast de vergoeding ook veel inzichten in je eigen gezondheid voor terug.”
Juli 2022
Deelnemer Inge ‘Waar heb ik het vandaan gehaald om in een turbulent jaar overeind te blijven?’
‘Waar heb ik het vandaan gehaald om in een turbulent jaar overeind te blijven?’ Dat is dé vraag waarom Inge meedoet aan de Healthy Brain Study. Benieuwd naar de levensgebeurtenissen van Inge en haar deelname aan de studie? Je leest het hier.
Inge, 39 jaar, woont in Millingen aan de Rijn en doet als verpleegkundige zelf ook onderzoek naar temperatuurregulatie rondom de operatie. Toen ze de advertentie op Instagram zag, twijfelde ze geen moment: ‘Ik ben zelf gewoon heel nieuwsgierig aangelegd. Het brein boeit me ontzettend en ik ben erg geïnteresseerd naar wat iemand aan kan.’
Inge heeft nogal een turbulent jaar achter de rug. ‘Ik heb mijn HBO V afgerond, ik ben meer gaan werken en naast het moeder zijn van een jongetje, hebben we 10 maanden geleden een meisje uit Thailand geadopteerd! Door corona kregen we minder hulp dan aanvankelijk de bedoeling was. Maar toch gingen we door! Ik vraag me echt af, waar hebben we die energie in deze periode vandaan gehaald?’ En dat is één van de vragen waar onderzoekers straks mee aan de slag gaan. Hoe kan het dat de ene dertiger beter met stressvolle situaties om kan gaan, dan de andere?
In januari van dit jaar begon het eerste meetmoment voor Inge. ‘Het dragen van de activiteitenmeters was voor mij geen probleem. Ik was veel vrij tijdens het eerste meetmoment en daardoor kon ik ze ook veel dragen. Bij volgende meetmomenten wordt dat wellicht lastiger. Ik vond het wel lastiger om de vragen op de app te beantwoorden. Ik gebruik normaal mijn telefoon niet zo veel en nu zelfs onder het eten. We hebben een afspraak thuis dat we dat niet doen, maar voor de studie maak ik een uitzondering!’, aldus Inge.
Na de week met thuismetingen kwam Inge een dag naar de Radboud Campus voor allerlei testjes en taken. ‘De testdag heb ik als heel prettig ervaren. Dat komt toch ook vooral door de gezellige begeleiding. De onderzoeksmedewerker was heel toegankelijk, legde goed uit en stelde je gerust wanneer dat nodig was’, aldus Inge. ‘Ik merkte dat ik eigenlijk zo’n gehaast leven heb, dat ik in die modus door wilde gaan tijdens de testdag, maar dat hoefde natuurlijk helemaal niet. Tijdens de tweede testdag zal dat wel makkelijker gaan’, vervolgde Inge haar verhaal.
Om het eerste meetmoment af te ronden vullen deelnemers na de testdag nog een aantal vragenlijsten in. Binnen twee weken moeten deze zijn afgerond. ‘In twee avonden heb ik de vragenlijsten afgerond. Dit was prima te doen. Wel zonder de kinderen hoor, want anders word ik te snel afgeleid’, lacht Inge.
Inge roept andere dertigers op om ook mee te doen! ‘Het is ontzettend interessant om mee te doen met deze studie. Je leert veel over jezelf. En je draagt zo bij aan meer inzichten over de verschillen tussen dertigers.’
April 2022
Deelnemer Mark ‘Ik ben heel benieuwd hoe je gemoedstoestand invloed heeft op de keuzes die je maakt’
De 36-jarige Mark uit Bemmel heeft de Healthy Brain Study inmiddels afgerond, maar deelt zijn ervaringen over de studie nog graag. Ondanks zijn drukke baan als salesdirector in de scheepvaart., zoekt hij altijd naar mogelijkheden om maatschappelijk betrokken te zijn.
“Helaas kon ik me door mijn gehoorbeschadiging niet aanmelden voor de nationaal reservisten en voor de vrijwillige brandweer woonde ik net te ver van de kazerne. En toen kwam deze studie voorbij. Nu wilde ik altijd al meedoen met onderzoek, want ik ben erg geïnteresseerd in hoe het menselijk lichaam functioneert. Vaak gaat het dan om onderzoek waarbij je medicijnen moet gebruiken en dat vind ik niet zo fijn. Omdat de Healthy Brain Study over het hele menselijk lichaam gaat en ook nog eens over mijn leeftijdsgenoten, én zonder medicijngebruik, heb ik me hiervoor aangemeld!”
Thuismetingen
De Healthy Brain Study bestaat uit drie meetmomenten in een jaar tijd. Ieder meetmoment bestaat uit een week met thuismetingen, een testdag op het lab en het beantwoorden van vragenlijsten. “Ik moest even aan de slaapband wennen, maar vooral tijdens het tweede en derde meetmoment ging dit prima. Met kickboksen kon ik de beweegmeter gewoon ophouden wat prima ging. Als ik in het buitenland moest zijn voor mijn werk, dan gingen de meters gewoon mee. Of ik nu thuis in Bemmel de slaapband om doe, of in een hotel in Griekenland, dat maakt natuurlijk niets uit.” De app was een ander verhaal voor Mark: “Het was voor mij wat lastiger om tijdens drukke werkdagen de vragen te beantwoorden. Als ik veel vergaderingen heb, dan kom ik er gewoon weg niet aan toe.”
Gevarieerde testdag
De testdagen op het lab heeft Mark als heel gevarieerd ervaren. “Vooral de eerste testdag was spannend, wat gaat er gebeuren? Het fijne was dat de onderzoeksmedewerkers mij heel erg op mijn gemak stelde en alles goed uitlegde. De computertaken duurden soms wel lang, maar daarentegen was er weer een hele interessante pijntest. Ik merkte dat ik bij meetmoment 2 en 3 het echt langer vol wilde houden.” De 8-urige testdag begint in de ochtend en eindigt, afhankelijk van hoe laat je begonnen bent, om 16.00, 17.00 of 18.00 uur. “Ik heb altijd meer tijd nodig om ’s morgens op gang te komen, dus ik koos er voor 10.00 uur te beginnen. Voor ik het wist was het alweer 18.00 uur en was de dag voorbij.”
Vragenlijsten inplannen
De vragenlijsten achteraf waren goed te doen volgens Mark, maar het was wel veel! “Gelukkig kun je de lijsten opknippen in delen. Maar ik heb het echt in moeten plannen.”
Mark, 36 jaar, Bemmel
Meetresultaten terugzien
Bepaalde meetresultaten van deelnemers staan in een online omgeving MijnDertigersbrein. Ook Mark kon hierin zijn resultaten teruglezen. “Het is handig om bepaalde resultaten nog eens terug te zien. Ik kon bijvoorbeeld duidelijk terugzien dat mijn conditie een stuk lager was tijdens het tweede meetmoment. Maar ik had daarvoor een voedselvergiftiging gehad, dus dan is het interessant dat je die impact ervan ook gelijk terug kan zien. Ik zal snel nog eens kijken naar mijn resultaten van het derde meetmoment!”
Ik onderzoek mee
Op de website ikonderzoekmee.nl kunnen deelnemers, maar ook andere geïnteresseerden hun eigen onderzoeksvraag achterlaten. Wat vindt Mark een interessante onderzoeksvraag met de data van de Healthy Brain Study? “Ik ben heel benieuwd hoe je gemoedstoestand de drie meetmomenten beïnvloedt. Als ik me minder fit voel, maak ik dan andere keuzes als ik me wel fit voel?’
Mark heeft tot slot nog een aanbeveling voor andere dertigers uit Bemmel, Huissen, Gendt, Doornenburg, Haalderen en Angeren. “Doe gewoon mee! De belasting valt best mee en het is een hele leuke ervaring met een goede begeleiding. Ook krijg je meer inzicht in jezelf en bovendien lever je een bijdrage aan de maatschappij!
Juli 2022
Deelnemer Rosanne ‘Ik wil dat er nu onderzoek wordt gedaan, zodat mijn kinderen er iets aan hebben als zij dertig zijn’
Rosanne, 38 jaar, woont in Malden en was een van de eerste deelnemers die zich heeft aangemeld voor de Healthy Brain Study. “Ik vind dat je soms iets in je leven moet doen om de wereld later verder te helpen. Ik wil dat er nu onderzoek wordt gedaan, zodat mijn kinderen er iets aan hebben als zij dertig zijn”. Dat is voor haar dan ook een van de belangrijkste redenen om mee te doen aan de Healthy Brain Study.
In september 2019 konden de eerste deelnemers zich aanmelden voor de studie. Een medespeler uit haar hockeyteam stuurde de aanmeldlink door in de groepsapp en vroeg zich af wie er mee zou willen doen. “Ik dacht meteen: ik wil wel meedoen. Ik vind het zelf interessant en was ook heel benieuwd wat er gevraagd en gedaan werd. Daarnaast vind ik het belangrijk om de wetenschap een beetje verder te helpen”, aldus Rosanne.
Een duizendpoot en het brein
Rosanne werkt als zelfstandige. Je kan haar inhuren voor van alles. “Ik ben een echte duizendpoot. Dat wat ik thuis doe als vrouw des huizes doe ik ook op het werk. Ik regel alles”, vertelt Rosanne. Dit kan bij hele verschillende bedrijven zijn. Rosanne haar werk is erg afwisselend en het wordt volgens haar dan ook nooit saai. Het leven van een gemiddelde dertiger is druk. Je moet veel tegelijk doen en veel keuzes maken. Rosanne vindt dit heel interessant en is benieuwd wat dit voor invloed heeft op de hersenen.
Rosanne, 38 jaar, Malden
Van vragenlijsten via een app tot een beweegmeter op je been
Alle deelnemers worden een jaar lang gevolgd. In dat jaar heb je drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit ongeveer vier maanden tijd. Elk meetmoment begint met vragenlijsten en een week van thuismetingen.
In die week vul je ook vragenlijsten in via een app op je telefoon. Hiermee kunnen we vragen beantwoorden als: Wat is het effect van een sterk wisselende stemming over de dag op later gedrag of zelfvertrouwen? “Die meldingen kwamen vaak op een dag maar je bent er zo mee klaar”, aldus Rosanne.
