Waaraan moet je voldoen?

De belangrijkste voorwaarden waar je aan moet voldoen is dat je een dertiger bent en de Nederlandse taal vaardig bent (minimaal vmbo niveau). Ook kom je uit de regio Nijmegen.

Je kunt niet deelnemen aan het onderzoek als één of meerdere van de volgende criteria op jou van toepassing zijn:

  • je hebt open wonden aan het bovenlichaam;
  • je hebt metaal in je bovenlichaam;
  • je bent ooit aan je hersenen geopereerd;
  • je hebt last van ernstige claustrofobie;
  • je hebt een actief implantaat (bijvoorbeeld een pacemaker);
  • je begrijpt de Nederlandse taal niet voldoende;
  • je bent (mogelijk) zwanger;
  • je hebt één van de volgende diagnoses: fenomeen van Raynaud, chronisch pijnsyndroom aan schouder of arm, sclerodermie, AV-fistel of shunt, angina pectoris (pijn op de borst).

Mocht je onlangs bij een medisch specialist onder behandeling zijn geweest (of nog onder behandeling zijn), dan vragen wij je contact met ons op te nemen om te kijken of je deel kunt nemen.


Wat houdt meedoen in?

Dit ga je doen tijdens het onderzoek.

lees meer

Wat houdt meedoen in?

Nadat je je hebt aangemeld via het aanmeldformulier, nemen we telefonisch contact met je op. We plannen dan een intakegesprek in.

Intakegesprek
De intake vindt op de Radboud Campus plaats. Tijdens dit gesprek lichten wij het onderzoek graag toe en is er ruimte om vragen te stellen. Je kunt deelnemen als je in staat bent alle metingen te volbrengen.


Mocht je onder behandeling zijn (geweest) bij een medisch specialist, dan vragen wij je contact met ons op te nemen om te kijken of je deel kunt nemen.
Indien je beslist deel te nemen aan het onderzoek vul je tijdens het intakegesprek het toestemmingsformulier in. Vervolgens plannen we de afspraken voor de meetmomenten in.

Instructie activiteitenmeters
Je ontvangt verschillende activiteitenmeters. Wij leggen uit hoe je de activiteitenmeters moet gebruiken. 

Deelname
Deelname bestaat uit drie meetmomenten. Tussen elk meetmoment zit vier maanden. De meetmomenten bestaan uit de volgende onderdelen.

Vragenlijsten thuis – vooraf
Vóór je bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl.
 

Metingen thuis
Elke dag in de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je verschillende activiteitenmeters. Deze meten je hartslag, de mate waarin je beweegt en de duur en kwaliteit van je slaap. Ook krijg je vragen over je dagelijkse bezigheden via een app die je installeert op je smartphone.

Ten slotte vragen wij je om jouw speeksel, urine en ontlasting te verzamelen in potjes die je van ons ontvangt.
 

Bezoek Radboud Campus
Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. We nemen bloed, speeksel en een stukje haar af, we maken foto’s van de hersenen, we doen een lichamelijk onderzoek en we laten je verschillende (computer)taken doen.

Tijdens één van de taken wordt een video-opname gemaakt. Per bezoek moet je rekening houden met een tijdsinvestering van een volledige werkdag.

Vragenlijsten thuis – achteraf
Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over je lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefstijl en dagelijkse bezigheden. Ten slotte krijg je een link toegestuurd waarmee je op je computer of tablet een aantal taken uitvoert. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.


Waarom deelnemen?

Wat is jouw motivatie?

lees meer

Waarom deelnemen?

Deelnemers hebben verschillende motivaties om deel te nemen. Zo wil Eveline een bijdrage leveren aan de wetenschap en Jeffrey wil dat zijn kinderen later gezond en fit blijven. En Mark wil graag bijdragen aan deze studie omdat hij zich betrokken voelt bij Nijmegen.

Of je nu meedoet omdat je graag maatschappelijke vraagstukken mee wilt beantwoorden, of omdat je graag wat extra's wil verdienen? Met jouw deelname lever je een bijdrage aan het beter begrijpen van het brein. En op deze manier willen we een bijdrage leveren aan fittere, meer weerbare en gezondere mensen.

Interesse

Geïnteresseerd in de Healthy Brain Study? Meld je aan als deelnemer. aanmelden

Brochure

Verdere informatie over meedoen aan onderzoek staat in de digitale brochure ‘Medisch wetenschappelijk onderzoek’

lees meer

Brochure

Verdere informatie over meedoen aan onderzoek staat in de digitale brochure ‘Medisch wetenschappelijk onderzoek’

Dit onderzoek wordt gedaan door de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. De lokale toetsingscommissie Commissie Mensgebonden Onderzoek Radboudumc heeft dit onderzoek goedgekeurd. Deze commissie test of het onderzoek aan alle regels voldoet. Algemene informatie over de toetsing van onderzoek vind je in de brochure ‘Medisch-wetenschappelijk onderzoek’.

Vergoeding

Welke onkostenvergoeding krijg je voor je deelname?

lees meer

Vergoeding

Voor het meedoen aan dit onderzoek krijg je een onkostenvergoeding (exclusief reiskosten en catering) van €150,-. Daarnaast kun je extra geld verdienen afhankelijk van de keuzes die je maakt bij het uitvoeren van een aantal taken. De hoogte van dit bedrag verschilt per persoon en is maximaal € 50,-. Het totale bedrag wordt aan de Belastingdienst opgegeven als inkomen. Als je stopt voordat het onderzoek is afgelopen, krijg je een lagere vergoeding uitbetaald.

