Nieuwsbriefdecember23 Score Mindfulness

15 december 2023

Vanaf half november kan je op MijnDertigersbrein een score vinden voor Mindfulness. In de testweek voor alle drie de testdagen heb je een vragenlijst ingevuld over dit onderwerp. Één van die vragen was: “Ik vind het moeilijk om mijn aandacht te houden bij wat er op moment gebeurt.” Je kon kiezen uit de antwoorden ‘heel vaak waar’, of ‘bijna nooit waar’ en alles wat hier tussenin zit.

Mindfulness betekent dat je bewust aandacht geeft aan het moment en daarover niet oordeelt. Als je mindful bent, ben je aanwezig in het nu, zonder waardeoordeel. Mindfulness is het tegenovergestelde van dingen doen op de automatische piloot. Het wordt getraind met meditatietechnieken, zoals letten op je adem of ervaren wat je in je lichaam voelt.

Mindfulness kan klachten van angst, spanning, slecht slapen en somberheid voorkomen. Het Radboudumc heeft een Centrum voor Mindfulness dat onderzoekt wat de invloed is van mindfulness trainingen. Eén van die onderzoeken beschrijft dat patiënten met kanker na een training minder psychische klachten hadden dan patiënten zonder training. Een mindfulness training kan mensen helpen om anders met problemen om te gaan bij een depressie, pijn en verslaving. Het Centrum doet ook onderzoek bij mensen die geen ernstige problemen hebben, bijvoorbeeld studenten en zorgverleners die werkten tijdens de COVID-19 crisis.  

Wanneer we niet opletten, kunnen ervaringen uit het verleden sturen hoe we nu reageren zonder dat we het in de gaten hebben. Je bent bijvoorbeeld als kind geschrokken van een man met een lange baard en een harde stem. Dat ben je al vergeten, maar je merkt dat je liever niet naast je nieuwe leidinggevende gaat zitten in de pauze. Je weet niet waarom, totdat je je bedenkt dat hij een harde stem heeft, én een baard. Zonder dat je het merkt, speelt de angst van vroeger nu nog mee. Op dezelfde manier kunnen studenten te veel stressen voor een examen, en blijven ervaringen uit de COVID-19 crisis meespelen bij zorgverleners.

De Mindfulness score op MijnDertigersbrein gaat alleen over het mindful handelen. Doe je dingen vaak gehaast? Of besteed je juist veel aandacht aan wat je doet? We hebben allemaal een automatische piloot nodig: je trekt altijd eerst je rechter sok aan, en kijkt in je autospiegel voordat je afslaat. Als we alles bewust doen, kost dat te veel tijd. Mindfulness is handig als je niet altijd alles automatisch wilt doen. Bijvoorbeeld als je wilt onthouden waar je je fiets deze keer in de stalling gezet hebt. Of waar je je autosleutels hebt gelaten. Wil je weten hoe mindful jij in de testweken voor de drie testdagen handelde? Kijk dan op MijnDertigersbrein bij het kopje vragenlijsten.