Ook draag je een week lang een slaapband. “Dit vond ik heel grappig. Het lampje van de slaapband zat mijn medeslapers wel een beetje in de weg. Die zeiden iedere keer: heb je de lamp weer aan? Ik heb er vooral heel veel lol om gehad”, zegt Rosanne lachend. “Ik heb twee slecht slapende kinderen. Ik ben benieuwd wat voor invloed een slechte nachtrust op je hersenen heeft”, vervolgt Rosanne haar verhaal.
Je draagt de gehele week ook een beweegmeter op je been. Over die laatste kreeg Rosanne geregeld vragen. “Ondanks dat de meter niet groot is, komt deze net onder je hockeyrokje uit. Dit leverde dan weer leuke gesprekken op”.
Je ontdekt veel over jezelf tijdens een testdag
Na deze week volgt de testdag op het lab. Tijdens de testdag wordt er ook een foto van je hersenen gemaakt. “In de MRI-scanner lig je zo lekker en ontspan je helemaal. Als ik daar 45 minuten had mogen slapen had ik dat ook wel lekker gevonden”, lacht Rosanne. De testdag heeft ze als leuk maar ook als intensief ervaren. Alles is nieuw en je krijgt veel indrukken. Tijdens een van de testen worden je pijnprikkels gemeten door verschillende elektrodes op je arm te plakken. Toen vroeg ik me af. “Wat maakt nu dat ik ervoor kies om te stoppen? Wanneer zeg ik voor mezelf, het is goed genoeg? Dat vond ik een hele bijzondere test”, legt Rosanne uit.
Bewustwording door vragenlijsten
Elk meetmoment sluit je af met verschillende vragenlijsten. Dit doe je thuis en kun je verspreid over twee weken invullen. “Die waren lang en kostten wat tijd. De vragen zelf zijn helemaal prima. Het geeft een stukje bewustwording over hoe het met je gaat. Dat maakt het weer heel interessant om in te vullen”, aldus Rosanne.
Draag bij aan een gezondere en gelukkigere samenleving
Rosanne roept andere dertigers op om ook mee te doen. “Ik vind dat je soms iets in je leven moet doen om de wereld later verder te helpen. Ik wil dat er nu onderzoek wordt gedaan, zodat mijn kinderen er iets aan hebben als zij dertig zijn. Het is leuk om nieuwe dingen uit te proberen en het is vooral heel interessant om mee te doen”, zegt Rosanne enthousiast.
Doe mee en draag bij aan een gezondere en gelukkigere samenleving!
April 2022
Deelnemer Fanny ‘De uitslagen van dit onderzoek kunnen zo ontzettend nuttig zijn voor de volgende generatie!’
De 36-jarige Fanny uit Wijchen is dit voorjaar gestart met de Healthy Brain Study. Op deze manier wil zij graag bijdragen aan de wetenschap om zo later haar eigen kinderen te kunnen helpen. ‘En daarnaast is een soort gezondheidscheck toch nooit verkeerd?!’, aldus Fanny.
Fanny is geboren en getogen in Wijchen. Als kind groeide ze op in Wijchen-Zuid, maar woont nu al een tijd in de bloemenbuurt. Als moeder van Joey en Madelon kun je haar tegenkomen bij basisschool de Viersprong of De Bolster of op haar werk bij Dustin. Juist doordat iemand uit één van de omliggende dorpskernen vertelde over de studie, voelde het dichtbij en daardoor vertrouwd. ‘Die deelnemer trok mij wat dat betreft over de streep om mee te gaan doen’, aldus Fanny.
Nu zij haar eerste meetmoment achter de rug heeft, weet Fanny precies wat het betekent om mee te doen met de studie. Een meetmoment begint altijd met een week thuismetingen. Ze had zich er helemaal op ingesteld dat deze week haar wel wat tijd zou kosten. ‘In het begin is het wel even wennen hoe alles werkt, maar als je dat onder knie hebt, is het gewoon doen! Het was die week erg warm, ik ben benieuwd of dit effect heeft gehad op mijn uitslagen. Hier kom ik vast wel achter na mijn volgende meetmomenten.’, aldus Fanny.
De testdag die volgt op de week met thuismetingen vond Fanny heel interessant. De MRI scan bleef haar het meeste bij. ‘Ik vond die best indrukwekkend, ook al had ik me erop voorbereid. Maar natuurlijk is het superinteressant dat zo'n apparaat gewoon in je hoofd kan kijken. Na afloop kreeg ik een print van de doorsnede van mijn hoofd. Dat is heel indrukwekkend om te zien en ook leuk dat je meteen 'resultaat' ziet van de scan.’ Ook de begeleiding ervoer Fanny als heel prettig. ‘De hele dag werd ik door dezelfde persoon begeleid. Ze stelde me meteen op mijn gemak door alles heel goed uit te leggen. Ik mocht alles vragen maar ze vertelde zoveel dat ik nog weinig vragen over had. Ook werd er goed voor me gezorgd met een heerlijk ontbijtje en lunch.’
Fanny, 36 jaar, Wijchen
Haar eerste meetmoment sloot Fanny af met een aantal vragenlijsten. ‘Die vielen tegen! Ik deed die pas anderhalve week na de testdag en dat was niet handig, omdat veel vragen gaan over de dagen voor of net na de testdag. Na mijn volgende testdag vul ik die vragenlijsten direct erna in, zo kan ik goed en snel de antwoorden geven waar om gevraagd wordt.’
Fanny moedigt andere dertigers uit Wijchen ook aan mee te doen met de studie. ‘Mocht je twijfelen om deel te nemen dan geef ik je het laatste zetje om je snel op te geven: doe het voor je kinderen, de uitslagen van dit onderzoek kunnen zo ontzettend nuttig zijn voor de volgende generatie!’
Augustus 2022
Deelnemer Jordi ‘Je draagt een steentje bij aan de wetenschap, zodat je daar in de toekomst zelf ook mee geholpen bent’
Jordi, 33 jaar, geboren en getogen in Malden, is gelukkig getrouwd en vader van twee kinderen. Dit is de eerste keer dat hij mee heeft gedaan aan een wetenschappelijk onderzoek. “Ik ben in de dertig en wilde ook een keer iets doen voor de wetenschap. Dit leek me een hele mooie kans.” We blikken terug op zijn deelname aan de Healthy Brain Study.
Getipt door zijn werkgever
Jordi werkt als teamleider bij Afvalenergiecentrale ARN B.V. in Weurt. Zijn werkgever attendeerde hem op de studie. Het sprak hem gelijk aan. Binnen een jaar tijd doen deelnemers mee aan drie meetmomenten.
Voorafgaand aan de testdag op het lab is er een week van thuismetingen. Tijdens die week draag je ook een polsbandje. Het polsbandje is een eenvoudige methode om gegevens te verzamelen over de stoffen waarmee we in het dagelijks leven in contact komen. “Nu zijn wij wel een bedrijf waar we werken met diverse stoffen. Dus we waren ook wel een beetje benieuwd om te zien wat voor invloed dat heeft en wat daaruit komt”, zegt Jordi. Naast zijn bijdrage aan de Healthy Brain Study, levert Jordi ook op aan andere manier zijn bijdrage aan de maatschappij. Hij is actief binnen Scouting (Regio Zuid-Oost Nederland), toneelvereniging (Steedshoger Malden) en de turnvereniging (Sparta Nijmegen). Ook beheert hij de Facebook groep Malden ontmoet Elkaar.
Een spannende maar leuke uitdaging tijdens de testdag
De testdagen op het lab heeft Jordi als leuk en interessant ervaren. De computertaken vond hij het leukste. De grootste uitdaging vond hij de testjes die je pijnprikkels meten. “Is de test fijn? Nee. Maar de uitdaging maakte het dan wel weer leuk!”, zegt Jordi. “Er zaten wat testjes bij waarvan je niet helemaal van tevoren wist wat je kon verwachten of wat je ging voelen. Daardoor ervaarde ik wat spanning. Eigenlijk valt dit achteraf allemaal wel mee”, aldus Jordi.
Jordi, 33 jaar, Malden
Wakker blijven in de MRI-scanner
Tijdens de testdag wordt er ook een scan van je hersenen gemaakt doormiddel van de MRI-scanner. Deze vond hij prima om te doen. “Het was wel even lastig om wakker te blijven”, zegt Jordi lachend. Tijdens de eerste testdag ga je eerst oefenen in de dummy scanner. “Ik denk dat dat ook wel heel erg fijn is voor mensen die nog niet eerder in een MRI-scanner hebben gelegen.”
Vragenlijsten voor- en achteraf
Voor en na de testdag op het lab krijg je een aantal vragenlijsten toegestuurd per e-mail. “Die waren best wel lang. Dit moet je even inplannen en echt even rustig voor gaan zitten. Meestal heb ik ze op mijn werk tijdens de nachtdienst gedaan”, tipt Jordi.
Deel je eigen onderzoeksvragen
Onderzoek wordt gedaan voor de maatschappij. Daarom is het belangrijk om te weten welke onderzoeksvragen er spelen in de maatschappij. Deze vragen verzamelen we op www.ikonderzoekmee.nl/HBS. Jordi is bijvoorbeeld nieuwsgierig naar de invloed van ploegendiensten op je lichaam.
Doe jij ook mee?
Jordi roept ook andere dertigers op om mee te doen aan de studie: “Een keertje je zelf inzetten voor de wetenschap. Dat kan je op verschillende manieren doen. Dit is een onderzoek waar je aan mee kan doen zonder dat je er last van hebt. Hier kunnen hele interessante dingen uitkomen”. “Je draagt een steentje bij aan de wetenschap, zodat je daar in de toekomst zelf ook mee geholpen bent”, zegt Jordi enthousiast.
April 2022
Deelnemer Hugo ‘Doe samen met je vriend, vriendin, partner of collega mee en draag een steentje bij aan de wetenschap!’