Daarnaast ontvang je een foto van je hersenen en krijg je meetresultaten terug na ieder bezoek aan de Radboud Campus.

Ook word je uitgenodigd voor publieksevents en kun je op een platform samen met onderzoekers van de Radboud Campus onderzoeksvragen opstellen.


Waaraan moet je voldoen?

Aan deze kenmerken moet je voldoen om mee te kunnen doen.

lees meer

Instructiefilmpjes

Van diverse testen en meetapparatuur zijn instructiefilmpjes gemaakt. Deze vind je als je doorscrolt naar beneden.

Deelnemer aan het woord

Jeffrey vertelt je graag waarom hij meedoet aan de Healthy Brain Study.

lees meer

Deelnemer aan het woord

Jeffrey (35) is stratenmaker en komt uit de wijk Lindenholt. Hij doet mee aan het onderzoek omdat hij wil dat zijn kinderen later fit en gezond blijven. Bekijk zijn filmpje.

Voorbereiding op je bezoek aan de Radboud Campus

Hoe bereid je je voor op jouw bezoek aan de Radboud Campus?

lees meer

Voorbereiding op je bezoek aan de Radboud Campus

Je komt ‘s ochtends nuchter aan bij de Radboud Campus. Dit betekent dat je niets gegeten en gedronken hebt. Een glas water of thee is wél toegestaan. Je hoeft geen ontbijt en lunch mee te nemen, daar zorgen wij voor. Ben je vegetariër? Wij horen dit graag van je, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

Op de testdag moet je de activiteitenmeters, polsbandjes, speeksel, urine en ontlasting inleveren.

Tijdens de onderzoeksdag nemen we bloed bij je af. Hiervoor moeten we je mouw opstropen. Ook doe je een fitheidstest. We vragen je daarom gemakkelijke kleding aan te trekken op de dag van het onderzoek.

 


Huisarts informeren

Tijdens dit onderzoek kan er bij toeval iets gevonden worden dat niet van belang is voor het onderzoek maar wel voor jou. Als dit belangrijk is voor jouw gezondheid, dan zal je op de hoogte worden gesteld door je huisarts. Je kunt dan met de huisarts bespreken wat er gedaan moet worden. Hiervoor hebben wij de contactgegevens van je huisarts nodig. Ook hiervoor geef je toestemming.


 

Instructiefilmpjes


Intakegesprek

Zo verloopt het intakegesprek

lees verder

Intakegesprek

De intake bestaat uit een gesprek op de Radboud Campus. Tijdens dit gesprek lichten wij het onderzoek graag toe en is er ruimte om vragen te stellen. Dit gesprek duurt ongeveer 30 minuten. Bekijk hier het instructiefilmpje

Ochtend

Zo start de ochtend op de Radboud Campus

lees verder

Ochtend

Tijdens jouw bezoek doen we een zeer uitgebreid onderzoek. Je komt nuchter op de campus (geen eten en drinken, met uitzondering van een glas water of thee). We starten in de ochtend met het afnemen van bloed en het afknippen van een plukje van je haar. Daarna krijg je een ontbijt. Bekijk hier hoe de ochtend verloopt.

Vragenlijsten

Zo beantwoord je de vragen

lees verder

Vragenlijsten

Voorafgaand aan jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt één week de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. De vragen gaan over de samenstelling van je huishouden, inkomen en leefstijl.

Na jouw bezoek aan de Radboud Campus sturen wij je per e-mail een aantal digitale vragenlijsten toe. Je hebt twee weken de tijd om deze vragenlijsten in te vullen. Je krijgt vragen over je lichamelijke en geestelijke gezondheid, leefstijl en dagelijkse bezigheden. Ten slotte voer je op je computer of tablet een aantal taken uitvoert. Dit mag thuis en op een zelf gekozen moment.

Bekijk hier het filmpje.


Slaapband

Zo werkt de Zmax slaapband

lees verder

Slaapband

In de week voorafgaand aan je bezoek aan de Radboud Campus draag je elke nacht een slaapband. Deze bepaalt de duur en kwaliteit van je slaap. Bekijk hier hoe de slaapband werkt.
 

App

Hoe werkt de app?

lees verder

App

Via je smartphone krijg je een week lang, verspreid over de dag, tien keer een melding. Wanneer je de melding opent krijg je een vragenlijst waarvan het invullen gemiddeld 1,5 minuut duurt. Hierin staan vragen over wat je op dat moment aan het doen bent, hoe je je voelt en of je met andere mensen bent. In het filmpje zie je hoe het werkt.

Computertaken

Zo maak je computertaken

lees verder

Computertaken

In een rustige ruimte zit je aan een tafel met een computer. Je krijgt verschillende taken met instructies via de computer waarin je keuzes maakt met een toetsenbord.
Tijdens een van de computertaken krijg je een aantal keren een elektrische prikkel toegediend op je pols. De elektrische prikkels zijn erg kort, en worden door mensen die eerder aan dit soort onderzoek hebben meegedaan omschreven als vervelend, maar niet pijnlijk. In het filmje zie je hoe de taken werken.
 

Foto van je hersenen

Werking van de MRI scanner

lees verder

Foto van je hersenen

In een nepscanner kun je eerst oefenen hoe het voelt om in een soort tunnel te liggen. Ook krijg je via een koptelefoon de geluiden te horen die de MRI-scanner maakt.
In de echte MRI-scanner krijg je oordopjes in om je gehoor te beschermen. Wij zullen je vragen zo stil mogelijk te liggen terwijl de MRI-scanner afbeeldingen maakt van jouw hersenen. Je kunt met de onderzoeker praten door een microfoon. Bekijk hier hoe de MRI-scanner werkt.