Hugo, inmiddels 40 jaar, woont samen met zijn vrouw Nicole en dochter Ylvi van vijf in het mooie Beek. Samen met zijn vrouw heeft hij ruim 1,5 jaar geleden met veel plezier mee gedaan aan de Healthy Brain Study. “Ik was heel nieuwsgierig naar alle verschillende testen. Het is interessant om bij te dragen aan een onderzoek”. We blikken terug op zijn deelname.
In september 2019 heeft Hugo zich aangemeld voor de studie. In die tijd was hij werkzaam bij een installatiebedrijf. Hugo is de laatste jaren een paar keer gewisseld van baan. Momenteel is hij werkzaam als projectleider vastgoed en technical consultant bij de Radboud Universiteit. Het wisselen van baan is precies een levensgebeurtenis die veel dertigers meemaken. Wat doet dit met jou in je dagelijks leven? Dit en nog veel meer vragen willen we met de Healthy Brain Study beantwoorden.
Intakegesprek
Als je je aanmeldt voor de studie krijg je eerst een intakegesprek. In dit gesprek wordt alle informatie uitgelegd en kun je vragen stellen. Ook teken je het toestemmingsformulier. “Het is van tevoren allemaal duidelijk uitgelegd waardoor je precies weet wat er van je verwacht wordt”, legt Hugo uit.
Thuismetingen in je dagelijkse leven
Als deelnemer word je een jaar lang gevolgd. In dat jaar heb je drie meetmomenten. Aan het begin van elk meetmoment draag je een week thuismeters in je dagelijkse leven. “De thuismeters vond ik prima om te dragen. De slaapband was wel iets lastiger. Het is soms even zoeken hoe het precies werkt, zeker als je ’s avonds laat thuiskomt en je vrouw al ligt te slapen”, aldus Hugo. “Mijn vrouw heeft ook meegedaan en we merkten dat het toch wel een stuk leuker en fijner is om samen mee te doen. We hebben de meetmomenten daarna dan ook op elkaar afgestemd. Je doet samen de thuismetingen en tijdens de testdag kom je elkaar in de pauze tegen. Wij vonden het echt leuk om dit samen mee te maken”, vervolgt Hugo zijn verhaal.
Als je de thuismeters draagt heb je veel bekijks. “Dan kreeg ik de opmerking: hé, wat heb jij voor smartwatch? Dan vertelde ik dat het geen smartwatch is maar dat het voor een onderzoek is. Dan heb je meteen een leuk gesprek”, aldus Hugo.
Hugo, 40 jaar, Beek
Techno muziek in de MRI-scanner?
Na de week van thuismetingen volgt de testdag op het lab. Tijdens deze testdag doe je veel verschillende testen. “De testdag vloog voorbij. Het zijn afwisselende testen die je normaal nooit doet en daarom is het hartstikke leuk om te doen”, zegt Hugo enthousiast. Tijdens de testdag wordt er ook een hersenfoto gemaakt in de MRI-scanner. Een MRI-scanner maakt behoorlijk veel geluid. “De eerste keer dacht ik: staat er nou techno muziek op? Nee dit was het geluid van de MRI-scanner”, zegt Hugo lachend.
“De gehele testdag vroeg ik mij af wat ze precies aan het onderzoeken zijn. Tijdens het tweede en derde meetmoment probeerde ik het elke keer iets beter te doen. Ik ging echt een competitiestrijd met mezelf aan. Waarom? Ik heb eigenlijk geen idee”.
Tijdens het derde meetmoment werkte Hugo al een lange tijd thuis vanwege corona. Hij begon met zijn nieuwe baan als adviseur bij een woningcorporatie en sprak weinig collega’s. “Ik kwam in een soort isolement terecht. Veel thuiswerken en weinig bewegen. Tijdens de fietstest merkte ik conditioneel dat ik lange tijd niets meer had gedaan”, zegt Hugo.
Welke dertiger is gezonder?
Hugo is heel nieuwsgierig naar de resultaten en zou het interessant vinden om te weten of dertigers in een bepaalde beroepsgroep gezonder zijn dan in een andere beroepsgroep. Heeft een topsporter bijvoorbeeld veel beter gescoord op bepaalde testen?
Een steentje bijdragen aan de wetenschap was een belangrijke motivatie van Hugo. Daarom vindt hij het ook zo leuk om andere dertigers te enthousiasmeren. Hoe meer dertigers er mee doen, hoe meer resultaten eruit komen.
Doe mee aan draag een steentje bij aan de wetenschap. Doe dit net als Hugo samen met je vriend, vriendin, partner of collega.
Doe het samen en doe het nu!
Mei 2022
Deelnemer Alex ‘Ik wilde gewoon bij die 1000 dertigers horen!’
De 34-jarige Alexander uit Zetten is in oktober verhuist, heeft drie maanden geleden een kind gekregen en is anderhalve maand terug van baan gewisseld! Dat dertigers veel levensgebeurtenissen meemaken wisten we al, maar zoveel in een korte tijd is best uitzonderlijk. Is dat de reden waarom Alexander is mee gaan doen met deze studie? Hij vertelt je er meer over!
Alex, zoals hij zichzelf graag noemt, is een kersverse vader uit het Overbetuwse Zetten. Sinds oktober woont hij hier met zijn vrouw. Hij doet mee omdat hij graag onderdeel wil zijn van de wetenschap. ‘Ik wil gewoon bij die 1000 dertigers horen! En ik ben benieuwd welke conclusies eruit komen. Is het bijvoorbeeld zo dat je je echt beter gaat voelen als je je eetpatroon verandert?’, vraagt hij zich af.
De 34-jarige software tester vindt het heel leuk om vader te zijn. ‘Het is zo mooi om de veranderingen van dag tot dag van je kind te zien. Ik hoorde van tevoren dat je nooit meer goed slaapt als je een kind hebt, gelukkig valt dat mee!’ aldus de jonge vader. We vroegen ons wel af of je bij al die veranderingen ook nog wel mee kunt doen aan zo’n intensieve studie. Dat blijkt voor Alex geen probleem te zijn.
‘Ik ben best een chaoot, een warhoofd soms, dus ergens dacht ik…als dat maar goed gaat met de thuismetingen. Maar het valt me erg mee. Het werkt eigenlijk soort van meditatief! Alleen het beantwoorden van de vragen op de Healthy Brain Study app op mijn telefoon ging niet zo goed. Gelukkig kreeg ik een telefoon van jullie te leen, zodat het bij het tweede meetmoment een stuk beter ging. Verder kon ik de metingen goed combineren met de drukte van een baby. Je moet het gewoon doen!’
Alex, 34 jaar, Zetten
Alex heeft inmiddels twee meetmomenten achter de rug. Dus dat betekent naast de thuismetingen ook al twee dagen op het lab. ‘Die dagen zijn erg leuk. Ik merk vooral dat ik competitief ben, mezelf wil verbeteren ten opzichte van het vorige moment. Ik hield de pijnprikkel bijvoorbeeld langer vol de tweede keer. Daar word ik blij van. Ook mijn conditie is beter geworden, ondanks de misschien iets kortere nachten’, lacht Alex. Ook was Alex nooit zo bezig met risico’s, maar door de testdagen ben ik me er wel bewust van geworden dat ik toch wat risicomijdend ben geworden.’
Na de testdag vullen de deelnemers nog een aantal vragenlijsten in en voeren ze ook een aantal computertaken uit. Dit alles vanuit huis. Vaak duurt het wel een aantal uur voordat al deze taken zijn gedaan. ‘Het is wel wat werk’, geef Alex aan, ‘Maar als je er even goed voor gaat zitten kun je het wel in een paar uur afronden. Ik denk nooit te lang na over de vragen. Ik geef gewoon het antwoord dat het eerste in mij opkomt’.
‘Als het je leuk lijkt om met een groot wetenschappelijk onderzoek mee te doen én je wilt meer over jezelf leren tijdens de studiedagen op het lab? Dan moet je zeker mee doen!’, aldus Alex. ‘Je ziet zo ook wat er achter de schermen bij een onderzoek gebeurt en je krijgt ook nog eens een mooie vergoeding!’
Doe mee en draag bij aan een gezondere en gelukkigere samenleving!
Juli 2022
Deelnemer Kees ‘Ik ben benieuwd naar het effect van social media op het brein van een dertiger’
Kees, 37 jaar, woont in Elst (Gelderland) en heeft zich in november vorig jaar aangemeld voor de Healthy Brain Study. Kees heeft nu twee momenten volbracht en deelt graag zijn ervaringen met andere (toekomstige) deelnemers. “Het is een combinatie van iets doen voor de wetenschap en je eigen lichaam iets beter leren kennen”. Dat is voor hem dan ook een van de redenen om mee te doen aan de Healthy Brain Study.
Kees zag zijn collega met verschillende thuismeters om en was gelijk nieuwsgierig. “Naar mate mijn collega enthousiast vertelde, werd ik ook steeds enthousiaster. Ik ben nieuwsgierig naar hoe mijn lichaam in elkaar zit. De combinatie van iets doen voor de wetenschap en je eigen lichaam iets beter leren kennen was mijn motivatie om mee te doen”, legt Kees uit.
Slapen met een slaapband
Alle deelnemers worden een jaar lang gevolgd. In dat jaar heb je drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit ongeveer vier maanden tijd. Elk meetmoment begint met een week van thuismetingen en sluit je af met een testdag op het lab. Tijdens deze week draag je ook een week lang, elke nacht, een slaapband. “In de eerste nacht had ik de slaapband niet goed aangezet, waardoor hij een heel fel lampje gaf. Mijn vriendin grapte dat ze naast een ambulance lag. De volgende dag heb ik nog een keer goed naar de handleiding gekeken en hem goed aangezet en toen was het felle licht weg”, zegt Kees lachend.
Beweegmeter op je bovenbeen
De teamgenoten van Kees zijn voetbalteam waren wel nieuwsgierig naar wat Kees voor klein apparaatje op zijn bovenbeen had zitten. Dit is de beweegmeter. Deze wordt gebruikt om het beweeggedrag in kaart te brengen. De mate van zitten en bewegen kan invloed hebben op de gezondheid van je hersenen. Het apparaatje wordt 8 dagen gedragen om inzicht te krijgen in iemands beweegpatroon. “Ik heb ze uitleg gegeven over de beweegmeter en ik heb ze geprobeerd te enthousiasmeren om ook mee te doen aan het onderzoek”.
In die week vul je ook vragenlijsten in via een app op je telefoon. Hiermee kunnen we vragen beantwoorden als: Wat is het effect van een sterk wisselende stemming over de dag op later gedrag of zelfvertrouwen? “Ik heb een drukke baan dus soms lukte het mij niet om de vragenlijsten in te vullen. Dit vond ik het lastigste en gaf mij de meeste onrust. Je krijgt iedere dag een motiverend berichtje. Dit helpt wel”, aldus Kees.
Echo van je halsslagader
De testdag is een vol programma. “De opdrachten worden goed uitgelegd en de begeleiding is goed. De combinatie van actieve en minder actieve testen is prima en daardoor is de testdag goed vol te houden”, aldus Kees.
Tijdens deze dag wordt er ook een echo gemaakt van je halsslagader. Met deze test meten we de reactie van de halsslagader op een pijnprikkel. Dit zegt iets over de halsslagader, die zorgt voor de belangrijkste toevoer van bloed naar de hersenen. “Het is heel interessant om te zien hoe ver je kan gaan. Je merkt tijdens het tweede meetmoment ook echt dat je jezelf uitdaagt”, vertelt Kees.
Kees, 37 jaar, Elst (Gelderland)
Hersenfoto
Tijdens de testdag wordt er ook een foto van je hersenen gemaakt. Door een nare ervaring uit het verleden vond Kees de hersenscan best wel spannend.
“Ik had het warm en was heel zenuwachtig. Dat was even niet zo prettig. Toen heb ik mijn schoenen en trui uit gedaan, zodat ik comfortabel lag. Daarna was het prima. Het was zelfs zo ontspannend dat ik bijna in slaap viel. Het is gewoon even wennen”, aldus Kees.
Effect van social media
Tijdens het onderzoek krijg je ook vragen over je social media gebruik. “Ik heb zelf twee jonge kinderen van 2 en 4 en mijn grootste angst is dat social media een negatief effect (denk aan pesten) heeft op de toekomst van mijn kinderen. Alles ziet er perfect uit, iedereen verwacht van elkaar het ideale huis, de mooiste inrichting, het perfecte lichaam. Ik ben heel benieuwd wat social media daadwerkelijk voor effect heeft op je brein”, legt Kees uit.
Doe mee en draag bij aan een gezondere en gelukkigere samenleving!
Juli 2022
Deelnemer Mark ‘Met mijn deelname wil ik bijdragen aan meer inzicht op wat een werkomgeving voor invloed kan hebben’
‘Wat wil ik nu in mijn werkzame leven?’ Dat was één van de grote vragen die deelnemer Mark kreeg tijdens de corona pandemie. Dit was voor hem de trigger om mee te doen met de Healthy Brain Study. Benieuwd naar Marks verhaal? Lees het hier verder.
De 32-jarige Mark uit Groesbeek meldde zich in november 2020 aan voor de Healthy Brain Study, midden in de corona pandemie. ‘Ik zag de advertentie op Facebook. Het leek me altijd al een keer leuk om mee te doen aan onderzoek, om zo meer inzicht in je gezondheid te krijgen, dus ik dacht ik meld me aan’, aldus Mark.
Dat door het thuis werken een groot deel van Marks werk weg viel, zette hem aan het denken. ‘Ik was al negen jaar werkzaam als werktuigbouwkundige. Door corona werkte ik veel thuis en ik merkte dat er daardoor veel sociale dingen van het werk wegvielen. Eigenlijk vond ik nog maar 20% van mijn werk leuk!’ Hij twijfelde over een studie biomedische wetenschappen, omdat gezondheid hem interesseerde, maar uiteindelijk is hij begonnen met een omscholingstraject tot software developer. ‘Sinds 6 maanden werk ik als software engineer en haal ik echt weer voldoening uit mijn werk, dat is heel fijn!’, aldus Mark. ‘Met mijn deelname hoop ik dus bij te dragen aan meer inzicht op wat een werkomgeving voor invloed op de mens kan hebben.’
Elk meetmoment van Mark begon met de week met thuismetingen. ‘Op zich gingen de metingen goed. Ik vond het ook wel geinig. Helaas werkte de slaapband tijdens de eerste week met thuismetingen niet zo goed. Dat ging gelukkig wel goed tijdens het tweede en derde meetmoment. Ook kreeg ik goede instructies. Ik wist daardoor precies wat ik moest doen.’ Naast het dragen van thuismeters moest Mark ook een week lang vragen beantwoorden via een app op zijn mobiel. ‘Dit ging de eerste dagen prima. Ik haalde makkelijk 7 tot 8 vragenlijsten per dag. Op een gegeven moment wordt het wel eentonig om constant dezelfde vragen te beantwoorden, maar ja het hoort erbij.’
Na de weken met thuismetingen vonden de testdagen op de Radboud Campus plaats. ‘Die dagen waren echt super leuk’, vertelt Mark. ‘Tijdens de corona pandemie heb ik deze dagen echt als uitjes ervaren. De dagen zijn zo anders dan wat je gewend bent. De onderzoeken/testjes zijn heel interessant en de MRI scanner (hersenfoto) werkte voor mij heel ontspannend.’ Tijdens bepaalde testen wordt ook je pijngrens gemeten. ‘Ik speelde echt een wedstrijd tegen mezelf’, vervolgt Mark, ‘Ik wilde het de tweede en derde keer langer volhouden dan de eerste keer. Bijzonder om te merken hoe dat dan bij mij werkt. Ik ben blijkbaar toch behoorlijk competitief ingesteld’, lacht hij.
Mark vond het dus interessant om op deze manier meer inzicht in zichzelf te krijgen. Daarvoor hebben we ook het online platform MijnDertigersbrein ontwikkeld. Via MijnDertigersbrein krijgen deelnemers inzicht in een deel van resultaten. Bijvoorbeeld de uitslag van de fietstest. Hier staat dan ook een toelichting bij hoe fit je bent. Gedurende de looptijd van het onderzoek worden steeds meer resultaten teruggekoppeld.
Door zijn deelname heeft Mark zelf ook onderzoeksvragen bedacht. ‘Wat heeft een ongelukkige werkomgeving voor invloed op het brein?’ Deze vraag wordt toegevoegd op de website ikonderzoekmee.nl. Op deze site kunnen deelnemers en andere geïnteresseerden hun eigen onderzoeksvragen delen. Vervolgens kan bij deze onderzoeksvragen worden aangegeven in hoeverre anderen deze interessant vinden. Op deze manier komen de ideeën niet alleen vanuit de onderzoekers, maar kun je ook zelf aangeven wat je belangrijk vindt.
Mark wil andere dertigers zeker aanmoedigen ook met de studie mee te doen: ‘Je draagt zo bij aan een mooi wetenschappelijk onderzoek, waardoor jezelf in de toekomst ook meer inzicht krijgt. En het zijn gewoon hele leuke dagen op het lab!’
April 2022
Deelnemer Desiree 'Het mooie van dit onderzoek is dat iedereen mee kan doen. Dat het echt een afspiegeling is van de samenleving'
Samen met ruim 400 andere deelnemers draagt deelnemer Desiree graag bij aan de Healthy Brain Study. Met de resultaten van het onderzoek willen onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Ze vertelt je graag over haar ervaringen met de Healthy Brain Study.
“Ik hoorde over de studie van een vriendin. Zij deed al mee en was er positief over. Maar toen ik de advertentie op Facebook zag, gaf dat de doorslag”, aldus Desiree. “Ik wil graag bijdragen aan onderzoek. Het mooie van dit onderzoek is dat iedereen mee kan doen. Dat het echt een afspiegeling is van de samenleving”.
Even wennen aan alle bandjes en sensoren
Binnen een jaar tijd doen deelnemers mee aan drie meetmomenten. Ieder meetmoment start met een week thuismetingen. Desiree: “Het was wel even wennen met al die bandjes en sensoren. Maar gelukkig zijn er duidelijke instructies. Als je die opvolgt komt het wel goed. Maar het is ook heel fijn dat er altijd mensen bereikbaar zijn. Zo kreeg ik bijvoorbeeld een allergische reactie op de pleister van de beweegmeter. Gelukkig werd dit snel opgelost!”.
Naast het dragen van de beweegmeter, slaapband en horloge krijgen deelnemers ook een week lang meldingen op hun telefoon. Op die momenten krijg je korte vragenlijsten over hoe je je voelt en wat je met wie aan het doen bent. “Ik werkte bij het eerste meetmoment de hele week thuis, dus ik kon toen ook goed alle vragenlijsten invullen. Bij het tweede meetmoment verwacht ik dat ik meer op kantoor werk en dan zal het waarschijnlijk iets lastiger zijn. Maar ik kan het natuurlijk ook afstemmen met mijn collega’s dat ik deze lijsten voor het onderzoek moet invullen”, aldus Desiree.
Testdag maakte indruk
Na de week met thuismetingen volgt de testdag. “Dit was een heel enerverende dag!”, aldus Desiree. “De dag heeft echt indruk op me gemaakt. Zo veel nieuwe ervaringen maak je mee. Ik was dus echt moe, maar voldaan na de dag.” De computertaken zijn Desiree het meeste bijgebleven. “Die zijn echt leuk. Het maakt me zo nieuwsgierig. Wat zit erachter? Wat willen ze bij mij meten? Daar heb ik helaas niet altijd een antwoord op gekregen, maar dat mag natuurlijk ook niet. Verder vond ik het leuk om andere dertigers te ontmoeten. Je maakt met een aantal anderen zo’n unieke dag mee en dat verbindt ook wel. Verder vond ik de begeleiding ook heel prettig. Je stelt je toch best kwetsbaar op ten opzichte van zo’n onderzoeksmedewerker en dan is het gewoon heel fijn dat je zo op je gemak wordt gesteld.”
Vragenlijsten achteraf
Het meetmoment wordt afgesloten met het beantwoorden van vragenlijsten en het doen van een aantal computertaken. Dit kun je gewoon vanuit huis doen. “Je krijgt de uitnodiging voor deze vragenlijsten na afloop van je testdag. Nadat ik de reminder ontving ben ik meteen aan de slag gegaan. Op een zondagochtend heb ik ze af kunnen ronden. Het is niet super veel werk, maar je moet er wel even voor gaan zitten”, aldus Desiree.
Inzicht
Door haar deelname heeft Desiree nieuwe inzichten opgedaan. “Het mooie was dat het invullen van vragenlijsten op mijn mobiel mij nieuwe inzichten gaven. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik op sommige dagen echt laag in mijn energie zat. Daarnaast bleek uit de testdag ook dat ik niet in de MRI kon vanwege mijn postuur. Dat zette mij echt aan het denken. Wat als ik nu voor medisch onderzoek eigenlijk in de MRI zou moeten, maar dat kan niet? Daarom ben ik nu meer gaan sporten en voel me al een stuk fitter!”
September 2021
Deelnemer Jaka 'Ik zou als het ware een kijkje in mijn eigen hoofd krijgen. Dat is toch geweldig!'
Tijdens de lockdown kon Jaka zijn beroep niet uitoefenen. Hij zocht daarom naar een andere nuttige invulling van zijn beschikbare tijd. Tijdens zijn zoektocht kwam hij de Healthy Brain Study tegen. Dit leek hem erg interessant. Hij vertelt je graag waarom!
“Toen ik online de Healthy Brain Study tegenkwam, via Facebook geloof ik, bleek het een onderzoek over met name het brein te zijn. Ik zou als het ware een kijkje in mijn eigen hoofd krijgen. Dat is toch geweldig, dat je kunt zien hoe je eigen hoofd in elkaar zit.”
Goede uitleg
“Vanaf het begin af aan was alles heel duidelijk”, vervolgt Jaka zijn verhaal. “De informatie die je krijgt voordat je begint met het onderzoek is heel uitgebreid. Als je bijvoorbeeld niet meer weet hoe een activiteitenmeter werkt, vind je dat in het instructiemapje. Of je kijkt naar het instructiefilmpje op de website. Je krijgt ook smsjes die je eraan herinneren wanneer je met welke meter moet starten in de week met thuismetingen. Dat heb ik als heel prettig ervaren.”
Meedoen met de Healthy Brain Study betekent dat je drie keer per jaar naar de Radboud Campus komt voor een dag op het lab. Een week voorafgaand aan die dag doe je een week met thuismetingen. Na afloop van de testdag, heb je nog twee weken de tijd om thuis vragenlijsten te beantwoorden en computertaken te doen. Dit herhaalt zich dan nog twee keer. Hier zit ongeveer 4 maanden tussen.
Tijdens het eerste meetmoment had Jaka alle tijd voor het onderzoek. Tijdens het tweede meetmoment was hij al weer volop aan het touren met de band waarin hij speelt. “Bij het tweede meetmoment was het wel een beetje puzzelen met de activiteitenmeters. Maar het is gelukkig maar een week, dus dat was te doen. Ik baalde er af en toe wel van dat ik de vragen via de app op de telefoon niet zo goed kon beantwoorden als bij het eerste meetmoment.”
Metingen op de Radboud Campus
De testdagen op de campus zijn Jaka tot nu toe goed bevallen. “Over het algemeen waren de onderzoekjes en taken die ik moest doen heel leuk. Vooral het zelf bepalen van mijn pijngrens. Ik wilde tijdens de tweede testdag ook echt mijn grens verleggen ten opzichte van het eerste meetmoment!” Minder leuk vond hij de bak met ijswater. Dit voelde onprettig, maar ook de tweede keer viel dit mee ten opzichte van de eerste keer. “Wat de dag ook leuk maakt is de prettige begeleiding. Ik kreeg tijdens de eerste testdag op het lab een paniekaanval in de MRI. Ik werd heel goed opgevangen en voelde bij de tweede testdag ook totaal geen druk om de MRI in te moeten. We hebben toen echt de tijd genomen en het lukte toch een hersenfoto te maken!”
Na de testdagen is Jaka de vragenlijsten gaan invullen en de computertaken gaan doen. “Het is wel fijn dat je hier twee weken de tijd voor hebt. Je hebt dan altijd wel een uurtje om een deel van de vragenlijsten en taken te doen.” In totaal duren de vragenlijsten en computertaken ongeveer vier uur in twee weken. Na de laatste testdag komen er ook nog extra taaltaken bij.
Andere dertigers zouden zich volgens Jaka ook aan moeten melden, omdat meedoen aan de Healthy Brain Study een unieke kans biedt om meer over jezelf te leren. “Je maakt zo veel interessante dingen mee en het kost je niet heel veel energie. Je krijgt er veel inzichten voor terug en je doet er ook nog iets goeds mee!”
September 2021
Deelnemer Peter 'Het is relatief eenvoudig om eraan mee te doen'
Via zijn werkgever De Boer Machines Nederland B.V. kwam Peter in aanraking met de Healthy Brain Study. Twee medewerkers van de Healthy Brain Study gaven een presentatie en dat sprak hem meteen aan. Lees hier meer over Peters ervaringen!
“Ik vind de doelstelling van het onderzoek heel interessant, namelijk dat onderzoekers echt een stap maken in het begrijpen van het brein. Het brein heeft zoveel invloed op mensen. Hoe precies, dat is heel interessant om te weten”, aldus Peter. “Het voelt gewoon heel goed om hier een bijdrage aan te leveren”, vervolgt Peter zijn verhaal. “Het is relatief eenvoudig om eraan mee te doen. En natuurlijk is het heel prettig dat mijn werkgever De Boer Machines Nederland B.V. mij de mogelijkheid geeft de dagen op het lab onder werktijd te doen.”
Maatschappelijk betrokken organisaties
Naast De Boer Machines Nederland B.V. zijn er meerdere organisaties die de studie een warm hart toedragen. Uit maatschappelijke betrokkenheid geven zijn hun medewerkers extra verlof zodat deze dertigers onder werktijd kunnen deelnemen aan (een deel van) de testdagen. Deze organisaties dragen zo ook bij aan een maatschappij met gelukkigere, gezondere en meer weerbare mensen.
Thuismetingen
Deelnemers aan de Healthy Brain Study worden binnen een jaar tijdens drie meetmomenten gevolgd. Ieder meetmoment bestaat uit een week met thuismetingen en een testdag op de Radboud Campus. Na afloop van deze testdag vullen deelnemers nog een aantal vragenlijsten in en voeren ze computertaken uit. De thuismetingen vond Peter goed te doen. “Het instructiemapje was erg duidelijk. En als ik niet begreep hoe een activiteitenmeter werkte of wat een lichtje betekende, dan stuurde ik een mailtje of belde ik en dan werd je meteen goed geholpen.” Ook moest Peter allerlei lichaamsmaterialen verzamelen in de week met thuismetingen. “Ontlasting verzamelen was wel nieuw voor mij. Maar ook hiervoor was de toelichting duidelijk, dus dat ging vrij goed”.
Testdag op de Radboud Campus
“Tijdens de testdag op de campus merk je echt hoe divers en hoeveel diepgang het onderzoek heeft. Dat is zo interessant! Alle testjes en opdrachten waren interessant. De begeleiding was ook heel prettig. Vanaf het begin voel je je welkom en gewaardeerd. Dat gevoel blijft de hele dag. Tijdens de eerste testdag ging de bloedafname niet goed, ik werd duizelig. De medewerkster stopte meteen met de bloedafname, en zorgde ervoor dat ik binnen 10 minuten weer rechtovereind stond. Er wordt dus goed voor je gezorgd.”
Vragenlijsten en taken na de testdag
Na de testdag ontving Peter nog vragenlijsten en computertaken. “Het invullen van de vragenlijsten ging redelijk goed. Sommige lijsten waren wel erg lang. Verspreid over twee dagen was het wel goed te doen”, aldus Peter.
Doe ook mee!
Peter wil andere geïnteresseerde dertigers nog één ding meegeven: “Als je wetenschappelijk onderzoek een warm hart toedraagt, doe dan gewoon mee!
Deelnemer Rick 'Ik werk ook bij een stichting die onderzoek bevordert. Dus ik dacht hoe meer data er wordt verzameld hoe beter.'
Samen met ruim 400 andere deelnemers draagt Rick als deelnemer bij aan de Healthy Brain Study. Met de resultaten van het onderzoek willen onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Rick vertelt je meer over zijn ervaringen met de Healthy Brain Study en zijn drive om zoveel mogelijk data te verzamelen.
Rick (38 jaar) kent de studie via een oud-collega. Toen hij over de studie hoorde is hij zich er meer in gaan verdiepen. “Wetenschappelijk onderzoek vond ik al heel interessant. Ik werk ook bij een stichting die onderzoek bevordert. Dus ik dacht hoe meer data er wordt verzameld hoe beter. En dat kost mij maar een paar dagen tijd in een jaar”, aldus Rick. “Bovendien fascineren hersenen mij. Ons hele lichaam wordt door ze aangestuurd. De hersenfoto die je krijgt vind ik dan ook erg interessant!”
Meedoen zet aan tot zelfbewustzijn
“In het begin heb ik me wel een beetje op de lengte van de vragenlijst vooraf bekeken. Ik dacht dat is wel in 10 minuten klaar. Maar ze willen veel van je weten en dan ga je dus goed nadenken over jezelf. Hoeveel eet ik? Hoeveel drink ik? Hoeveel beweeg ik? Deze vragen dragen echt bij aan zelfbewustzijn.”
Hoe meer data hoe beter!
Naast het dragen van verschillende thuismeters, beantwoordde Rick ook vragen via een speciale app. “Een week lang krijg je 10 meldingen per dag. Je vult dan korte vragenlijsten in. In het begin was ik er zo op gefocust dat ik me schuldig voelde als ik tijdens het autorijden een melding mistte. Hoe meer data hoe beter! Mijn doel was dan ook om het de volgende dag minstens zo goed of nog beter in te vullen. Ik heb het ook op het werk aangegeven dat ik meedeed met de studie. Daardoor voelde het voor mij ook niet vervelend om even de tijd te nemen om de vragen te beantwoorden.”
Dag op het lab
Rick houdt vooral positieve ervaringen over aan zijn dagen op het lab. “Ik was vooral benieuwd wat ik allemaal moest doen en vooral waarom! Met name de lichaamsmetingen. De onderzoeksmedewerker legde alles goed uit en lichtte toe wat kon. De computertaken waren ook erg leuk om te doen. De dag zit er zo op. Maar acht uur is ook wel lang genoeg.”
In november ’21 heeft Rick zijn laatste testdag. Waar hij vooral naar uitkijkt zijn de computertaken waarbij keuzes gemaakt moeten worden. Hier kunnen deelnemers ook wat extra’s mee verdienen. Het stoppen van zijn hand in een bak met ijskoud water vindt Rick het minst leuke aan de testdag. “Gelukkig viel het de tweede keer mee. Je bent er dan al meer op voorbereid”.
Tijdens de testdag worden alle deelnemers één op één begeleid door een onderzoeksmedewerker. “Die begeleiding is heel prettig. Ze maken alles zo makkelijk en plezierig mogelijk voor je”, aldus Rick.
Vragenlijsten achteraf
Het meetmoment wordt na de week met thuismetingen en de testdag afgerond met vragenlijsten. “Wat tijd betreft vergt dit nog wel een paar uur van je. Het is dus belangrijk dat je dit goed inplant, dan is het zeker goed te doen. En de herinneringsmail wil ook wel helpen”, aldus Rick.
MijnDertigersbrein
Rick heeft de resultaten van zijn eerste twee meetmomenten inmiddels terug kunnen zien in MijnDertigersbrein. Dit is een persoonlijke online omgeving waar bepaalde resultaten van de meetmomenten in komen te staan. “Ik ben heel benieuwd of mijn uren in de sportschool zichtbaar zullen zijn tussen meetmoment 2 en 3. De metingen van het vet en spierpercentage laten hopelijk een daling een stijging zien!”
Help de wetenschap verder
Waarom Rick de studie aanbeveelt bij andere dertigers? “Je krijgt deze mooie kans om de wetenschap verder te helpen. Hoe meer data, hoe beter het is voor het onderzoek. Het kost je maar een paar dagen van je tijd in het jaar. Ook kun je zo op een leuke manier meemaken wat er allemaal voor onderzoekstechnieken zijn. Daarnaast leer je ook meer over jezelf. Dat is mooi meegenomen!”
Deelnemer Marsha 'Je helpt zo samen de wetenschap verder en daar hebben we allemaal baat bij!'
Marsha is één van de 1000 dertigers die helpen het Dertigersbrein te ontrafelen. Door bij te dragen aan de Healthy Brain Study kunnen onderzoekers van de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Het onderzoek bestaat uit drie meetmomenten in het jaar. Ieder meetmoment bestaat uit een week met thuismetingen, een testdag op het lab en het thuis achteraf vragenlijsten invullen. Ze deelt graag haar ervaringen met het eerste meetmoment.
Als kind was Marsha al betrokken bij onderzoek op de Radboud Campus. Haar ouders meldden haar als baby aan voor een KNO onderzoek en daar heeft ze tot haar 18e jaar aan meegedaan. “Ik was al op vroege leeftijd betrokken bij het onderzoek op de campus. Dus toen ik de advertentie over de Healthy Brain Study op Facebook zag hoefde ik er ook niet over na te denken. Als namelijk iedereen een keer meedoet aan een onderzoek, dan helpen we samen de wetenschap een stuk verder!”, aldus Marsha.
Thuismetingen wennen snel
Toen Marsha het pakket met thuismeters ontving, schrok ze wel even van de omvang van het pakket. “Het leek behoorlijk veel en hoe zat het ook al weer? Gelukkig zat er een uitgebreid instructieboekje bij waarin alles duidelijk werd uitgelegd. Het went ook heel snel. Je hebt eigenlijk niet eens door dat je ze draagt. Het horloge is net een smartwatch en die draag ik ook. Verder ben ik in mijn slaap best wel beweeglijk, dus de slaapband is niet altijd even goed blijven zitten”, aldus Marsha. Naast het dragen van verschillende meters beantwoordde ze ook een week lang meerdere korte vragenlijsten per dag op haar mobiel. “Ik werk op een callcenter, dus ik bel veel en kan niet continu op mijn eigen telefoon kijken. Ik probeerde er onder werktijd wel zo veel mogelijk in te vullen. Eenmaal thuis was het heel makkelijk om de vragenlijsten te beantwoorden. Ik was wel blij dat dit niet een week langer duurde!”.
Ook worden er in de week met thuismetingen lichaamsmaterialen verzameld. “Speeksel en urine heb ik geen moeite mee. Maar mijn eigen ontlasting opvangen vond ik in het begin wel een vies idee. Ik dacht hup schouders eronder! En achteraf denk ik, waar heb ik me nou eigenlijk druk over gemaakt?”
Het maken van een hersenfoto is fascinerend
“Dit was echt een super leuke dag. Ik wist natuurlijk niet wat er precies zou gebeuren, maar alles was heel goed geregeld. Zelfs met heerlijk ontbijt en uitgebreide lunch!” Tijdens de testdag komen deelnemers acht uur lang naar de Radboud Campus voor diverse testen en taken. We maken onder andere ook een hersenfoto van je. Hiervoor lig je in een MRI. “Dit fascineerde me heel erg. Het is namelijk spannend om in zo’n smalle tunnel te gaan en er is best wat lawaai om je heen en toch kun je dan zo ontspannen zijn!”, aldus Marsha. Ook de computertesten vond ze leuk om te doen: “Het zijn veel verschillende testen. Soms begon ik wel aan mezelf te twijfelen. Doe ik het nu wel goed? Zie ik het nu goed? De dag was erg gevarieerd en ging ontzettend snel voorbij!”
Na de testdag
Als de testdag is afgerond, ontvangen de deelnemers nog een aantal vragenlijsten en computertaken die ze in twee weken thuis kunnen afronden. “De vragenlijsten en computertaken waren erg leuk om te doen. Ik had het in eerste instantie even gemist, maar gelukkig kreeg ik een herinnering. Toen heb ik het in twee etappes gemaakt. Ik was er zo’n 2 a 3 uur mee bezig.”
Samen komen we verder!
Tijdens de studie leer je ook weer nieuwe dingen over jezelf. “Doordat je in totaal nieuwe situaties komt vraag je jezelf af waarom doe ik dit op deze manier? Of waarom denk ik zo?” Verder vindt Marsha dat iedere dertiger zou mee moeten doen aan dit onderzoek. “Je helpt zo samen de wetenschap verder en daar hebben we allemaal baat bij!
Deelnemer Roy “Ik ben een geluksvogel dat ik zo’n unieke ervaring mag meemaken!”
In juli heeft deelnemer Roy zijn tweede meetmoment voor de Healthy Brain Study. Roy is één van de 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving die een jaar lang worden gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Zijn ervaringen deelt hij graag met je!
Roy werd op de studie geattendeerd door abriposters in de stad. Toen hij later de advertentie zag op Facebook, meldde hij zich aan. “Het is een heel interessant, maar ook heel leuk onderzoek! Ik zie regelmatig die professor Erik Scherder op tv en ik dacht nu kan ik echt meedoen aan een onderzoek in de praktijk”, aldus Roy. “Daarnaast geloof ik ook echt in het doel. Met elkaar een databron verzamelen waarmee verder onderzoek naar de hersenen kan worden gedaan.”
Thuismetingen
Voor ieder meetmoment worden verschillende bijdragen van de deelnemer verwacht: een week met metingen in het dagelijks leven, gevolgd door een volledige dag op het lab en het meetmoment wordt afgesloten met het beantwoorden van vragenlijsten. “Toen ik de doos met activiteitenmeters thuis ontving, was het wel overweldigend. Ik dacht ook even ‘waar ben ik aan begonnen?’, maar toen ik alles rustig doornam, was het weer helemaal duidelijk wat er van mij verwacht werd. Natuurlijk was alles mij ook goed uitgelegd tijdens het intakegesprek, maar ze dan daadwerkelijk gaan dragen is toch even spannend.” Naast het dragen van de activiteitenmeters vullen deelnemers ook dagelijks een korte vragenlijst in een app in. Daarnaast verzamelen ze ook urine en ontlasting. “Bij het invullen van de vragen op de app ga je echt goed nadenken over jezelf. Dat is leuk om te doen. Bij het verzamelen van urine en ontlasting moest ik wel een drempel over. De uitleg was van tevoren goed en je weet waarvoor je het doet!”
Testdag
De testdag vond Roy het leukste onderdeel van het meetmoment. “De testdag was erg leuk om te doen. Een vriend van mij had op dezelfde dag een testdag. Dat is dan wel heel leuk om het tijdens de pauzes ervaringen te delen. Qua tijdsduur was het goed behapbaar. Je weet dat je er een hele dag bent, dus daar stel je je op in. Het was wel intensief, maar er waren voldoende pauzes en goede begeleiding.” De MRI-scan vond Roy het allerleukste. “Ik ben een geluksvogel dat ik zo’n unieke ervaring mag meemaken. Echt een cadeautje!”
Roy, 30 jaar, Financial controller/trainer, Nijmegen
Vragenlijsten achteraf
Na de testdag ontving Roy nog een mail met verschillende vragenlijsten. Hij had twee weken de tijd om ongeveer vier uur aan vragenlijsten in te vullen. “Het is dus wel handig om daarvoor tijd in je agenda te reserveren”, aldus Roy.
Dertigers doe mee!
Roy roept andere dertigers zeker op om mee te doen. “Het is zo’n leuke ervaring voor jezelf. Het is zo anders dan wat je normaal in je dagelijks leven doet. En je doet er ook nog iets goeds mee voor anderen.”
Deelnemer Anke ‘Je doet mee voor de samenleving maar ook voor jezelf!’
Anke, 31 jaar en moeder van de eenjarige Brett, heeft nu twee van de drie meetmomenten afgerond. Haar drijfveer om mee te doen aan de Healthy Brain Study is heel duidelijk: “Ik vind het een interessant thema en je kunt op deze manier ook iets doen voor de samenleving. Het voelt goed om daar een bijdrage aan te kunnen leveren. Maar je doet het ook voor jezelf. Je bent zelf die dertiger. Misschien komen er wel heel interessante dingen uit dit onderzoek, die ook voor jezelf relevant kunnen zijn. Het is eigenlijk een win-win situatie.”
Interesse in de studie
Ze werd getipt door een collega. “Zij zag een bericht over de studie op LinkedIn en vond dit wel iets voor mij. Ik ben zelf namelijk geïnteresseerd in neuromarketing en de werking van het brein. Ik heb toen op de website gekeken en aangegeven dat ik graag mee wilde doen. Op dat moment was ik zwanger, dus duurde het een tijdje voordat ik ook daadwerkelijk mee kon doen.”
Anke werkt sinds kort als docent communicatie aan de HAN in Nijmegen. “Ik heb een carrièreswitch gemaakt. Dit is precies zo’n voorbeeld waarbij er onderzocht wordt wat de invloed van zo’n belangrijke levensgebeurtenis is op je brein en hoe je je voelt.”
Inzicht in je meetresultaten
Tijdens het intakegesprek heeft ze aangegeven graag inzicht te krijgen in haar testresultaten. “Toen was het antwoord nog nee. Dat vond ik echt een gemiste kans.” Inmiddels kun je als deelnemer aan de Healthy Brain Study een groot deel van je testresultaten inzien via de online omgeving MijnDertigersbrein, denk aan resultaten als: lichaamsbouw, beweging en voeding. Deze resultaten geven je meer inzicht in je leefstijl. Door de verschillende meetmomenten kun je je resultaten vergelijken. “Het is erg leuk om dit te hebben”, zegt Anke enthousiast.
Anke, 31 jaar, docent communicatie, HAN Nijmegen
Thuismeters
Voorafgaand aan iedere testdag krijg je een doos met de thuismeters opgestuurd. “Dan open je de doos en denk je wel even, holy moly, dit moet ik allemaal gaan dragen”, zegt ze lachend. “Ik vind het prima om te doen maar ik ben ook altijd blij als de testweek voorbij is, dat zeg ik wel eerlijk.” Volgens Anke heeft de slaapband de meeste impact. “Mijn man, Mitch, lacht zich kapot. Mijn zoontje van 16 maanden hoor ik ’s nachts weleens. Ik loop dan naar zijn slaapkamer toe met mijn hand voor het lampje, omdat hij anders wakker wordt. Dat maakt het wel iets ingewikkelder, maar uiteindelijk valt het allemaal reuze mee en is dat prima te doen.”
De vragenlijsten in de app probeert ze zo vaak mogelijk te beantwoorden. “Dit lukt mij niet altijd, want ik geef les.” Wat ze kan invullen, vult ze in “Het kost maar eventjes van je tijd en je moet het gewoon even doen. Je weet waar je het voor doet.”
Intensieve maar superleuke testdag
Na de thuismetingen volgt de testdag op het lab. “Ik heb deze testdag als intensief ervaren. Aan het eind van de dag was ik best wel vermoeid maar het was wel superleuk.” Vóór haar eerste testdag heeft Anke nog nooit eerder in een MRI-scanner gelegen. “Ik hoorde dat het claustrofobisch en hartstikke eng is. Toen ik er eenmaal in lag viel het zó mee. Het was ergens ook wel heel leuk.” Door de nieuwe ervaring was dit het hoogtepunt van haar testdag.
Een testdag is qua tijd te vergelijken met een werkdag, “Je denkt iedere keer dat een dag van 8 uur best wel lang is, maar op het moment dat je dan een testdag doorloopt zit er zoveel afwisseling in. Voordat je het weet is het alweer voorbij.”
Vragenlijsten achteraf
Na de testdag op het lab krijg je een aantal vragenlijsten toegestuurd per e-mail. “Ik vind het wel leuk om deze in te vullen, omdat je dan weer even bewust bent hoe je je op dat moment voelt. Soms is het goed om daar even bij stil te staan”, zegt ze. “Het zijn flinke vragenlijsten maar ze zijn niet vervelend om in te vullen, omdat ze echt van toepassing zijn op jezelf.”
Vastberaden om de studie af te ronden
Anke zou heel graag vrijwilligerswerk doen, maar kan daar nu even niet de ruimte voor maken. “Ik vind het leuk dat ik op deze manier toch iets voor de samenleving kan doen. Het wekt mijn interesse. Het is een interessant onderzoek en ik ben benieuwd wat eruit komt.” Ze is dan ook vastberaden om de studie af te ronden, “Nu heb ik er al twee achter de rug. Het zou heel erg zonde zijn als je de derde niet meer doet”, aldus Anke.
Ben je door het enthousiaste verhaal van Anke ook geïnteresseerd in deelname aan de studie?
2021
Deelnemer Monique ‘Meedoen aan de studie is intens, maar absoluut de moeite waard!’
In november rondde deelnemer Monique haar eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study af. 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving worden een jaar lang gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Haar ervaringen deelt ze graag met je.
De Healthy Brain Study kwam op haar pad. Ze zag op de Facebook pagina van een vriendin dat ze meedeed aan de studie en dat leek haar erg interessant. ‘Meestal zie je onderzoek naar medicijnen, maar dat zie ik niet zo zitten, stel dat ik daar als jonge moeder bijwerkingen van krijg? Maar dit betrof een onderzoek zonder medicijnen, dat gaf me een veilig gevoel’, aldus Monique. Hersenen zijn het meest complexe orgaan volgens Monique, die zelf werkzaam is in de zorg. ‘We hebben nog zo weinig grip op de hersenen. Door mee te doen aan de studie wil ik een bijdrage leveren aan verder onderzoek ernaar’.
Informatie over de studie
Monique vond veel informatie op de website. ‘Op de website heb ik veel filmpjes bekeken. Onder andere de animaties over de verschillende testen, maar ook de filmpjes van andere deelnemers. Al met al kreeg ik hier een goed beeld van de studie. Ook tijdens het intakegesprek dat je nog hebt voorafgaand aan de meetmomenten werden bijvoorbeeld de meters voor de thuismetingen goed uitgelegd’, aldus Monique.
Bij het pakket met thuismeters dat alle deelnemers voorafgaand aan de metingen ontvangen was een mapje toegevoegd met meer informatie per meter. ‘Dat was heel fijn, want zo kon ik me goed voorbereiden’.
Monique, 33 jaar, medewerker GGD, Nijmegen
Thuismetingen
De eerste dagen was Monique heel bewust van het dragen van de meters. ‘Ik wilde alles graag goed doen. Ik was bang dat ik op verkeerde knopjes zou drukken en daardoor data zou missen, dus dat maakte het intensief. Na die paar dagen, was ik gewoon met mijn dagelijkse dingen bezig en minder met de meters’. Ook beantwoordde ze dagelijks, 10 keer per dag, een aantal vragen op haar mobieltje. ‘Voorafgaand aan deze week stond ik er niet zo bij stil dat ik dit ook moest doen. Het is prima gegaan. Soms kwam het niet goed uit deze vragen te beantwoorden, Maar dan was dat zo. Ik vond het motiverend dat ik elke dag een appje kreeg waarin stond hoeveel vragen ik had beantwoord.’
Testdag op het lab
Tijdens de drie meetmomenten in het jaar staat de testdag op het lab centraal. ‘De testdag heb ik heel leuk ervaren! De begeleiding was goed. Vooraf namen we de dag door en bij elke test was er voldoende uitleg. Op het einde van de dag was ik best moe. Door de variatie kon ik me wel goed focussen op bijvoorbeeld de verschillende computertaken. Tussendoor kreeg ik ook een goed ontbijt en uitgebreide lunch’. Veel deelnemers vinden de MRI scan het leukst, zo ook Monique: ‘Die hersenscan is echt bijzonder. Ik heb ‘m ook gedeeld met mijn volgers op Instagram! De hele dag was heel leerzaam, je leert namelijk ook van alles over jezelf. Maar de fietstest vond ik toch wel confronterend, dat vond ik minder leuk’.
Intens, maar de moeite waard
Net als de meeste andere dertigers heeft Monique een druk leven. Ze heeft een gezin met drie jonge kinderen en werkt daarnaast 24 uur per week bij de GGD Gelderland Zuid. Haar eerste meetmoment heeft ze als intens ervaren. ‘Het was een intense week. De thuismetingen vooraf, de testdag zelf en na afloop hiervan nog vragenlijsten beantwoorden vraagt best wat van je. Maar het is absoluut de moeite waard om zo een bijdrage te kunnen leveren. Hoe meer mensen meedoen, hoe completer het beeld wordt. Bijkomstig voordeel is dat je voor jezelf ook weer een beeld hebt waar je staat met je gezondheid!’
Deelnemer Ian ‘Ik ben heel benieuwd hoe levensgebeurtenissen je keuzes beïnvloeden, daarom doe ik mee!’
De belangrijkste reden voor Ian om mee te doen is dat hij zelf benieuwd is naar de uitkomsten. Waarom maakt de ene dertiger andere keuzes dan de andere? Waardoor wordt dat bepaald? “Mijn vriendin en ik doen allebei mee omdat in deze fase in ons leven allerlei levensgebeurtenissen plaats vinden. En wat is daarvan nou van invloed op de keuzes die je maakt? Dat houdt ons bezig en daarom doen wij zelf graag mee. En bovendien leer je zo meer over jezelf!”
Informatie
Ian en zijn vriendin werden op de studie gewezen door een gezamenlijke vriendin. “Toen we ervan hoorden zijn we op de website gaan kijken. Daar konden we alles op vinden. Ook kregen we voordat we echt ‘ja’ zeiden deelnemerinformatie toegestuurd.”
Thuismetingen
Voorafgaand aan iedere testdag, die je drie keer per jaar hebt op het lab, draag je een week lang thuismeters. Een beweegmeter op je been, een horloge en siliconenbandje om je pols en een slaapmeter om je hoofd. “We moesten wel even wennen aan de slaapmeter. Met z’n tweeën, mijn vriendin en ik doen tegelijkertijd mee aan de studie, geeft dat best veel licht.”, lacht Ian.
“Ik moest ook in die week dagelijks, tot 10 keer per dag, vragen op mijn telefoon beantwoorden. Het is leuk om te zien dat je bepaalde vragen later op de dag anders beantwoordt dan aan het begin van de dag. Bijvoorbeeld omdat er een bepaalde situatie is voorgevallen.”
Leuke testdag
De testdag heeft Ian erg leuk en interessant gevonden. “Alles vond plaats in een rustige sfeer en alles werd goed uitgelegd. Ik was af en toe aan het vissen naar achterliggende gedachten van testen, maar die antwoorden kreeg ik niet, omdat dit anders mogelijk mijn resultaten van een test zou beïnvloeden.”
Een testdag duurt een volledige werkdag, 8 uur lang. Deze vinden drie keer per jaar plaats, zodat er onderzocht kan worden hoe de testen door het jaar heen gedaan worden. In februari heeft Ian zijn tweede meetmoment. “Het is heel fijn dat dit op zaterdagen kan, zodat ik er geen extra vrije dag voor hoef te vragen.”
Grenzen verkennen
De testen tijdens deze dag zijn heel divers. Zo vond Ian de verschillende computertesten erg leuk, maar ook de testen waar je pijndrempels worden getest. “Ik ben dan heel benieuwd wat er in mijn lichaam gebeurt en waar mijn grens ligt. Het was ook erg leuk om dit te vergelijken met het resultaat van mijn vriendin. Wie heeft de hoogste pijngrens?”
Vragenlijsten achteraf
Na de testdag kregen Ian en zijn vriendin ook nog een aantal vragenlijsten. “Dat waren nog behoorlijk lange lijsten en daar hadden we eerlijk gezegd ook niet zo’n rekening mee gehouden. Hier moet je nog wel rekening houden met een aardige tijdsinvestering.”, aldus Ian. De vragenlijsten na iedere testdag duren ongeveer 4 uur en worden door deelnemers binnen twee weken ingevuld.
Wil je ook meedoen met de Healthy Brain Study en een bijdrage leveren aan een maatschappij met gelukkigere en gezondere mensen? Houd dan rekening met een tijdsinvestering van ongeveer 50 uur, verdeeld over drie momenten in een jaar.
Deelnemer Jacqueline 'Het is een unieke ervaring en je draagt bij aan de wetenschap!'
Onlangs nam deelnemer Jacqueline deel aan haar eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study. 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving worden een jaar lang gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Met de resultaten willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze en nog veel vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Jacqueline deelt graag haar ervaringen met je.
Deelnemer Jacqueline is enthousiast! En dat steekt ze niet onder stoelen of banken. “Ik ben zo benieuwd naar hoe het brein van dertigers werkt! Bijvoorbeeld is het echt zo dat omgevingsstoffen je keuzes beïnvloeden? En die hersenfoto, wie heeft nou zoiets? Dit is zo’n unieke ervaring. Je draagt bij aan de wetenschap en het is nog leuk ook!”
Thuismetingen
Binnen een jaar tijd worden deelnemers tijdens drie meetmomenten gevolgd. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters (een week lang) en beantwoorden van vragenlijsten, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis kunt doen. “Die thuismeters vielen reuze mee. Ik had wel de pech dat het 34 graden was”, lacht ze. “Daardoor gaf de beweegmeter wat lichte irritatie. De slaapmeter was minder vervelend dan ik had verwacht. Het was zelfs zo dat ik de meters miste toen ik ze eenmaal af moest doen. Zo makkelijk wen je eraan.” Jacqueline vult aan: “Daarnaast kreeg ik ook een week lang 10 meldingen per dag op m’n mobieltje om vragen te beantwoorden. Dit vond ik zelf het minst leuke om te doen.”
Testdag op de Radboud Campus
De dag op de Radboud Campus ervaren de meeste deelnemers heel positief. Je moet de dag wel nuchter beginnen in verband met het bloedprikken, maar daarna krijg je een ontbijt. Ook de lunch wordt verzorgd. Er vinden diverse testen en opdrachten plaats. Je doet een fittest op de fiets, gaat in de MRI-scanner en er vinden diverse computertaken plaats. “Je wordt de hele dag begeleid door een onderzoeksmedewerker. Die legt alles heel goed uit. Ze stellen je echt op je gemak. Het was wel even wennen om bepaalde onderdelen met mondkapje op te doen, maar fijn dat de corona voorzorgsmaatregelen zo goed zijn getroffen.” Er worden diverse materialen verzameld, zoals bloed, speeksel, urine en haar. “Ik schrok wel even van de pluk haar die werd afgeknipt, maar je ziet er gelukkig helemaal niks van!”. Het leukste vond Jacqueline de testen waar ze haar grenzen moest verleggen. “Bijvoorbeeld ik moest mijn hand in een bak ijswater doen. Na 1 minuut dacht ik, dit is niet leuk meer. Maar ik wilde volhouden. Dus zocht ik heel erg mijn eigen grenzen op om het toch vol te houden.”
Jacqueline, 32 jaar, woonachtig in Huissen, interieurverzorger
Tip voor toekomstige deelnemers
Jacqueline is zelf heel blanco naar de testdag gegaan. Dat adviseert ze andere deelnemers ook te doen: “Ga er zonder verwachtingen in, laat het op je afkomen, geniet van de dag en heb plezier!”
Deelnemer Anneke 'Door de ziekte van mijn vader weet ik hoe belangrijk het is aan onderzoek mee te doen.'
Onlangs nam deelnemer Anneke deel aan haar eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study. Met de resultaten van de studie willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Oftewel de Radboud campus onderzoekt hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Anneke vertelt je over haar deelname.
Motivatie
Annekes vader overleed in 2019 aan de gevolgen van de ziekte Parkinson. “Mijn vader was geïnteresseerd in diverse onderzoeken. Als Parkinsonpatiënt wilde hij echt een bijdrage leveren aan onderzoek naar het brein. Uit eigen interesse, maar ook als soort eerbetoon aan mijn vader wil ik nu een bijdrage leveren aan hersenonderzoek waar gezonde jonge mensen voor nodig zijn. En gelukkig hoefde er geen medicijnen voor de studie geslikt te worden, waardoor het voor mij een veilig onderzoek is.”
Anneke - 34 jaar - Docent - Nijmegen
Informatie
“Ik hoorde via Facebook over het onderzoek. Als dertiger voel je je dan toch aangesproken als er staat ‘Dertigers gezocht’. Er stond veel informatie op de site en tijdens het intakegesprek werd er van alles uitgelegd over de thuismetingen die je doet, voorafgaand aan een testdag. In een instructieboekje bij de thuismeters stond ook alles duidelijk uitgelegd, ik herkende weer wat er tijdens het intakegesprek door de onderzoeksmedewerker was uitgelegd.”
Thuismetingen
De thuismetingen gingen goed bij Anneke, maar omdat ze een gevoelige huid heeft, irriteerden sommige meters wel. “De beweegmeter plak je op je been en daar voel je verder niets van. Maar door de slaapmeter en het horloge irriteerde mijn huid een beetje.” Naast de thuismeters beantwoordde Anneke ook een week lang allerlei vragen via een app op haar mobieltje. “Ik had gedeeltelijk vakantie, dus toen kon ik de vragen makkelijk beantwoorden, tijdens werkdagen ging dat iets lastiger.”
Computertaken zijn het leukst
Tijdens de testdag, die drie keer binnen het jaar plaatsvindt, nemen de deelnemers deel aan diverse testen. “Een testdag is best vermoeiend, maar wel heel afwisselend. De testen waar je pijndrempel wordt gemeten vond ik minder prettig. En de fietstest is ook best confronterend. Het blijkt toch wel dat ik meer een wandelaar ben”, lacht Anneke. “Het leukste vond ik de computertaken, vooral de taken waar je moest handelen. Ik merk dat ik dan toch best competitief ben ingesteld!”
Onderzoek in Corona tijd
Anneke moest wel even wennen aan de maatregelen die genomen zijn ivm Covid-19. “In combinatie met mijn bril is een mondkapje niet altijd even handig, maar ik heb me altijd veilig gevoeld tijdens de testdag. Ook waren er niet veel mensen in het lab waar ik de testen deed. Je kunt dus met een gerust hart meedoen”.
Deelnemer Marcel 'Iedere dertiger zou hier aan mee moeten doen!'
Onlangs is deelnemer Marcel begonnen aan zijn eerste meetmoment bij de Healthy Brain Study. 1000 dertigers uit Nijmegen en omgeving worden een jaar lang gevolgd om meer inzicht te krijgen in het denken, voelen en gedrag van deze doelgroep. Met de resultaten willen onderzoekers vragen beantwoorden als: Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op deze en nog veel vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus leren hoe mensen gelukkiger en gezonder kunnen worden. Marcel vertelt je graag hoe hij kennis maakte met de studie.
Thuismetingen
Deelnemer Marcel heeft het eerste meetmoment positief ervaren. Een meetmoment bestaat uit het dragen van activiteitenmeters in de thuis situatie, gevolgd door een dag op de Radboud Campus en afgesloten met een aantal vragenlijsten en taken die je thuis doet. “Je krijgt een horloge om, een rubberen armbandje, een beweegmeter op je been en ’s nachts een hele mooie hoofdband. Dat is wel even wennen, maar daarna gaat het prima”, zegt Marcel. “Verder krijg je 10 keer per dag een melding op je mobieltje dat je vragenlijsten moet invullen. Dat ging prima”, vult hij aan.
Marcel Ripke, 34 jaar, woonachtig in Nijmegen, aircomonteur
Testdag op de Radboud Campus
De dag op de Radboud Campus is heel gevarieerd. Van een fittest op de fiets tot een foto van je hersenen. Bloedafname en computertaken en nog veel meer.. “Je wordt de hele dag begeleid door een onderzoeksmedewerker. Die legt alles heel goed uit. Het leukste vond ik het om in de MRI scanner te gaan. Ik heb nu gewoon een high-tech selfie!” zegt Marcel enthousiast.
Dertigers doe mee!
Marcel doet graag een oproep aan andere dertigers uit Nijmegen en de regio. “Iedereen heeft hier baat bij. We zitten in een leeftijdsgroep waar juist veel gebeurt. Er wordt gekeken welke keuzes we maken en waardoor we die keuzes maken. Iedere dertiger moet hier gewoon aan meedoen.”